Nationalbanken spår stor økonomisk nedgang grundet corona

Coronakrisen kan give nedgang på mellem tre og ti procent i dansk økonomi i 2020, vurderer Nationalbanken. (opdateret)
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Ritzau

Coronakrisen har allerede kostet mange virksomheder penge, og samtidig er tusindvis blevet sendt ud i arbejdsløshed.

Samlet for 2020 kan coronakrisen ende med, at Danmarks økonomi skrumper mellem tre og ti procent. Det vurderer Nationalbanken i en ny analyse.

"I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil," siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Konkret har Nationalbanken opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt de mange restriktioner i samfundet bliver løftet.

I det nådigste scenarie skrumper dansk økonomi med tre procent. Det er bygget på, at restriktionerne gælder indtil påske og lempes frem til juni, og der kommer en hurtig genopretning i Danmark og udlandet.

I det værste scenarie skrumper økonomien ti procent. Det er baseret på, at genopretningen trækker ud, og restriktionerne varer til slutningen af juni og lempes frem mod årsskiftet.

Lars Rohde kan ikke sige, hvilket af scenarierne han tror, der vil finde sted.

"Det kan jeg desværre ikke sige noget om. Hvor vi ender, afhænger af to ting. Den ene er varigheden af foranstaltningerne, og den anden er udviklingen i udlandet. Begge er utroligt svære at spå om," siger Lars Rohde.

Uanset scenariet vurderer Nationalbanken, at muligheden for at håndtere coronakrisen og de økonomiske konsekvenser er forbedret af en balanceret højkonjunktur, lav offentlig gæld og høj udlandsformue.

Sidstnævnte er aktiver, som borgere og institutter i Danmark ejer i udlandet.

"Vi skal ikke glemme, at vi også er meget afhængige af udviklingen i udlandet. Og når restriktionerne på den økonomiske aktivitet udfases, vil der sandsynligvis være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans for at understøtte efterspørgslen," siger Lars Rohde.

I sin analyse bakker Nationalbanken op om de økonomiske tiltag, der indtil videre er blevet iværksat af Folketinget.

"Hjælpepakkerne kan midlertidigt holde hånden under beskæftigelse og virksomheder. Det reducerer risikoen for, at det midlertidige fald i den økonomiske aktivitet udvikler sig til et langvarigt og kraftigt tilbageslag," skriver Nationalbanken i analysen.

Blandt andet har regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter lavet en aftale om lønkompensation til virksomheder.

Her kan de sende ansatte hjem på grund af coronakrisen, hvor staten går ind og dækker op til 30.000 kroner af lønnen hver måned.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også