EU’s von der Leyen anbefaler modsvar til USA’s klimapakke

Som modsvar til til de amerikanske klimalove vil chef for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyn, have hastebehandlet investeringer i ren energi og skrue op for tilskud til den grønne omstilling. 
Foto: Fabrice Coffrini
Foto: Fabrice Coffrini
AF MARKETWIRE

EU bør vedtage nye love, der gør det muligt at hastebehandle investeringer i ren energi og øge tilskuddene til den bæredygtige omstilling.

Det skal ske som modsvar til de amerikanske klimalove, siger Ursula von der Leyen, der er chef for EU-Kommissionen, ved World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Kommissionschefen frygter, at amerikanske selskaber på ”urimelig” vis kan få tilskud gennem de amerikanske klimalove, skriver Bloomberg News.

”Der er behov for konkurrencedygtige tilbud og incitamenter, der på nuværende tidspunkt kun er adgang til uden for EU, hvis den europæiske industri skal holdes attraktiv,” siger Ursula von der Leyen ved konferencen i Davos.

”For at undgå fragmentering af enkeltmarkedet og for at understøtte overgangen til ren energi på tværs af unionen må vi øge tilskuddene i EU,” fortsætter hun.

Som led i den grønne investeringsplan bør EU midlertidigt tilpasse lovgivningen omkring statsstøtte for at accelerere og simplificere ansøgningsbehandlingen. Blandt mulighederne er skattelettelser, skriver Bloomberg News.

Tilpasningen af lovgivningen vil åbne døren for finansieringen af projekter til udvikling af ren energi - også kendt som clean tech.

Bekymringerne om USA beror på lovpakken Inflation Reduction Act, der blandt andet indeholder incitamenter for selskaber, der udvikler bæredygtig energi, såsom vindmølleproducenter og udviklere af vindmølleparker.

Incitamenterne frygtes at lokke producenterne og udviklerne over Atlanten på bekostning af projekter i EU.

Også i Kina har regeringen øget indsatsen for at udvikle og producere bæredygtig energi gennem støtteordninger samt forbyde salg til EU.

”Vi har stadig brug for at arbejde og forhandle med Kina, særligt når det kommer til denne overgang,” siger Ursula von der Leyen og fremhæver, at EU ”er nødt til at stille skarpt på sin tilgang med hensyn til at nedbringe risiko frem for afkobling”.

”Vi vil ikke tøve med at starte efterforskninger, hvis vi vurderer, at vores indkøb eller andre markeder forvrænges af sådanne statstilskud,” fortsætter hun.

En bred tilskudsordning på tværs af EU er dog ikke uden konsekvenser. Margrethe Vestager, der er konkurrencekommissær i EU, mener, at tilskud vil forfordele de små og fattige EU-lande og i stedet gavne større økonomier som Tyskland og Frankrig uhensigtsmæssigt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også