Tænketank sabler alternativ CO2-afgift

Det kræver ifølge tænketanken Kraka et "helt utopisk informationsniveau" at lade forbrugerne betale CO2-afgifter svarende til en given vares aftryk, uafhængigt af produktionslandet, sådan som en stribe tech-iværksættere foreslår.
Forslaget om at lade forbrugerne betale CO2-afgift for en given vare ved kasse ét frem for at lægge afgiften på producenterne er god i teorien men umulig i praksis, lyder det fra tænketanken Kraka. | Foto: Miriam Dalsgaard
Forslaget om at lade forbrugerne betale CO2-afgift for en given vare ved kasse ét frem for at lægge afgiften på producenterne er god i teorien men umulig i praksis, lyder det fra tænketanken Kraka. | Foto: Miriam Dalsgaard

Trods sine teoretiske kvaliteter bliver det ifølge tænketanken Kraka i praksis meget svært at gennemføre en alternativ CO2-afgift, hvor forbrugeren frem for producenten betaler for udledningen, uanset om varen er importeret eller produceret i Danmark. Det skriver Finans.

"Det er et velment forslag, men det kræver et helt utopisk informationsniveau. Det er ikke muligt i praksis. Derfor er princippet om, at forureneren betaler, bedre," siger vicedirektør i Kraka, Jens Hauch, i et interview med mediet og peger på, at danske virksomheder kan beskyttes mod udenlandsk konkurrence ved hjælp af et bundfradrag.

Forslaget om den alternative afgiftsmodel kommer fra stifteren af it-virksomheden Sitecore, Michael Seifert, og en række partnere i tech-miljøet i kølvandet på, at Folketinget natten til mandag gav håndslag på en aftale om CO2-afgifter.

Idéen bag forslaget er at give forbrugerne incitament til en grønnere adfærd ved at lade CO2-aftrykket fra en given vare indgå i dens pris i stedet for at lægge afgiften over på producenterne med den tilhørende risiko for udflytning til lande med mere lempelige regler.

Folketinget skal i løbet af efteråret vedtage den konkrete udformning af en CO2-afgift men har allerede nu besluttet, at den hverken må gøre det dyrere at være forbruger eller drive virksomhed i Danmark.

Serieiværksættere vil gøre Danmark klimaneutral med erhvervsvenlig CO2-afgift

Klimaaftale baner vejen for skattereform med CO2-afgift

Energisparekrav i egen fold skudt til hjørne i ny klimaaftale 

Her mangler politikerne at tage fat efter ny klimaaftale

Store danske virksomheder støtter klimaaftale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

En af lederne af det nationalistiske tyske parti Alternative für Deutschland (AfD) blev for nyligt dømt for brug af nazi-udtryk i partiets retorik. Alligevel spås partiet til fremgang ved sommerens parlamentsvalg trods demonstrationer. (ARKIV / ILLUSTRATION) | Foto: Christian Mang

Erhvervslivet frygter grøn retræte

For abonnenter