CleantechWatch

Økonomer: Danmarks økonomi har langt igen trods historisk comeback

Selvom den danske økonomi har fået et stort opsving efter første bølge af coronakrisen, er der endnu lang vej igen, før normale tilstande, mener økonomer.

Foto: Martin Sylvest

Det danske bruttonationalprodukt steg med rekordhøje 5,2 pct. i tredje kvartal.

Det viser en revideret opgørelse fra Danmarks Statistik onsdag morgen.

Den samlede danske økonomi er dog stadig mindre end før coronakrisen, da BNP samlet set er dykket med 3,9 pct. i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år.

BNP-væksten i tredje kvartal tolkes som en engangsoplevelse, lyder vurderingen fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Han venter, at økonomien samlet vil dykke med 4 pct. i BNP for hele 2020 sammenlignet med sidste år.

"Økonomien er igen udfordret, og lige nu holder vi vejret i håb om, at smittekurven knækker meget snart, og restriktionerne drosler ned i begyndelsen af det nye år."

"Vi skal være heldige for overhovedet at få positiv vækst i 4. kvartal, og starten af næste år kan meget vel byde på negativ vækst, medmindre coronaen slipper lidt af grebet i meget nær fremtid," skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar til tallene.

Den tolkning deles af Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Han vurderer, at vi formentlig skal et stykke ind i 2022, før den danske økonomi er på fode igen efter covid-19.

"Når smitten er under kontrol, kan vi til gengæld håbe på en ketchupeffekt til det private forbrug. I hvert fald den del af vores forbrug, som har med oplevelser at gøre."

"Der er et stort opsparet behov for oplevelser, når der igen bliver åbnet op. Samtidig har danskerne fået en masse penge på lommen efter udbetalingen af de indefrosne feriepenge. Det kan give et boost til forbruget," skriver Erik Bjørsted i en kommentar.

I 2021 ser Jeppe Juul Borre en vækst i BNP på 3 pct., hvor især smittetryk, restriktioner og udbredelsen af coronavacciner bliver afgørende punkter for den økonomiske vækst.

Med den nye opgørelse er BNP opjusteret med 0,3 pct.point i forhold til tidligere opgørelse, hvor BNP var opgjort til en vækst på 4,9 pct.

Her er regeringens første statuscheck på klimakursen

DI og DE: Nyt EU-budget med grønt fokus kan genrejse europæisk økonomi

Mere fra CleantechWatch

Re-Match opnår fuldtegning i aktieudbud på få timer

"Vi er yderst tilfredse med den positive udvikling her til morgen, der gør, at vi allerede er nået hertil," siger Laurits Bach Sørensen, bestyrelsesformand i Re-Match, som dermed er et skridt tættere på den børsnotering, virksomheden har genoptaget arbejdet imod.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Job