Danske Vandværker skal mødes med miljøministeren om PFAS

Blandt andet beskyttelse af drikkevandsboringer, forbud mod spildevandsslam i nogle områder og fremme af forsøgsprojekter er på dagsordenen den 10. august.
Direktør i Danske Vandværker Susan Münster. | Foto: Danske Vandværker / PR
Direktør i Danske Vandværker Susan Münster. | Foto: Danske Vandværker / PR

Onsdag den 10. august skal vandværkernes branche- og interesseorganisation Danske Vandværker mødes med miljøminister Lea Wermelin (S) for at komme med forslag til, hvad der kan gøres i forhold til de mange fund af PFAS over grænseværdierne i drikkevand.

”Det faktum, at det kan tage op til to en halv måned, før data fra analyser af drikkevand er tilgængelige, gør det svært at skabe et overblik”, siger direktør i Danske Vandværker Susan Münster i en pressemeddelelse.

Hun vil derfor foreslå, at systemet omkring indberetninger bliver kigget efter i sømmene.

De nyeste tal viser, at der det seneste år er taget prøver for PFAS på omkring tre fjerdedele af landets vandværker. Nogle efter den gamle grænseværdi og andre efter den nye.

”Vi forsøger at danne os et overblik, men det er kompliceret stof, da der netop er den føromtalte forsinkelse på oplysningerne i databasen,” siger Susan Münster.

Vandværkerne er uden skyld

Danske Vandværker vil have en række forslag til løsning af PFAS-forureningen med til ministeren onsdag.

Organisationen mener blandt andet, at drikkevandsboringer skal beskyttes mod PFAS, et forbud mod alle ikke-kritiske anvendelser på EU-niveau, forbud mod at sprede spildevandsslam på marker i områder med særlige drikkevandsinteresser, fremme af forsøgsprojekter i forhold til rensning af PFAS på vandværkerne samt etablering af et overblik over fund af PFAS i Miljøministeriets digitale dataportal.

Derudover foreslår Danske Vandværker, at man finder en model, så vandværkerne, der er uden skyld i forureningen, ikke skal stå alene med det økonomiske ansvar.

Ifølge organisationen viser data pr. 17. juni 2022, at der er fundet PFAS i 97 boringer fra 28 vandforsyninger. Heraf overskrider vandet fra 69 boringer grænseværdierne.

Ifølge den drikkevandsbekendtgørelse, som trådte i kraft 1. januar 2022, må drikkevand ikke indeholde mere end maksimalt to nanogram pr. liter for summen af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.

Organisationer kræver forbud mod PFAS

Danva: Sæt turbo på at få drikkevand undersøgt for PFAS

Eksperter er uenige med Sundhedsstyrelsen om PFAS-rapport

Fanø Vand installerer anlæg til rensning for PFAS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også