DI: Det vil være en klar fejl at inddrage gratiskvoter

Dansk Industri ser det som en positiv udvikling, at økonomiske eksperter nærmer sig hinanden på niveauet i en fremtidig CO2-afgift, mens indragelse af gratiskvoter møder kritik fra organisationen.
Det er godt, at Det Økonomiske Råd nu foreslår en lavere CO2-afgift, mener Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI. | Foto: PR / Dansk Industri
Det er godt, at Det Økonomiske Råd nu foreslår en lavere CO2-afgift, mener Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI. | Foto: PR / Dansk Industri

Det Økonomisk Råd foreslår i et opdateret regnestykke, at den nødvendige CO2-afgift i 2030 er på under 1000 kr. pr. ton CO2. Et fald fra tidligere, hvor buddet lød på 1.200 kr. pr. ton.

Det bliver positivt modtaget fra brancheorganisationen Dansk Industri.

”De seneste år er der truffet en række vigtige klimapolitiske beslutninger, som bidrager til at sænke udledningerne af CO2. Derfor vurderer vismændene nu, at afgiften kan holdes under 1000 kroner pr. ton CO2. Det er glædeligt, at de økonomiske eksperter nærmer sig hinanden i forhold til niveauet for en fremtidig CO2-afgift. Det vil gøre det lettere at blive enige om en grøn skattereform, som fastholder virksomhedernes konkurrencekraft,” siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI i en kommentar.

Rådet anbefaler også i den opdaterede rapport, at der gives fuldt nedslag i afgiften for kvoteprisen, og at gratiskvoter fra EU inddrages. Derudover vurderes det, at det er mere konsistent med en foregangslandsstrategi at give et fuldt nedslag for kvoteprisen.

DI mener dog, at rådet undervurderer de kortsigtede investeringsudfordringer for virksomhederne, når man blandt andre forslag inddrager de gratiskvoter, som nogle virksomheder har fået tildelt af EU.

”Gratiskvoterne er en overgangsordning, der er vedtaget i EU. Ordningen skal sikre, at virksomhederne kan gennemføre en grøn omstilling af deres produktion uden at blive sendt til tælling af konkurrenter uden for EU. Det vil være en klar fejl at ”inddrage gratiskvoterne”, som vismændene foreslår,” siger Anne Højer Simonsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Vismænd med nye beregninger: Så høj skal CO2-afgiften være for at nå klimamål

Forsyningsselskaber beskylder Energistyrelsen for at bremse CO2-fangst

Klimaøkonom: CO2-kvoters prisdyk bekymrer mig ikke

Ny rapport fra brancheforeninger peger på behov for øget energieffektivisering

Klimaforandringer koster allerede shipping milliarder af dollar om året

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også