Læk: EU vil fordoble udbredelsen af varmepumper på få år

I et endnu ikke offentliggjort udspil i kampen mod fossile brændsler fra Rusland, lægger Europa-Kommissionen op til at sætte turbo på udrulningen af varmepumper og øge krav til energieffektivisering. Det viser et udkast, som CleantechWatch har set. ”Det er en god kurs,” siger dansk chefforhandler.
Foto: Mew
Foto: Mew
AF PETER THOMSEN, WATCH MEDIERS EU-KORRESPONDENT

BRUXELLES – Når EU tager hul på sit omfattende opgør med afhængigheden af Ruslands fossile brændsler, bliver det med et stærkt fokus på energieffektivisering – og godt nyt til alle, der reklamerer for varmepumper.

Det fremgår af et udkast til Europa-Kommissionens længe ventede energiudspil, RePowerEU, som CleantechWatch har set.

Pakken skal styrke EU’s uafhængighed af fossile brændsler fra Rusland. Forslaget forventes dog først officielt vedtaget onsdag. Ifølge Kommissionens egne udkast vil livtaget med russisk energi dog umiddelbart være godt nyt for blandt andet den danske cleantech-branche.

Grundlæggerende udgør energieffektivisering en ”vital komponent” af den grønne omstilling, der samtidig ”styrker modstandsdygtigheden i EU-økonomien og værner om dens konkurrencedygtighed i forbindelse med højere fossile energipriser”, lyder Kommissionens vurdering, der følges af en klar opfordring:

”Den Europæiske Union bør sigte efter at fordoble den nuværende udrulningsrate af individuelle varmepumper, hvilket resulterer i en akkumulering på 10 millioner enheder over de kommende fem år,” skriver Europa-Kommissionen i udkastet.

Generelt lyder opfordringen fra den europæiske institution – der samtidig har serveretten i EU-politik – at medlemsstater gøre brug af alle redskaber til at øge energieffektivisering i blandt andet bygninger.

Blandt de konkrete værktøjer nævnes reduceret moms på eksempelvis højeffektiv opvarmning og isolering samt ”andre energipristiltag”, der kan ”opfordre til at skifte til varmepumper og købe mere energivenlige produkter”.

Skruer op for ambitioner

Dykker man ned i Kommissionens udkast er udrulningen af varmepumper langt fra det eneste foreslåede våben til arsenalet. Blandt udkastet tungere nedslag finder man øgede ambitioner for blandt andet en igangværende revidering af unionens store energieffektiviseringslov, Energi Efficiency Directive (EED).

Direktivet udstikker grundlæggende EU’s krav til energieffektiviseringskrav. Et område, der – som tidligere beskrevet af CleantechWatch – i Bruxelles allerede nu spås til at kunne blive et guldrandet potentiale for danske grønne teknologier.

Hidtil har Kommissionens ambition ligget på et bindende mål om en samlet reduktion af energiforbruget på ni pct. inden 2030. Ifølge udkastet skal den ambition imidlertid nu skrues op til 13 pct.

Dansk chefforhandler: ”Det er en god kurs”

De højere ambitioner for energieffektivisering møder allerede nu opbakning i en af EU’s lovgivende forsamlinger, Europa-Parlamentet. Her lægger europaparlamentariker Niels Fuglsang (S) vægt på, at udspillet tegner til at blive et ”opgør” med tiden, hvor Europa har været ”bundet al for tæt til import af russisk gas og olie”.

”Nu handler det om hurtigst muligt at blive fri fra russisk energi, og i stedet sætte turbo på den grønne energi og energieffektiviteten. Det er en ny kurs, og det er en god kurs,” skriver Niels Fuglsang – der i øjeblikket arbejder som parlamentets chefforhandler på EED’en – i en skriftlig kommentar.

”Jeg tror og håber, at Kommissionens anbefalinger vil få mine kollegaer til at indse, at det er på tide, vi hæver ambitionerne for at gavne klimaet og samtidig stække Putin,” lyder det fra Fuglsang, der tilføjer, at han selv har argumenteret for at øge ambitionerne.

”Med dagens udspil erklærer Kommissionen sig reelt enig i det synspunkt,” skriver han.

Længe ventet opgør

Kommissionens udspil kommer som en af de seneste EU-markeringer efter at russiske kampvogne tilbage i februar rullede over grænsen til Ukraine. Siden er såvel energi- som forsyningssikkerhed skudt frem i for resten række på politiske dagsordener overalt i Europa, hvor netop RePowerEU nu er en ny manifestation.

I praksis er den omfattende lovpakke et af de første konkrete skridt på vej mod frigørelsen af russiske fossile brændsler. En ambition, som kommissionsformand Ursula von der Leyen tidligere har ytret ønske om at indfri inden 2030.

"Jeg håber ikke, at det kommer til at være meget længere, men jeg kan ikke fortælle jer, om det kommer til at tage en eller to uger," sagde Josep Borrell mandag aften til journalister | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP / AFP

Udspillet kommer samtidig med, at EU-landene igennem mere end en uge har forhandlet om at øge unionens eksisterende sanktioner mod russisk energi.

Her har en række EU-topfolk – herunder von der Leyen – ønsket at lægge bl.a. olie til unionens katalog over importforbud. På grund af udbredt modstand fra særligt den ungarske regering, har forhandlingerne dog stået i stampe.

Seneste vurdering hos EU’s udenrigschef Josep Borrell lød mandag på, at forhandlingerne tegnede til at kunne trække ud i flere uger.

Flere iagttagere har dog over de seneste uger peget på, at RePowerEU vil kunne spille en vigtig rolle for at bryde dødvandet, da forslaget vil kunne bruges til bl.a. at fremskynde omlægningen af østeuropæiske EU-landes energinetværk.

EU-udspil vil sætte turbo på varmepumper i kamp mod russisk gas

EU vil åbne milliardkasse til hjælpepakker

Kredsløb: Energisituationen kalder på genåbning af klimaaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også