CleantechWatch

EU ser mod energi på vej ud af coronaens skygge

EU-Kommissionen vil præsentere en større plan for, hvordan kontinentet skal komme videre fra corona-krisen på den mest bæredygtige måde. Et nøglespor er bygningsrenoveringer.

Foto: JOHANNA GERON/REUTERS / X07006

Tre nøglespor skal få de europæiske lande på ret køl efter corona-krisen: vedvarende energi og brint, grøn mobilitet og bygningsrenovering. Det fremgår af et udkast til Kommissionens grønne genopretningsplan, som medienetværket Euractiv er kommet i besiddelse af. EU ventes i næste uge at præsentere en stimuluspakke til en værdi af mindst 1 billion euro, som skal få kontinentet på fode efter pandemien.

Ifølge Euractiv kommer det grønne spor til bl.a. at have fokus på at genoprette forsyningskæderne inden for produktion af vedvarende energi. Kommissionen regner således med, at sol- og vindmarkederne vil falde med mellem 20 og 33 pct. i år på grund af corona-situationen. Derfor vil EU stille sig i spidsen for et udbud af vedvarende energi for i alt 15 GW over 2 år, hvor der i alt skal investeres 25 mia. euro.

Derudover vil EU støtte nationale udbud med 10 milliarder over 2 år. Samtidig skal EU-investeringerne i brint mere end fordobles fra de nuværende 650 mio. euro allerede nu, mens dette tal skal hæves over de kommende år.

Samtidig lægger EU op til at tredoble indsatsen inden for renovering af bygninger og øge et funding-program, som i første omgang vil få 91 mia. euro til rådighed hvert år – et beløb, der skal mikses med finansiering udefra og dermed løbe op i 350 mia. euro. Det primære fokus bliver på offentlige bygninger som hospitaler og skoler.

I forhold til transportsektoren vil EU lægge 20 mia. euro i en ordning for renere biler over de næste to år, mens der skal oprettes en fond for investeringer i nuludledende toge på mellem 40 og 60 mia. euro. Samtidig lægger EU op til at fordoble investeringerne i ladeinfrastruktur til elbiler ud fra en ambition om at nå 2 millioner ladestandere og alternative opfyldningsstationer i 2025. EU meldes også på vej med sektioner inden for cirkulær økonomi og landbrug.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Ambitiøs klimaindsats i EU kan øge udledning af CO2 i andre lande 

Dansk Erhverv vil sætte turbo på den grønne omstilling i ny milliardplan

Svensk virksomhed klar til at genanvende brugte fødevarekartoner fra Danmark  

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs