Tusindvis af PFAS-stoffer kan blive forbudt i EU med nyt forslag

Foreslået begrænsning af fluorstoffer i EU kan blive det mest omfattende kemikalieforbud nogensinde. 
Foto: Bo Amstrup
Foto: Bo Amstrup
af ritzau

Omkring 10.000 af de såkaldte PFAS-stoffer kan blive forbudt i EU med et nyt forslag, der tirsdag er blevet offentliggjort af EU’s kemikalieagentur.

De miljøskadelige stoffer, der også kan være farlige for mennesker, bruges i produktionen af alt fra regnfrakker og vindmøller til makeup og mobiltelefoner. Hvis forslaget bliver til lov, vil virksomheder skulle finde alternative måder at producere tingene på.

Det kan være nemmere sagt end gjort. For i mange tilfælde findes der endnu ikke alternativer til de syntetiske fluorstoffer. Derfor vil nogle virksomheder ifølge forslaget kunne få op til 12 år til at omlægge deres produktion.

Initiativtagerne til forbuddet er de fem europæiske lande Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Sverige. De sendte 13. januar et udkast til forbuddet til EU’s kemikalieagentur, som siden har undersøgt, om forslaget lever op til kravene for et EU-forbud.

Det gør det altså, og man er nu et skridt tættere på det, der ifølge Miljøministeriet kan blive det mest omfattende kemikalieforbud nogensinde i EU.

Trods politisk vilje særligt fra landene bag forslaget, ligger et forbud dog ikke lige om hjørnet. Forslaget skal først sendes i høring, hvor både forskere, virksomheder og borgere i hele EU kan give deres besyv med. Så sender kemikalieagenturet det videre til EU-Kommissionen, hvorefter medlemslandene skal give deres mening til kende. Det forventes at ske i 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også