Konservative skifter kurs: Går nu ind for nationalt PFAS-forbud

Folketinget skal torsdag førstebehandle et forslag fra Enhedslisten om et nationalt forbud mod PFAS i forbrugsprodukter.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG FREDERIK TIMM BENTSEN

De Konservative vil have et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i forbrugerprodukter.

Det siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til Ritzau torsdag, hvor Folketinget skal førstebehandle et forslag om netop et nationalt forbud.

Dermed er De Konservative det første borgerlige parti, som går ind for et nationalt forbud i forbrugerprodukter såsom legetøj, kosmetik, smykker, møbler, husholdningskemikalier og hobbyprodukter.

”Nogle gange skal man gå foran. Ligesom Danmark gjorde, da vi forbød ftalater i legetøj for år tilbage. Nu har vi rejst en sag i EU, og det kan tage fem-ti år, og indtil da synes jeg, at vi skal gå enegang,” siger Pape.

”Børn skal ikke udsættes for flere kemikalier end højst nødvendigt, og det bliver de i dag, hvis de bider i deres regnjakke eller bider i deres handsker,” siger Pape.

PFAS er en samling af kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne i alt fra produkter som brandslukningsskum til fødevareemballage. Omfanget af PFAS i det danske grundvand har været genstand for stor politisk opmærksomhed i de seneste år, i takt med at flere undersøgelse har vist forhøjedet indhold i vandprøver.

SVM-regeringen arbejder for et forbud mod PFAS generelt på EU-plan. Regeringen vil desuden begrænse brugen af PFAS i Danmark.

I januar meddelte miljøminister Magnus Heunicke (S), at der indføres et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i brandslukningsskum. Det gælder fra 2024.

Meldingen fra De Konservative møder ros fra fra Enhedslisten, der har stillet forslaget om det nationale forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

”Stærkt, Søren! Så dejligt I bakker op,” skriver Mai Villadsen. på Twitter.

DI ser problemer med nationalt forbud

I 2020 blev PFAS forbudt i fødevareemballage af pap og papir i Danmark, og Danmark og flere andre vil have et EU-forbud mod stofgruppen. Regeringen har varslet en national handlingsplan på området.

Hos Dansk Industri (DI) ser man problemer med et nationalt forbud, men DI støtter op om et forbud på EU-plan. Det siger underdirektør i DI Karin Klitgaard i en skriftlig kommentar.

”I dag findes der ikke alternativer til alle produkter, og derfor vil en national enegang betyde et farvel til en række forbrugerprodukter i Danmark, som både servicebranchen og forbrugere har brug for - uden at vi reelt sikrer, at produkterne ikke bare købes i udlandet.”

”Det vil betyde et farvel til flere elektronikprodukter og elbiler, da PFAS også bruges i mikrochips. EU-forbuddet vil derimod sikre en ambitiøs udfasning for hele EU og dermed en bedre beskyttelse af forbrugere,” siger hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også