Klumme: Danmark står med nøglen til et europæisk brinteventyr

Danmark kan få en ny eksportsucces, hvis danske virksomheder er vaks ved havelågen nu, hvor EU-kommissionen lægger de første sten til et europæisk marked for grøn brint, skriver den adm. direktør for GreenLab i dette indlæg.
Foto: Greenlab/PR
Foto: Greenlab/PR
AF CHRISTOPHER SØRENSEN, ADM. DIREKTØR GREENLAB SKIVE

Som en del af genopretningen efter coronakrisen for at stimulere både den digitale transformation og den grønne omstilling i Europa sætter EU nu gang i anvendelsen af et værktøj, som kun sjældent tages i brug.

Det handler om Important Project of Common European Interest (IPCEI). Værktøjet giver mulighed for at få skabt et europæisk marked for grøn brint og bane vej for opskalering.

I Greenlab er vi klar. Om kort tid har vi et 12 MW elektrolyseanlæg, som skal producere brint med elektricitet fra lokale vindmøller og solceller. Det nye PTX-anlæg bliver et af de første fuldskala-produktionsanlæg for brint og metanol i Danmark og et af de største i verden, når det kommer i drift. De 10 mio. liter metanol årligt, som anlægget vil producere, er allerede afsat til Circle K og vil således blive brugt som transportbrændstof.

Foto: Greenlab Skive/PR
Foto: Greenlab Skive/PR

Brint er en hjørnesten i EU’s mål om at blive klimaneutral i 2050, og EU’s brintstrategi fra juni 2020 sætter som mål, at der skal være installeret mindst 6.000 MW vedvarende brint i form af elektrolyse i 2024 og tilsvarende 40.000 MW i 2030. Det er nogle virkelig ambitiøse mål, som kræver handling nu.

For at kunne deltage i IPCEI-processen skal de enkelte EU-medlemslande forpligte sig med særskilte midler. Lande som Frankrig og Tyskland er allerede i gang og har afsat store summer til IPCEI-brintprojekter, og særligt den franske industri læner sig ud. IPCEI-processen rummer muligheder for dansk teknologi og knowhow, og der er ingen tvivl om, at det rent udvidelsesmæssigt er et tog, som forlader perronen med lynhast.

Lovende muligheder

En række danske IPCEI-ansøgninger er allerede sendt ind til Erhvervsstyrelsen og skal godkendes af EU-Kommissionen som officielle IPCEI-projekter. De danske projekters muligheder er lovende, for Danmark har en række aktører, som besidder PTX-løsninger, der med yderligere støtte har gode udsigter til storskala-industrialisering.

Samtidig er der rigtig gode synergier i mange af de danske projekter, og det er netop fuldstændig afgørende, at dansk industris tilgang til brintudbygningen dels beror på en fælles indsats og læringsproces og dels bygger på en model, hvor PTX bliver tænkt ind i sektorkobling og et sammenhængende energisystem. Det er nøglen til, at danske brintprojekter kan komme hele EU til gavn og være med til at accelerere markedet.

I dag dækkes efterspørgslen på brint primært af brint produceret på naturgas – også kaldet blå brint. Produktion med elektrolyse dækker stadig en meget lille procentdel, men i takt med bedre adgang og lavere pris på vind og sol, samt stigende efterspørgsel på grønne brændstoffer, er der ved at ske en ændring.

For at følge med den ændring må omkostningerne imidlertid reduceres, og det kan IPCEI være medvirkende til. Således kan IPCEI-projekterne bruges til at rette markedsfejlen, fordi de fritages for EU’s normale statsstøtteregler og processer, som ofte er en begrænsning for acceleration og opskalering af projekterne.

Sæt alle sejl ind

GreenLabs grønne industripark, hvor virksomheder deler energi med hinanden, er den oplagte trædesten, der kan lede til klyngeudvikling og systemeksport af væsentlig karakter.

IPCEI er EU’s største erhvervsmæssige satsning på brint hidtil, og det har danske løsninger en god chance for at blive en del af. Vi står overfor en alletiders mulighed for at sætte gang i det europæiske brintmarked, og det kræver yderligere danske midler, som Danmark bør prioritere hurtigst muligt – ellers kører løbet uden os.

Selvom regeringen også har en PTX-strategi undervejs, kan markedet ikke vente på, at strategien falder på plads. Vi har brug for, at Danmark sætter alle sejl ind på at skalere de danske projekter.

Regeringen sender seks brintprojekter videre mod statsstøtte

Brintdirektør ser åbning for Danmark som "et slags grønt Kuwait"

Ørsted tager første spadestik til vedvarende brintprojekt

Danfoss og Energinet undersøger brints balanceevne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også