Nu skal Dan Jørgensen forholde sig til nordsøoliens mest sorte tal

SF tvinger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til at tage stilling til ny opgørelse, der placerer Danmarks olieproduktion i den mindst klimavenlige halvdel på verdensplan.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Allerede fra Folketingets åbningsdag tirsdag er den danske oliefremtid nok engang blevet et presserende spørgsmål for Dan Jørgensen (S).

Signe Munk, der er klima- og energiordfører hos regeringens støtteparti SF, har bl.a. brugt dagen til at kræve klima-, energi- og forsyningsministeren svar på, hvordan han ser på nye oplysninger om, at den danske olie er mere miljøskadelig end hidtil antaget.

Det sker efter, at EnergiWatch har belyst, at olieproducenterne i dansk sektor udleder mere CO2 end i nogen andre Nordsølande. Og at den danske olie med en CO2-udledning på 27 kg. CO2 per udvundet tønde tilmed sviner markant mere end det globale gennemsnit på 19 kg.

Det viser en ny opgørelse fra det norske analysehus Rystad Energy.

Den kommer på et tidspunkt, hvor regeringen længe har været i vildrede omkring, hvad der skal ske med den fremtidige olieindvinding i Nordsøen.

Nyt element i gammel sag

Overvejelserne er centreret omkring 8. udbudsrunde, hvor de fire olieselskaber Total, Ardent Oil, Lundin Norway og Mol Dania har ansøgt om lov til at lede efter nye olie- og gasforekomster i Nordsøen.

"Hvordan forholder ministeren sig til analysen fra Rystad af CO2-intensitet i olieudvinding i verdens olieproducerende lande, og i hvilken grad har analysens konklusion om, at Danmark har en større relativ CO2-udledning end det globale gennemsnit, indflydelse på beslutningen vedrørende den 8. udbudsrunde i Nordsøen?" vil Signe Munk vide.

Egentlig skulle 8. udbudsrunde have været gennemført sidste sommer. Men Dan Jørgensen har ad flere omgange udskudt sin beslutning herom.

Han vil først have undersøgt, hvad et til- eller fravalg vil betyde for klimaet, samfundsøkonomien, antallet af arbejdspladser og forsyningssikkerheden.

Afgørelse tæt på

EnergiWatchs afdækning af den nye opgørelse fik regeringens støttepartier, SF, De Radikale og Enhedslisten, til at erklære fortællingen om Danmark som et klimavenligt olieland for ødelagt. De mener alle, at regeringen bør sløjfe 8. udbudsrunde.

Resultatet strider da også imod en mangeårig fortælling fra den danske olieindustri samt dens politiske støtter fra den borgerlige fløj om, at den danske olieproduktion skulle være blandt de mindst klimaskadelige på verdensplan.

Dan Jørgensen var ikke meget for at kommentere på udviklingen, da EnergiWatch fangede ham for at spørge ham til tallene i midten af september. Her fortalte han, at han endnu ikke havde set opgørelsen fra Rystad.

Klar til at se på tallene

Ministeren var dog ikke afvisende over for, at opgørelsen ville blive en del af regeringens analysearbejde:

"Det kan sagtens være. I kan prøve at sende det til os, så kigger vi på det," sagde han i den forbindelse.

Signe Munk har stillet sit spørgsmål til ministeren ud fra § 20. Det betyder, at han skal svare inden for seks hverdage.

Ifølge EnergiWatchs oplysninger en beslutning om 8. udbudsrunde – og dermed de facto Danmarks oliefremtid – nært forestående.

Regeringen har blot lovet, at der falder en afgørelse inden jul.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Ny rapport: Shipping skal i gang med klimavenlige brændstoffer nu 

Regeringen vil indføre CO2-fortrængningskrav

Danmark og Indien indgår grønt partnerskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også