CleantechWatch

Tænketank sabler alternativ CO2-afgift

Det kræver ifølge tænketanken Kraka et "helt utopisk informationsniveau" at lade forbrugerne betale CO2-afgifter svarende til en given vares aftryk, uafhængigt af produktionslandet, sådan som en stribe tech-iværksættere foreslår.

Forslaget om at lade forbrugerne betale CO2-afgift for en given vare ved kasse ét frem for at lægge afgiften på producenterne er god i teorien men umulig i praksis, lyder det fra tænketanken Kraka. | Foto: Miriam Dalsgaard

Trods sine teoretiske kvaliteter bliver det ifølge tænketanken Kraka i praksis meget svært at gennemføre en alternativ CO2-afgift, hvor forbrugeren frem for producenten betaler for udledningen, uanset om varen er importeret eller produceret i Danmark. Det skriver Finans.

"Det er et velment forslag, men det kræver et helt utopisk informationsniveau. Det er ikke muligt i praksis. Derfor er princippet om, at forureneren betaler, bedre," siger vicedirektør i Kraka, Jens Hauch, i et interview med mediet og peger på, at danske virksomheder kan beskyttes mod udenlandsk konkurrence ved hjælp af et bundfradrag.

Forslaget om den alternative afgiftsmodel kommer fra stifteren af it-virksomheden Sitecore, Michael Seifert, og en række partnere i tech-miljøet i kølvandet på, at Folketinget natten til mandag gav håndslag på en aftale om CO2-afgifter.

Idéen bag forslaget er at give forbrugerne incitament til en grønnere adfærd ved at lade CO2-aftrykket fra en given vare indgå i dens pris i stedet for at lægge afgiften over på producenterne med den tilhørende risiko for udflytning til lande med mere lempelige regler.

Folketinget skal i løbet af efteråret vedtage den konkrete udformning af en CO2-afgift men har allerede nu besluttet, at den hverken må gøre det dyrere at være forbruger eller drive virksomhed i Danmark.

Serieiværksættere vil gøre Danmark klimaneutral med erhvervsvenlig CO2-afgift

Klimaaftale baner vejen for skattereform med CO2-afgift

Energisparekrav i egen fold skudt til hjørne i ny klimaaftale 

Her mangler politikerne at tage fat efter ny klimaaftale

Store danske virksomheder støtter klimaaftale 

Mere fra CleantechWatch

Debat: Nej, ARI – det er ikke alene op til kommunerne at sikre ensartet sortering

Affalds- og Ressourceindustrien (ARI) mener, at en række kommuner underminerer national succes på affaldsområdet. Men ARI bør også se på sin egen rolle i at sikre ensartede anbefalinger til kommunerne fra den private affaldssektor, skriver Marianne Bigum, medlem af IDA's ekspertgruppe for cirkulær økonomi i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs