Radikale vil have mål om globalt klimaaftryk med i klimalov

Der skal også sættes mål for en reduktion af Danmarks globale klimaaftryk i klimaloven, mener De Radikale.
Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard, hhv. politisk leder og næstformand for De Radikale. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard, hhv. politisk leder og næstformand for De Radikale. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

De Radikale vil genforhandle klimaloven og have et nyt mål med i den.

Det siger partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, og næstformand Martin Lidegaard til Politiken.

Det nye mål, som De Radikale vil have med i en genforhandlet klimalov, er, at Danmarks globale klimaaftryk i 2030 skal være reduceret med 60 pct.

Partiet mener derudover, at den eksisterende målsætning om at reducere Danmarks CO2-aftryk med 70 pct. i 2030 skal skrues op til 80 pct., og at Danmark skal være klimaneutralt i 2040 i stedet for i 2050.

Hvis man skal nå målet om at reducere det globale klimaaftryk, vil det kræve, at alle danskeres indkøb ændres, fordi det globale klimaaftryk hænger sammen med danskernes forbrug af importerede varer, skriver Politiken.

De Radikale har ikke en konkret plan klar til, hvordan det skal lykkes, men peger på, at det skal være dyrere at købe varer, der er dårlige for klimaet.

”Vi har ikke en færdig model, men et bud kunne være, at man sænker den generelle moms med fem procent, og så øger man punktafgifterne, alt efter hvor stor CO2-udledningen på en vare er,” siger Martin Lidegaard til Politiken.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke data, der ville gøre det muligt at fastlægge en afgift på fødevarevarer, og De Radikale medgiver, at det er en svær opgave at lave den data.

Forslaget om, at nogle fødevarer skal være dyrere at købe i supermarkedet, er blevet stillet før.

Det er dog ifølge Politiken blevet afvist af SF og Enhedslisten, fordi de mener, at det vil ramme socialt skævt.

Det er dog ikke en bekymring hos De Radikale, der dog indrømmer, at rige mennesker vil have bedre råd til at købe de fødevarer, der vil blive dyrere, hvis De Radikales plan bliver til virkelighed.

De Radikales krav til en ny klimalov er afgørende, men ikke ultimative, lyder det.

Klimarådet står til at miste næsten to tredjedele af sin bevilling

Peter Møllgaard genudpeget som formand for Klimarådet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også