CleantechWatch

EU-landene er enige om at reducere gasforbrug

Der skal bruges mindre gas i de kommende måneder, så EU-borgere og virksomheder kan klare vinteren.

Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

EU-landene er blevet enige om en aftale, der indeholder reduktioner i gasforbruget. Det oplyser det tjekkiske EU-formandskab på Twitter.

”Det var ikke en mission impossible! Ministrene er blevet enige om en politisk aftale om gas, som kræver reduktioner forud for den kommende vinter,” skriver det tjekkiske formandskab på Twitter.

Formandskabet for EU går på skift mellem landene. Tjekkiet har for nylig overtaget formandskabet fra Frankrig.

Det fremgår ikke af tweetet, hvor store reduktionerne er. EU-Kommissionen havde lagt op til en reduktion på 15 procent, men i forhandlingerne forud for tirsdagens aftale har flere landet bedt om undtagelser fra kravet.

EU-Kommissionen har lagt op til, at EU-landene i første omgang frivilligt skal reducere forbruget med 15 procent fra 1. august i år til 31. marts næste år.

Det skal ske for at sikre, at EU-landene kan fylde deres gaslagre op til 80 procent inden 1. november. Og for at sikre, at landene derefter har nok gas til at klare vinteren.

Hvis der opstår mangel på gas, kan det betyde, at virksomheder må stoppe produktionen, hvilket både vil føre til økonomiske tab og tab af arbejdspladser. For almindelige borgere vil det kunne betyde, at man ikke kan varme sit hjem op som normalt.

På vej ind til mødet for EU-landenes energiministre tirsdag i Bruxelles fastslog EU-kommissær for energi Kadri Simson, at hun forventede ”meningsfulde” reduktioner i gasforbruget. Hun understregede samtidig, at EU-landene lige nu har overskydende gas og dermed fortsat er i gang med at fylde lagrene.

Aftalen kommer, kort efter at Rusland har taget endnu et skridt i retning af at begrænse gasleverancerne til EU.

Mandag aften meddelte det russiske selskab Gazprom, at man vil reducere levering af gas via rørledningen Nord Stream 1 til 20 procent af kapaciteten. I forvejen var leverancen dalet til 40 procent.

Russisk gasforsyning til Europa via Nord Stream 1 er genåbnet

EU-Kommission ønsker magt til at tvinge gasforbrug ned

Rockwool forbereder sig på helt eller delvist gasstop

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs