EU vil finansiere del af energiudspil med salg af CO2-kvoter

Finansminister Nicolai Wammen er uenig i, at der skal sælges CO2-kvoter for at finansiere energiomstilling.
Finansminister Nicolai Wammen (S) | Foto: Jens Dresling
Finansminister Nicolai Wammen (S) | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Det overordnede mål er egentlig en hurtigere omstilling til grøn energi i EU. Og dermed et farvel til russisk kul, olie og gas.

Dermed lyder EU-Kommissionens udspil Repower EU umiddelbart som et stort fremskridt for klimaomstillingen. Men en del af finansieringen kommer fra salg af CO2-kvoter.

Dermed risikerer finansieringen at skade klimaet, og derfor siger den danske regering nej til den del af finansieringen af udspillet.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) i forbindelse med et møde for EU-landenes finansministre i Bruxelles tirsdag.

”Det er rigtigt vigtigt, at vi får en pakke på cirka 200 milliarder euro, der kan sætte turbo på den grønne omstilling og fremskynde, at vi bliver uafhængige af russisk energi.”

”De cirka 10 procent af finansieringen, der skal foregå via kvoter, synes vi er en rigtig dårlig idé, fordi det kan være med til at underminere klimaindsatsen,” siger Nicolai Wammen.

Han har tirsdag meddelt EU-Kommissionen og de øvrige landes finansministre, at Danmark ikke støtter forslaget om at finde 20 milliarder euro ved at sælge CO2-kvoter. En CO2-kvote giver virksomheder ret til at udlede et ton CO2.

”Det er en klar melding fra dansk side. Vi synes ikke, det er en god vej at gå. Vi er i en situation nu, hvor EU-Kommissionen må gå i tænkeboks,” siger Nicolai Wammen.

Den danske regering ser gerne, at EU-Kommissionen kommer ud af tænkeboksen med et forslag om at finde pengene ved at skære andre steder i EU-budgettet.

”Ved at se på omprioritering af puljer og andet mener vi, at man kan finde pengene på en mere fornuftig vis end ved det kvoteforslag, der er kommet,” siger Nicolai Wammen.

Han er åben for eksempelvis at hente pengene fra landbrugsstøtten eller andre støtteordninger.

Den danske finansminister kalder det til gengæld en ”pragmatisk” løsning, at 90 procent af finansieringen i udspillet hentes fra ubrugte corona-midler fra genopretningsfonden. De var ellers tænkt som engangsudgifter til at håndtere følgerne af epidemien.

”Vi står i en situation, hvor vi inden for et par år har oplevet to 100 års-begivenheder. Først covid-19 og nu Ruslands krig mod Ukraine.”

”Vi har en kæmpe opgave i at blive fri af russisk olie og gas i de kommende år. Derfor er det fornuftigt at investere i det,” siger Wammen.

Danmark er blandt de lande, der ikke har brugt lånerammen fra genopretningsfonden, og det kommer formentlig heller ikke til at ske.

”Nej, det er ikke min forventning, at Danmark vil gøre brug af den låneramme, som tingene ser ud nu.”

”Vi har en dansk økonomi, der gør, at vi kan låne penge på bedre vilkår, end det man formentlig ville kunne få under denne ordning,” siger Nicolai Wammen.

Mandag lagde EU-Kommissionen desuden op til at forlænge undtagelsen fra EU’s budgetregler om gæld og underskud med endnu et år. Det sker igen i lyset af krigen i Ukraine.

Fra dansk side lægger Wammen ikke op til at benytte undtagelsen, men han advarer om, at forlængelsen ikke bør udvikle sig til en glidebane væk fra de normale budgetregler.

Danfoss glæder sig over fokus på energieffektivitet i ny EU-plan

EU vil fremskynde grøn omstilling for at stoppe russisk energi


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også