En del af Watch Medier

CleantechWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
05.10.2020kl. 11.24

Fra kold skulder til foretrukken klimapartner: Danske virksomheder ser guld i grønt Indien-partnerskab

På få år er Danmark gået fra at være på diplomatisk kollisionskurs med Indien til at indgå i et historisk grønt strategisk partnerskab med landet, der snart har verdens største befolkning. I danske virksomheder kan forsoningen omsættes direkte til milliardeksport.
Foto: Mads Claus Rasmussen//
AF ANDREAS LØNSTRUP OG SIMON VALEUR

"Der er kun ét ord, jeg kan bruge, og det er historisk."

Rambøll-gruppens koncerndirektør, Søren Holm Johansen, lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive perspektiverne i den nye grønne samarbejdsaftale, Danmark i sidste uge indgik med verdens næstmest folkerige land, Indien.

"Det er første gang nogensinde, at Indien indgår en strategisk samarbejdsaftale, der er grøn. Og det er ret enestående, at valget er faldet på Danmark," fortsætter Søren Holm Johansen med henvisning til, at et land som Tyskland sagtens ville kunne have leveret på aftalens præmisser.

For dansk industri og danske virksomheder ser han enestående muligheder i aftalen, som vel at mærke ikke alene drejer som om eksport af cleantech-løsninger i snæver forstand som sol, vind og biomasse men også omfatter vand, affald, pharma og forskning. 

"Den her aftale er virkelig en døråbner for dansk industri og danske virksomheder, og sådan nogen som os, der rådgiver og ikke lever af at sælge hardware men viden," siger Søren Holm Johansen.

Samme toner lyder fra Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri:

"Jeg vil i hvert fald godt lægge hovedet på blokken og sige, at potentialet er enormt, og man skal ikke være den store professor for at kunne lave et regnestykke, der er rimeligt troværdigt, som viser, at man sagtens kan øge den danske eksport til Indien med mange milliarder," siger underdirektør i DI Peter Thagesen.

Fra kold skulder til grønt partnerskab

For blot ni år siden var der ellers bestemt ikke noget, der pegede i retning af, at Indien skulle satse på Danmark, når det kom til udviklingen af landets grønne infrastruktur. Dengang havde byretten i Hillerød netop besluttet, at danskeren Niels Holck ikke skulle udleveres til Indien og retsforfølges i en kontroversiel sag om våbennedkastning i Indien i 1995.

Dommen satte det dansk-indiske forhold på frysepunktet, og det er først i løbet af de senere år, at forholdet gradvist er blevet normaliseret.

Med aftalen og den tilhørende velsignelse fra den indiske premierminister Narendra Modi og det indiske statsapparat, tyder meget også på, at danske virksomheder med ét er løftet ud af den handelsmæssige kummefryser, Niels Holck-sagen har placeret dem i. I dag er landene enige om, at Holck-sagen kører i et separat juridisk spor, mens det handelsmæssige samarbejde kan få lov til at udvikle sig i et andet spor. 

"Indien er jo et gigantisk marked med en population på 1,3 mia. mennesker. Men hvis man ser på, hvor stor samhandlen er med Indien, så er den jo forsvindende lille. Så det er jo et marked, som rigtigt mange virksomheder har gået og kigget sulten på i mange i år," vurderer underdirektør i DI, Peter Thagesen.

Niels Holck er blevet ansigtet på et årelangt anspændt diplomatisk forhold i Indien. | Foto: Finn Frandsen
Niels Holck er blevet ansigtet på et årelangt anspændt diplomatisk forhold i Indien. | Foto: Finn Frandsen
 

På trods af Holck-sagen har der været samhandel mellem Indien og Danmark, men det er fortrinsvis kørt i regi af den private sektor, hvorimod det har været vanskeligere at få adgang til det offentlige marked i Indien. 

"Sagen har betydet, at i hvert fald de diplomatiske forbindelser i en periode har været lagt i dybfryseren, og at man ikke har kunne lave erhvervsfremstød, hvor man brander Danmark og alt det grønne, vi kan," siger Peter Thagesen og fortsætter:

"Men nu er forholdene ligesom normaliseret med den her aftale, og det er jo super interessant for danske virksomheder."

Dansk Industri er således ikke i tvivl om, at banen med den nye aftale er kridtet op til et udvidet samarbejde om grønne løsninger – også på myndighedsniveau, hvor de kan lade sig inspirere meget af det, der er foregået i Danmark, påpeger Peter Thagesen.

Hvorfor er det så interessant at komme ind i Indien?

"Det er simpelthen den potentielle volumen, der er. Det kan sammenlignes med den udvikling, vi har set i Kina i de senere år. Der er ikke nogen tvivl om, at i takt med, at Indien bliver mere og mere velstående og flere og flere kommer op på et højere velstandsniveau, så bliver de danske produkter også mere efterspurgte" siger Peter Thagesen.

Artiklen fortsætter efter grafikkerne...

Gigantisk potentiale

Haldor Topsøe, Danfoss, Grundfos, Rambøll, Vestas, LM Windpower, AVK og FLSmidth.

Selvom Indien på mange måder et vanskeligt marked med korruption, bureaukrati og forskellige skatteregler fra delstat til delstat, er listen af store danske virksomheder med en mangeårig lokal tilstedeværelse på det fremadstormende marked allerede lang i dag.

Grundfos har eksempelvis været i Indien i 20 år. Med den nye samarbejdsaftale håber den danske pumpeproducent dog at kunne sætte yderligere skub i sine vækstplaner i landet. Det gælder ikke mindst på vandområdet, hvor Indien har et mål om at hele befolkningen skal have rent drikkevand i 2024 og for nyligt oprettede et selvstændigt vandministerium.

"Indien kigger efter, hvor der er et afsæt for gode vandløsninger globalt, og der er ingen tvivl om, at Danmark også på det område er et rigtigt godt sted at starte samarbejdet," siger Morten Riis, Group Director i Global Market Segment Water Utility, Grundfos.

"Det sætter vi selvfølgelig rigtig stor pris på, og det, det gælder om nu, er at udnytte det momentum, der er skabt med aftalen. Det kræver en stærk koordineret indsats," fortsætter han.

Han peger samtidig på, at aftalen forhåbentligt også kan skabe grundlag for, at små og mellemstore virksomheder lettere kan etablere sig i Indien.

Hvor stort er potentialet i Indien for jeres egen forretning, hvor 75 pct. af husholdningerne ikke har adgang til rent drikkevand? Der må være flere døre, der kan blive åbnet?

"Absolut, og der er jo ingen tvivl om at netop forsyningen både i de store byer, men også i landdistrikter er der et behov for vandløsninger og alt andet lige er intelligente pumpeløsninger en væsentlig del af det," siger Morten Riis og tilføjer:

"Jeg kan ikke sætte tal på, hvad det her vil betyde for os, men kigger vi kigger vi på markedet i byer, så er der ingen tvivl om, at en energieffektiv distribution af vand i byer er et element som er vigtigt, men også Modis indsatser i forhold til vand i landlige omgivelser giver god mening for os. Vi har blandt andet en række solcellebaserede pumpeløsninger der adresserer det område, så der kan vi formentlig kan få endnu bedre fodfæste."

Stort dansk eksportpotentiale i Indien

  • Eksporten af dansk energiteknologi til Indien udgjorde i 2019 900 mio. kroner. Det er cirka en fordobling i eksportværdi siden 2013 – svarende til en årlig stigning på omkring 12 pct. årligt i gennemsnit.
  • Indien er Danmarks 19.-største eksportdestination for så vidt angår energiteknologi, og energiteknologi udgør 23 pct. af Danmarks eksport til Indien. Dermed er energiteknologi en vigtig eksportvare til Indien, da energiteknologi ellers udgør 13 pct. af Danmarks samlede vareeksport totalt, altså på tværs af alle lande.
  • For eksporten generelt var Indien i 2019 kun Danmarks 25.-største eksportmarked med en samlet eksport på cirka 4 mia. kroner.
  • Indiens befolkning er enorm – omkring år 2023 overhaler landet Kina som verdens folkerigeste land.
  • Indkomsterne er stigende i Indien, hvilket sammenholdt med befolkningsvæksten betyder, at efterspørgslen efter varer og ressourcer som energi og vand vokser markant.
  • Den indiske regering har meldt ud, at man vil forøge sin vedvarende energikapacitet med mere end 300 gigawatt frem mod 2030 – det svarer til mere end 40 gange den nuværende danske kapacitet på vedvarende energi.
  • Samtidig står Indien over for store udfordringer inden for blandt andet drikkevand og byplanlægning. Det giver store muligheder for at bringe dansk erhvervslivs kompetencer i spil til gavn for eksporten.
Kilder: Dansk Industri og Statsministeriet

Også i Rambøll ser man store vækstmuligheder i det nye samarbejde.

"Det er svært at gisne om den præcise effekt, men der er ingen tvivl om, det vil få en markant betydning for danske virksomheder, også i kraft af, at mange allerede har en betydelig lokal tilstedeværelse," vurderer koncerndirektør i Rambøll-gruppen, Søren Holm Johansen.

Rambøll har selv 30 års historie i Indien og foruden at rekruttere ingeniører fra landet lyder de lokale muskler på 1.3000 ansatte i Indien, som blandt andet understøtter det globale arbejde med offshore-vind.

Hidtil har Rambøll i Indien mest fokuseret på transport- og infrastruktur-området og har satset på lokale partnerskaber med blandt andet et af Indiens største entreprenørfirmaer, Larsen & Toubro Ltd., som en vej til succes i landet.

I de kommende år forventer Rambøll dog også vækst inden for blandt andet biomasse, hvor både udnyttelsen af overskydende biomasse fra landbruget og affald ventes at komme i spil.

"Og vi vil se en udvikling inden for en mere effektiv fremstilling af el, også baseret på fossile brændsler, som Indien ligesom mange andre udviklingslande kommer til at basere sig på et stykke tid endnu. Så vind, biomasse og elsektoren i vid forstand vil være områder, der kommer vækst i de kommende år. Det er der ingen tvivl om," siger Søren Holm Johansen.

"Vandområdet er også et område, vi deltager i og gearer op til at komme mere  ind og arbejde på det lokale marked – igen også at understøtte vores internationale forretning," tilføjer han.

Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//
 

Danmark og Indien indgår grønt partnerskab

Grøn revolution i bilindustrien åbner for nyt dansk eksporteventyr 

Reddet fra konkurs: Leverandør til fjernvarmen får brug for kapitalstærk partner

Grundfos fyrer og hyrer i omlægning: 200 ansatte på vej til udvikling og digitalisering 

Relaterede artikler:

  • Danmark og Indien har indgået et grønt strategisk partnerskab, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde efter at hun har holdt et virtuelt topmøde med Indiens premierminister Narendra Modi. Arkivfoto. | Foto: Martin Sylvest//

    Danmark og Indien indgår grønt partnerskab

  • Foto: Gregers Tycho/ERH

    Grundfos fyrer og hyrer i omlægning: 200 ansatte på vej til udvikling og digitalisering

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jens Hartmann
Vand

Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X

Det haster med at få ændret lovgivningen, hvis vi skal have tilstrækkeligt med vand til at opfylde Danmarks Power-to-X-mål, lyder det fra brancheforeningen.
  • Politiker advarer mod brug af grundvand til varslet elektrolyseanlæg på Bornholm
  • Din Forsyning: Spildevand er kæmpe gevinst i Power-to-x
”Vi forventer at ramme vores målsætning om at sortere en femtedel af den husstandssorterede plast i andet kvartal af 2023,” sagde underdirektør i Damifo Christa Engell Hansen mandag til CleantechWatch. | Foto: Damifo
Nyheder

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Foto: Marcus Emil Christensen
Miljøteknologi

Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller

Svendborg Kraftvarme på Bodøvej er blevet købt af Svendborg Fjernvarme. | Foto: PR / Svendborg Kommune
Affald

Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding

For abonnenter

Sådan skal den nye campus med datatcentrene i Sæby se ud. | Foto: Pr/prime Data Centers
Miljøteknologi

Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme

For abonnenter

Arkivfoto.
Vand

Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø

Læs også

Svendborg Kraftvarme på Bodøvej er blevet købt af Svendborg Fjernvarme. | Foto: PR / Svendborg Kommune
Affald

Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding

Det forbrugerejede Svendborg Fjernvarme overtager kommunens forbrændingsanlæg Svendborg Kraftvarme for et tocifret millionbeløb efter et længere forhandlingsforløb. 

For abonnenter

Foto: Rgs Nordic/pr
Miljøteknologi

Udvalg i Slagelse Kommune vil afvise blandingszone til RGS-anlæg

Efter et møde i Klima og Miljøudvalget i Slagelse Kommune onsdag har udvalget besluttet ikke at ville give RGS Nordic tilladelse til at udlede renset spildevand, men afventer møde med Miljøstyrelsen og minister, skriver medie.

For abonnenter

Photo: Sønderborg Forsyning/pr
Vand

Driftschef: Fremtiden kalder på alternative vandkilder

Vand er en ressource, som ser ud til at blive knap i fremtiden. Derfor kigger driftschef ved Sønderborg Forsyning mod alternative løsninger til at levere vand. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme – 3. feb.
  • Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X – 3. feb.
  • Her er ugens bedste historier på CleantechWatch – 3. feb.
  • Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller – 3. feb.
  • Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø – 3. feb.
  • Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding – 3. feb.
  • Leverandør af vandteknik løfter hovedtallene – 3. feb.
  • Trods protester får byggeri af stort milliardanlæg til biorester grønt lys – 3. feb.
  • Trecifret millioninvestering: Finsk genanvender vil imødekomme øget efterspørgsel – 3. feb.
  • Organisation: Virksomhederne skal få flere kvinder ind på STEM-uddannelser – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

Watch Job

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Revisor med minimum et par års erfaring

Se flere jobs

Job

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

Se flere jobs

Kolofon

CleantechWatch
Søg

Sektioner

  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Emma Gelbjerg-Hansen

egh@cleantechwatch.dk

Tlf.: 3330 8343

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Job

Abonnement

Prøv CleantechWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

cleantechwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Læs mere om abonnement her

Adresse

CleantechWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8410

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © CleantechWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
CleantechWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge