
I Sundhedsstyrelsens rapport om helbredseffekterne af PFAS-stoffer fra februar 2022 takker styrelsen en nedsat ekspertgruppe på 14 medlemmer for deres store bidrag til arbejdet.
Men tre af de uafhængige eksperter, som styrelsen takker, var slet ikke involveret i selve udarbejdelsen af rapporten, fortæller de nu til TV 2.
De tre eksperter, Philippe Grandjean, professor i miljømedicin og forskningsleder på Syddansk Universitet, Eva Bonefeld-Jørgensen, professor, Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og Sundhed på Aarhus Universitet samt Lisbeth E. Knudsen, professor, Afdeling for Miljø og Sundhed, Københavns Universitet, mener ikke, at indholdet i Sundhedsstyrelsens rapport er retvisende, men i stedet dysser problemet med PFAS ned.
”Det kan undre, at en danske myndighed nedtoner problemet, når man i EU og USA opprioriterer det,” siger Philippe Grandjean til TV 2.
Sundhedsstyrelsen vil ikke interviewes til TV 2, men skriver i et svar, at ”Sundhedsstyrelsen kan ikke helt følge den kritik, der er rejst fra enkelte medlemmer af ekspertgruppen vedrørende PFAS, og vi kan ikke genkende, at vi ikke fremhæver alvoren ved PFAS-forurening, og de helbredseffekter det kan have for mennesker.”
Fanø Vand installerer anlæg til rensning for PFAS
Stor hollandsk undersøgelse: Der er høje niveauer af PFAS i vandmiljøet
Forsyningsdirektør: Umuligt at sige, om drikkevand kan holdes rent
Rådgiver skal undersøge PFAS-forurening fra havet til grundvand