Regionsråd giver grønt lys til stor Høfde 42-kontrakt til Arkil

Politikerne i Region Midtjylland har sagt god for trecifret millionaftale med konsortium ledet af entreprenør- og miljøvirksomheden Arkil. Regionen venter fortsat på finansiering fra Christianborg.
Foto: Region Midtjylland/PR
Foto: Region Midtjylland/PR

Arkil er kommet et skridt nærmere en betydelig omsætningskilde for til de kommende år.

Regionsrådet i Region Midtjylland har endegyldigt sagt god for at indgå kontrakt om oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42 med entreprenør- og miljøselskabet, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter at regionen i sidste måned offentliggjorde, at Arkil sammen med sine konsortiepartnere – belgiske Haemers Technologies og rådgivningsvirksomheden WSP – havde tilbudt det ”økonomisk mest fordelagtige tilbud på oprensning” af Høfde 42.

Arkil-konsortiets såkaldte ”evalueringstekniske pris” på opgaven lød ifølge Region Midtjylland på 455 mio. kr.

Med blåstemplingen håber regionen, at oprensningen af kemikaliedepotet ved Høfde 42 på stranden mellem Thyborøn og Harboøre snart at begynde.

Oprensningen blev første gang sendt i udbud i december 2021, men siden annulleret i efteråret 2022, da inflation og høje energipriser slog bunden ud af projektets daværende samlede økonomiske ramme på 375 mio. kr.

Kontrakten med Arkil har fortsat til gode at blive underskrevet. Det skyldes, at regionen mangler at få stillet garanti fra staten om dækning af oprensningsprojektet. Det er vurderet, at der er brug for en økonomisk ramme på samlet 728 mio. kr., hvilket altså er det dobbelte af den oprindeligt estimerede beløb.

I finansloven for 2023 fremgik det, at en fordyrelse af Høfde 42-oprensningen kunne finansieres med midler fra Folketingets ”grønne råderum”, men de penge mangler regionen endnu at se afsat.

”Nu har vi en vinder af udbuddet, og i regionsrådet vil vi lige som alle andre bare gerne have oprensningen i gang. Så vi håber, at der hurtigst muligt kommer en sikkerhed fra Christiansborg for, at der er penge til oprensningen,” lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i pressemeddelelsen.

Fra regionens formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V) lyder det, at regionen er ”spændt på”, om Christiansborg sender pengene.

”Vi er rimelig fortrøstningsfulde, i og med at det står i regeringsgrundlaget,” siger Bent Graversen ifølge Ritzau.

Regionen forventer selv, at oprensningen vil være gennemført i 2030, hvis finansieringen falder på plads i nær fremtid.

Høfde 42 blev forurenet i 1950’erne og 1960’erne af dels virksomheden Cheminova med tilladelse fra staten og dels af staten selv. Regionen anslår, at kemikaliedepotet indeholder over 100 ton forurenede stoffer, herunder syv ton kviksølv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også