Dansk ambassadør i Indien ser kæmpe eksportpotentiale i nyt grønt partnerskab

Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane er førstehåndsvidne til den grønne omstilling i verdens største demokrati, Indien. Han spår store muligheder for danske virksomheder i Danmarks nye strategiske partnerskab med landet.
Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//

"Mulighederne er enorme".

Statsminister Mette Frederiksen underspillede ikke perspektiverne i det grønne strategiske partnerskab, Danmark i sidste uge indgik med Indien, da hun tirsdag holdt sin åbningstale i Folketinget.     

"Får vi samme eksportsucces som i Kina, kan vi fordoble vareeksporten til Indien – det vil svare til knap 4 milliarder kroner," lød det fra statsministeren, der glædede sig over, at verdens største demokrati med 1,3 milliarder mennesker har valgt Danmark, som det første og hidtil eneste land, de har indgået en grøn strategisk samarbejdsaftale med. 

Freddy Svane, der er Danmarks ambassadør i Indien, kalder det ”helt centralt”, at Danmark er blevet foretrukket af Indien, og at danske virksomheder i endnu højere grad ser ud til at få mulighed for at få bragt deres færdigheder i spil på et marked med Indiens størrelse og skala. Han deler derfor statsministerens vurdering af, at perspektiverne er store i det nye grønne partnerskab.

"Partnerskabet er et udtryk for et helt nyt samarbejde og en ny samarbejdsform for både Danmark og Indien. Det ses jo også af premierminister Modis udtalelser til pressen herude om, at det er en aftale for den nye generation – ”new age”. Partnerskabsaftalen passer rigtigt godt ind i den grønne transformation, som også Indien forsøger at komme ombord i," siger Freddy Svane.

Ambassadør Freddy Svane og H.K.H. Kronprins Frederik. | Foto: Eugene Hoshiko/AP/Ritzau Scanpix
Ambassadør Freddy Svane og H.K.H. Kronprins Frederik. | Foto: Eugene Hoshiko/AP/Ritzau Scanpix

"Modi er en grøn mand"

Da Watch Medier mandag beskrev det nye dansk-indiske partnerskab, lød det fra flere sider, at den danske ambassadør har været en helt afgørende, spiller i den diplomatiske indsats, der er gået forud for partnerskabet. Et partnerskab, der for få år siden havde været utænkeligt på grund af længere tids diplomatiske krusninger mellem de to lande.

Hvor opsigtsvækkende er det, at den her aftale er blevet indgået?

"Den er meget opsigtsvækkende, det kan man også se af pressedækningen i Indien. Det er den første aftale, som Indien indgår med et land med det helt specifikke sigte, at man skal gøre noget ved den grønne omstilling," siger Freddy Svane.

Hvordan tror du, at det kan være, at Indien har valgt Danmark til det her partnerskab?

"Det er, fordi Danmark og danske virksomheder kan noget. Vi er kendt for vores løsninger inden for vind, vand og grøn logistik. Danmark har nogle kompetencer qua det, vi selv gør, men også qua det, som vores virksomheder har gjort i rigtigt mange år. Det er klart, at inderne også har lagt mærke til det, og derfor har vi også fået den her aftale på plads. Danmark er blot det fjerde land med hvilket Indien har et virtuelt topmøde i år, så det er stort," siger Freddy Svane.

Hvad er det for en bevægelse, der er i gang i Indien? Hvor kommer man fra, og hvor skal man hen?

"Premierminister Modi er jo næsten blevet berømt for at lancere det, man kalder ”missions” herude, som er nogle bredt funderede politiske kampagner, der engagerer folk på kryds og tværs i særlige omstillinger. Mest berømt er det, der heder Swachh Bharat, der handler om, at Indien skal være rent, og at der ikke skal være så meget skidt på gaderne," siger Freddy Svane.

"Modi har også lanceret mange andre missioner. En af dem er, at i 2024 skal alle husholdninger i landdistrikterne have indlagt vand. Det er en kæmpe udfordring, og det er selvfølgelig for at sikre, at man dels får vand, der hvor man skal, men også gør det på en rigtig god måde. Det er der, hvor vi skal med, for vi kan rigtigt meget på vand," siger Freddy Svane.

Ambassadøren kender premierminister Modi bedre end de fleste, fordi deres relation får helt tilbage til Freddy Svanes første periode som ambassadør i Indien, hvor han kom til i 2010. Dengang var Modi lokal premierminister i Gujerat.

"Modi er en grøn mand – han tænker grønt. Det gjorde han allerede, da han var i Gujarat, så Indien er i stor bevægelse. Måske kan vi ikke alle sammen lige konstatere det, men når man bor herude, kan man se, at der sker rigtigt meget," siger Freddy Svane.

Den indiske regering har meldt ud, at man vil forøge sin vedvarende energikapacitet med mere end 300 gigawatt frem mod 2030 – det svarer til mere end 40 gange den nuværende danske kapacitet på vedvarende energi. Samtidig står Indien over for store udfordringer inden for blandt andet drikkevand og byplanlægning.

"Indien er på vej hen imod at blive et samfund, hvor alle skal have en form for basisvelfærd - det kan være vand, elektricitet og at udskifte trækulsfyrede køkkener. Der er mange, mange bestræbelser i gang herude i øjeblikket, der skal sikre, at Indien også bliver grønnere," siger Freddy Svane og tilføjer:

"Det er vigtigt, for hvis Indien ikke omstiller sig grønt, så vil verden som helhed have et stort problem, for så vil vi aldrig nå nogen vegne med at bekæmpe klimaforandringerne, og vi vil heller ikke lande FN’s verdensmål. Så Indien skal være en del af hele den her ligning. Derfor har Indien behov for dem, der kan noget, og Danmark kan en masse ting, som inderne er meget optaget af."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch).

Danmark og Indien indgår grønt partnerskab

Fra kold skulder til foretrukken klimapartner: Danske virksomheder ser guld i grønt Indien-partnerskab 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også