Debat: Faldende salg af varmepumper er et problem for den grønne omstilling i kulden

Salget af varmepumper falder, og det få konsekvenser for den grønne omstilling i kulden, skriver Bosch Termoteknik og Varmepumpeindustrien i dette debatindlæg.
Foto: Bosch Varmepumpe/pr
Foto: Bosch Varmepumpe/pr
Af Jens Bredning, direktør for Bosch Termoteknik og bestyrelsesmedlem i Varmepumpeindustrien, og Brian Nielsen, udvalgsformand i Varmepumpeindustrien

Selvom vi på det seneste langt om længe har fået lov at smage på den danske sommervarme, siger kalenderen nu september. Det betyder også, at vinteren indtræffer, før vi får set os om. Derfor er det ærgerligt, at vi lige nu oplever en kombination af en udskudt varmepumpepulje og lave energipriser. 

For resultatet er, at den grønne omstilling i kulden udebliver. Det giver nemlig mening, at man som familie handler ud fra et pengepungsperspektiv i kølvandet på høje priser og trange kår. 

Derfor kræver det politisk handling at fastlægge, hvorfor man som borger skal vælge en varmepumpe. For ifølge Oxford University er varmepumper langt mere energieffektive end varmesystemer drevet af gas og olie. 

Varmepumpepuljen er blevet udskudt af flere omgange. Først lød meldingen på første kvartal af 2023. I denne uge er den, godt et halvt år efter, endelig åbnet. Læg dertil at den bliver sværere at søge, og at tilskuddet for den enkelte modtager bliver mindre, hvilket gør det endnu sværere for boligejerne at erhverve sig en varmepumpe og tage del i den grønne omstilling trods gode ambitioner. 

Der er ingen tvivl om, at ansvaret er hos politikerne. Politikere fra venstre til højre bør være opmærksomme på, at hastighed fortsat er et af de vigtigste parametre, når vi taler grøn omstilling. For når vinteren kommer, og kulden griber om sig, så er gasledningerne fra Rusland stadig lukket. 

Det betyder, at gas igen vil blive en knap energikilde, og at boligejere der anvender naturgas til opvarmning af deres hjem vil se høje prisstigninger. Der vil derfor komme krav om økonomiske tilskud i en sådan grad som ikke var nødvendig, hvis politikerne var deres ansvar bevidst. 

Når politikerne slipper tilskudsmidlerne fra varmepumpepuljen så tæt på vinteren, som potentiel kan blive rigtig kold, vil presset på varmepumpesalget igen stige voldsomt. Det betyder, at boligejeren også vil kunne mærke prisstigninger. Med rettidig håndtering af tilskudsmidler kunne dette ligeledes være undgået.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også