SF vil bruge milliarder fra grønt råderum til generationsforureninger

2,5 mia. kr. skal bruges på at oprense generationsforureninger over hele landet, mener SF.
Midlerne fra det grønne råderum bør også gå til at fjerne PFAS-forureninger en dag, siger Signe Munk. | Foto: Jens Dresling
Midlerne fra det grønne råderum bør også gå til at fjerne PFAS-forureninger en dag, siger Signe Munk. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Der skal afsættes milliarder fra det grønne råderum til at oprense de generationsforureninger, der i årtier har spredt gift og lagt områder øde.

Det mener SF, der konkret er gået ind i forhandlinger med ønske om at få afsat 2,5 mia. kr. frem mod 2030 til opgaven.

”Det er en hovedprioritet for SF at få fjernet de forureninger, vi har i Danmark, fordi vi har et ansvar for vores miljø og de næste generationer,” siger Signe Munk, politisk ordfører for SF.

Der er ti af de såkaldte generationsforureninger i Danmark. Det er områder, hvor eksempelvis gamle kemikaliefabrikker har ladet forurening sive ud i natur og jord.

Områderne er derfor giftige og ubrugelige i dag.

Det er regionernes ansvar at håndtere forureningerne. Men de mangler penge, og de skal findes i de nuværende forhandlinger om, hvordan det grønne råderum skal bruges, hvis det står til SF.

”Det er en opgave, der står til at blive dyrere, men som heller aldrig har fået den økonomi i ryggen, der skal til,” siger Signe Munk.

En af de mere kendte generationsforureninger er Høfde 42 ved Harboøre. Her deponerede kemikalievirksomheden Cheminova kemisk affald i det 20. århundrede.

Det er Region MIdtjyllands ansvarsområde, og her har regionsrådet allerede sat sin lid til, at de får flere penge til oprensningen.

Der er nemlig truffet beslutning om at indgå kontrakt om oprensning af forureningen med en virksomhed, selv om pengene ikke er rede endnu.

”Så vi håber, at der hurtigst muligt kommer en sikkerhed fra Christiansborg for, at der er penge til oprensningen,” siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Der er i disse uger forhandlinger med regeringen om udmøntningen af det grønne råderum.

Det er en ordning, der blev besluttet af Folketinget i 2022, hvor der hvert år reserveres et milliardbeløb fra det finanspolitiske råderum til grønne tiltag. Frem mod 2040 er det samlet set på 53 milliarder kroner.

SF’s forslag vil også afsætte midler til at rense grunde for PFAS-forurening, som jo ”nærmest findes fra Thy til Amager”.

”Vi kender ikke teknologien til at fjerne det endnu, men vi vil sikre os, at når den er der, så er det ikke pengene, der er en stopklods for at få fjernet de farlige stoffer,” siger Signe Munk.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også