Klimachef i DI: Corona kan lære os vigtig lektie om klimakrisen

Dansk Industris klimachef, Anne Højer Simonsen, håber, at erfaringerne fra coronakrisen kan inspirere til at tage livtag med klimakrisen.
Foto: PR / Dansk Industri
Foto: PR / Dansk Industri

Selvom der ikke er kommet ret meget positivt ud af coronaepidemien, kan krisen måske være med til at give en vigtig lektie, mener Anne Højer Simonsen, der er chef for Dansk Industris klimapolitiske enhed.

Coronakrisen har nemlig vist, at de lande, der i god tid træffer de nødvendige foranstaltninger, i sidste ende bliver mindre hårdt ramt af store kriser, end dem, der lader stå til:

"Din fremtidige mulighed for at stå godt, bliver afgjort af, hvad du gør nu. Hvis vi handler nu, er vi bedre rustet til at håndtere klimakrisen. Jeg har egentlig tiltro til, at det godt kan være, at coronakrisen har ændret gamet, men ikke nødvendigvis til det dårligere i forhold til at få taget nogle beslutninger på klimaområdet," siger Anne Højer Simonsen og fortsætter:

"Vi har jo set, hvordan en verdensomspændende krise udvikler sig, og klima er også en krise - den har bare en betydeligt længere tidshorisont, men den vil have samme anatomi. Vi påvirker selv, hvad det er, vi bliver ramt af senere." 

Anne Højer Simonsen kom til DI i maj, hvor hun tiltrådte en nyoprettet stilling som leder af DI’s klimapolitiske enhed. Opgaven er at sikre, at Danmarks grønne ambitioner går hånd i hånd med vækst og arbejdspladser.

Med klimaloven, der blev vedtaget før sommeren, har Folketinget slået fast, at Danmark skal mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. En lille del af reduktionen blev fundet før sommerferien, men til efteråret venter svære politiske forhandlinger om blandt andet transportsektoren og landbrugets rolle i CO2-reduktionerne. Samtidig skal der forhandles om en egentlig CO2-afgift, og som om det ikke var nok, har den verserende coronakrise kompliceret klimaforhandlingerne yderligere.

Med andre ord bliver der nok at se til på Anne Højer Simonsens nye kontor.

"Det vigtigste, der skal ske til efteråret, er, at man holder fast i den forhandlingsplan, der er lavet, og kommer videre med de næste temaer," siger Anne Højer Simonsen og fremhæver emner som landbrugs- og transportområdet samt aftalen om at indgå en grøn skattereform:

"Det betyder, at hvis man mener, at man vil have en grøn skattereform, så skal man også prioritere at få lavet et virkeligt godt forarbejde og et godt udspil, for det kommer til at betyder enormt meget – herunder afgiftsmæssigt – hvordan man ender med at lægge sig," siger Anne Højer Simonsen.

Det brede politiske flertal bag klimaaftalen fra d. 22. juni er enige om, at den grønne skattereform, der skal forhandles konkret om til efteråret, skal indeholde en form for CO2-beskatning.

Men i aftalen er det også understreget klart, at en CO2-beskatning skal ske ”under hensyntagen til bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse (…) og uden samlet tab af arbejdspladser til udlandet.”

De forbehold er helt afgørende, mener Anne Højer Simonsen.

"Der har DI jo spillet konstruktivt med og sagt, at det er fornuftigt at få en afklaring af, hvad der skal gælde i fremtiden. De principper, vi lægger vægt på, er jo blandt andet, at der skal være tid til omstillingen for virksomhederne. Det kan ikke nytte noget, at vi står op i morgen, og så er alting anderledes," siger Anne Højer Simonsen og fortsætter:  

"Derfor må der også være nogle principper om, at der skal være balance i tingene. Ellers er der en risiko for, at man i stedet for at lave grøn omstilling, får eksportereret arbejdspladser, CO2 og muligheden for at udvikle de teknologiske løsninger til andre lande," siger Anne Højer Simonsen.

Hun håber samtidig, at politikerne også vil have den pressede beskæftigelsessituation for øje, når forhandlingerne om klima går i gang til efteråret. 

"Vi har nogle pressede virksomheder, så hvis der er forskellige initiativer og tiltag inden for de forskellige områder, som relativt hurtigt kan komme i værk og give job, eksport og vækst, så kunne det jo være, at man skulle vælge at tage dem først, fordi tiden er, som den er."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

Ny direktør i Dansk Miljøteknologi vil gøre erhvervspolitikken mere grøn

Klimaaftale giver ikke erhvervslivet grå hår i hovedet

Debat: Klimaudspillet er blot en prolog – vi savner en fuld rute

Formand for klimapartnerskab valgt ind i DI-bestyrelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også