CleantechWatch

Kommunerne er nødvendige for regeringens klimamål

Hvis Danmark skal være en grøn succes, kommer regeringen ikke udenom kommunerne.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regeringens mål om, at Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 procent i 2030 bliver svært at nå, hvis ikke regeringen inddrager kommunerne i den handlingsplan, der skal føre derhen. Sådan lyder meldingen fra kommunerne selv og en grøn klimaorganisation, skriver Sjællandske onsdag.

"Det er ikke realistisk, at regeringens klimahandlingsplan vil nå målet uden at inddrage kommunernes klimaindsats og indkøb," siger direktør i det kommunale og regionale klimapartnerskab Gate 21, Poul Erik Lauridsen, der undrer sig over, at kommunerne ikke blev involveret mere i regeringens 12 klimapartnerskaber.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) kalder kontorchef for Teknik og Miljø, Sara Røpke, kommunerne for "nødvendige for at nå klimamålet".

"Hvis man eksempelvis skal have borgerne til at sortere deres affald og få mere genanvendelse, så er det jo kommunerne, der har myndighedsansvaret for affaldsområdet og kontakten med borgerne," siger hun.

Lolland Kommune er en af Danmarks førende i produktion af vedvarende energi. Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) opfordrer klimaminister Dan Jørgensen (S) til at lytte til de kommunale aktører med ekspertisen.

"Jeg er sikker på, at Danmark kan nå 2030-målet, hvis kommunerne inddrages mere i arbejdet. Det bliver sværere uden den inddragelse," siger han.

Klimarådet tillægger det i deres seneste rapport stor værdi, "at det offentlige går forrest i den grønne omstilling".

Både Gate 21 og KL vil have ryddet op i regler og afgifter, der forhindrer kommunerne i træffe grønne valg. De peger desuden på, at grønne retningslinjer for offentlige indkøb, samarbejde og videndeling mellem kommunerne vil hjælpe dem til at udfylde deres rolle i klimaomstillingen bedre.

Forhandlingerne om handlingsplanen skulle have foregået hen over foråret, men coronakrisen har bremset processen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Sjællandske)

Mette Frederiksen: Klimaforhandlingerne nærmer sig

Dansk Industris klimaplan vil skabe historisk stor ulighed i Danmark

Klimaindsatsen intakt trods coronakrisen 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs