Debat: Fremtidens emballage skal være genanvendelig og/eller genbrugelig

Det ville være økonomisk og praktisk udfordrende at indføre et genbrugsmål i hele Europa, skriver direktør i lobbyorganisationen ACE.
"Genanvendelse af mad- og drikkekartoner er slet ikke er så kompleks, som mange tror – faktisk er de blevet genanvendt i over tyve år rundt omkring i Europa," skriver Annick Carpentier i dette indlæg. | Foto: Bénédicte Maindiaux
"Genanvendelse af mad- og drikkekartoner er slet ikke er så kompleks, som mange tror – faktisk er de blevet genanvendt i over tyve år rundt omkring i Europa," skriver Annick Carpentier i dette indlæg. | Foto: Bénédicte Maindiaux
Af Annick Carpentier, generaldirektør i ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment)

I EU har man arbejdet intenst på at nå i mål med en ny emballageforordning inden Parlamentsvalget til sommer. 

Målet er, at al emballage i fremtiden skal være genbrugelig og/eller genanvendelig. ACE har arbejdet for, at de krav, loven snart kommer til at stille til både genbrug og genanvendelse, skulle udarbejdes på et robust og balanceret grundlag – og for at øge forståelsen for især to ting: 

  1. Det er vigtigt, at vi genanvender i de tilfælde, hvor det giver bedre mening end at genbruge;
  2. At mad- og drikkekartoner kan genanvendes.

Først og fremmest er genbrug og genanvendelse ikke hinandens modsætninger, og der er ikke tale om et enten eller. Men det er løsninger, der skal komplementere hinanden for at opnå en cirkulær økonomi. 

Skal vi nå i mål, er det afgørende, at lovgivningen er videnskabeligt baseret, mulig at implementere og tager hensyn til produkters specifikke behov. Derfor støtter ACE Europa-Kommissionens vision om, at al emballage i 2030 skal kunne genanvendes og/eller genbruges.

Genbrugelig emballage giver mening i nogle tilfælde. Men genanvendelig emballage giver rigtig god mening for visse typer produkter såsom mejeriprodukter, juice og nektar. Årsagen er, at det er mikrobiologisk følsomme føde- og drikkevarer, som kræver specifik steril behandling og emballering, der giver effektiv beskyttelse. 

Den beskyttelse giver mad- og drikkekartoner. Af tekniske og sundhedsmæssige årsager er glas faktisk den eneste genbrugsemballage, der kan bruges til juice. Frugtjuicedirektivet (2012/122/EF) forbyder faktisk brugen af konserveringsmiddel såsom kulsyre, pH og konserveringsmidler, som ellers kan hindre mikrobiel vækst. 

Når det gælder emballage til juice, peger ACE derfor på genanvendelige mad- og drikkekartoner som en af de bedste løsninger. 

Mad- og drikkekartoner er en bæredygtig og essentiel emballageløsning, der muliggør sikker transport og opbevaring og brug af følsomme produkter. Deres sammensætning gør det muligt at sikre lang holdbarhed, hvilket reducerer madspild.

Sammenlignet med alternativ emballage har mad- og drikkekartoner det laveste CO2-aftryk i kategorierne mælk og juice. Det er især takket være emballage- og transporteffektiviteten, brugen af fornybare materialer, brugen af vedvarende energi og kartonernes lethed (mad- og drikkekartoner emballerer ca. 75 pct. mælk og 59 pct. juice i Europa). Mad- og drikkekartoner har et lavere CO2-aftryk end glas og endda en smule bedre end genbrugelig emballage, hvilket flere LCA’er demonstrerer. 

Derfor mener ACE, at det ville være økonomisk og praktisk udfordrende og ikke i alle tilfælde miljømæssigt meningsfuldt at indføre et genbrugsmål i hele Europa, fra syd til nord, inklusive øer og småt befolkede områder. 

Den rigtige infrastruktur

Dernæst vil vi fremhæve, at genanvendelse af mad- og drikkekartoner slet ikke er så kompleks, som mange tror – faktisk er de blevet genanvendt i over tyve år rundt omkring i Europa. 

Her indsamles mad- og drikkekartoner til genanvendelse med en rate på 50 pct., og de genanvendes på omkring 20 specialiserede genanvendelsesanlæg i Europa. Medlemsvirksomhederne i ACE, som består af de tre europæiske producenter af mad- og drikkekartoner Elopak, SIG Combibloc og Tetra Pak samt deres to leverandører Billerud og Stora Enso, stræber efter, at mad- og drikkekartoner genanvendes i endnu højere grad. 

Når den rigtige infrastruktur og teknologi er på plads, er det en let proces at adskille materialerne fra de brugte mad- og drikkekartoner. Når papirfibre, plastik og i nogle tilfælde også aluminium er adskilt fra hinanden, kan de genanvendes hver for sig og blive til nye produkter. 

Men der er ingen genanvendelse uden indsamling, og vi har brug for højere indsamlingsrater – også i Danmark. En høj indsamlingsrate er nøglen til høje genanvendelsesrater. 

I Danmark er indsamling af mad- og drikkekartoner stadig nyt, selvom den oprindelige frist for at begynde husstandsindsamling var juli 2021. I dag, mere end to år senere, er mange kommuner stadig i en begyndende fase, og en mindre del er endnu ikke gået i gang med indsamlingen. 

Jo flere kommuner, der indsamler mad- og drikkekartoner, og jo større mængder der opnås, jo større incitament til at øge investeringerne til genanvendelse af mad- og drikkekartoner. Genanvendelseskapaciteten vil vokse i overensstemmelse med mængderne på markedet. Det vil også gøre det nemmere for danske kommuner og affaldsselskaber at sende mad- og drikkekartoner til genanvendelse. 

ACE arbejder for at øge indsamlings- og genanvendelsesraterne for mad- og drikkekartoner i Danmark. Vi er i løbende dialog med de danske kommuner og industrien om, hvordan vi kan optimere processen, så vi kan nå i mål med de høje ambitioner om bæredygtig emballage. 

Vores industri har investeret over 200 mio. euro i genanvendelse og planlægger at investere yderligere 120-150 mio. euro i Europa for at støtte genanvendelse af alle komponenter i mad- og drikkekartonen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også