Rambøll-chef om klimaplan for hospitaler: "Et rigtig stort skridt"

I Rambøll ser man et stort potentiale i en grøn overhaling af landets hospitaler, hvor mange eksisterende anlæg har "brug for en opdatering", som den rådgivende ingeniørvirksomheds chef på området formulerer det.
Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Potentialet er for både klimaet og landets cleantech-leverandører stort, når Danske Regioner med sin nye klimaplan under armen sætter kurs mod at nedbringe CO2-udledningen fra landets hospitaler med 75 pct. inden udgangen af 2030.

Sådan lyder vurderingen fra Rambølls chef på hospitalsbygningsområdet, Brian Bieler Thybo.

"Det er et rigtigt stort skridt og en virkelig ambitiøs plan," fastslår han med henvisning til reduktionsmålet, som vel at mærke er større end det generelle mål for Danmark, der er vedtaget i Folketinget.

"Ligesom med den resterende bygningsmasse er der et stort potentiale i hospitalsmassen. Der er en masse hospitaler, hvor der står ældre anlæg til både ventilation, varme, køl, belysning og styring af energiprocesserne, hvor der helt klart er energi at hente – og i den forbindelse også CO2, for de to tin hænger uløseligt sammen," fortsætter Rambøll-chefen.

Regioner i ny plan for grønnere hospitaler 

Højt og lavt hængende frugter

Regionernes hospitaler og institutioner skal ifølge planen inden 2030 gå fra at udlede cirka 217.000 ton fra el, varme og transport om året til at udlede omkring 55.000 ton CO2 om året med tiltag, der strækker sig fra forslag om hybrid-ambulancebiler til mindre udledning fra hospitalsbygningerne og grønne indkøb.

Mens el- og hybridambulancer ikke ligger inden for Rambøll-chefens ekspertiseområde, så ser han rigeligt med grønne tiltag, der kan mindske udledningen fra selve hospitalsbygningerne.

Tager man køleanlæg som eksempel ender den varme luft fra mange af tørkøleanlæggene på landets hospitaler ifølge Rambøll-chefen i dag med at blive smidt ud, selv om energien kunne komme i spil igen.

"Hvis vi nu kan genanvende den varme, vi smider ud fra de systemer, jamen så kan vi hente en del energi der. Og vi har også gamle ventilationsanlæg, vi kan udskifte med nogen med en bedre virkningsgrad. Eller vi kan skifte belysning fra halogen til LED. Der er lavt hængende frugter derude, vi virkelig bare kan tage fat i," vurderer Brian Bieler Thybo.

Hvor Danske Regioner som eksempler selv nævner muligheden for at udskifte ældre tage og vinduer på hospitalerne og øge brugen af klimavenlige materialer er der ifølge også mere højthængende frugter som solceller, varmepumper og grundvandskøling, der kan give hospitalerne et gevaldigt skub i den grønne retning.

Solceller og varmepumper bliver da også i Danske Regioners klimaplan fremhævet som mulige klimainitiativer for de hospitaler, der ikke allerede er gået den vej.

Fra vugge til grav

Det fjerde og sidste ben i klimaplanen fra Danske Regioner går på at minimere spild og stille flere grønne krav, når regionerne køber ind for på den måde at påvirke leverandørerne til at lave grønnere løsninger.

Et tiltag, som ifølge Rambøll er helt afgørende i planen og en naturlig forlængelse af, at regionerne tillægger bæredygtighed stadig større værdi i deres udbudsmateriale med tilhørende krav om blandt andet DGNB-certificering.

"Når regionerne som bygherrer stiller ikke bare lidt men meget større krav til bæredygtigheden af deres bygninger, så finder vi også tiltag, der er gode for at reducere CO2-udledningen, når vi laver vores projektering. Det bliver en naturlig del af vores projektering, når det bliver skrevet ind i udbudsmaterialet," siger Brian Bieler Thybo.

Hvad der starter i et udbud slutter også på et tidspunkt, og i det lys fremhæver Rambøll-chefen også regionernes ønske om øget fokus på et livscyklusperspektiv for de materialer, der bliver købt ind, som et vigtigt element i klimaplanen.

"Det er store klimagevinster i at se på, hvad vi kommer ind i en bygning, fra vugge til grav," vurderer han.

Skal optimere konstant

Mange vil nok forvente, at landets supersygehuse er i superligaen på energieffektivitetskontoen.

Spørger man Brian Bieler Thybo blev supersygehusene da også udrustet med "det bedste fra mange verdener", da de blev bygget. Men der er plads til forbedringer i dag, og på den måde vidner selv de mest energieffektive sygehuse ifølge Rambøll-chefen også om behovet for løbende at optimere bygningsdriften i en grønnere retning.

"Der bliver jo hele tiden udviklet nye muligheder, så det vi bygger i dag, er allerede forældet i morgen," som Brian Bieler Thybo formulerer det og tilføjer:

"Det vigtige er, at man hele tiden kigger sig om efter nye løsninger, der kan betale sig – for det er også et spørgsmål om at tage en betragtning over tilbagebetalingstiden på hvert tiltag, både økonomisk og ud fra et livscyklus- og energiperspektiv."

Regioner i ny plan for grønnere hospitaler

Regeringen sætter fart på innovation og grønne indkøb – opretter nyt forum 

Regionerne øger pres på regeringen for penge til generationsforureninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også