Små og mellemstore virksomheder: Hjælpepakke overser stor gruppe virksomheder

På trods af at regeringen lægger op til endnu en hjælpepakke til dansk erhvervsliv, der denne gang er målrettede små virksomheder og selvstændige, mangler der fortsat hjælp til en stor gruppe virksomheder, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Selvom regeringen med sin seneste hjælpepakke til erhvervslivet lægger op til at sende 40 mia. kr. i retning af små virksomheder og selvstændige erhvervsdrivende, er der flere små virksomheder, der står til at blive overset, lyder det fra erhvervsorganisationen for de små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark.

Fra regeringen lægges der op til et statsligt tilskud på op til 80 pct. af de faste udgifter målrettet virksomheder med et omsætningsfald på mere end 40 procent.

Samtidig lægges der op til en kompensation på op til 75 pct. af omsætningstabet til de selvstændigt erhvervsdrivende, der er hårdt pressede af coronaepidemien og har tabt mere end 30 pct. af omsætningen.

I SMVdanmark savner man dog hjælp til de virksomheder, der har mere end 10 ansatte, som ikke kan gøre brug af tidligere hjælpepakker. Som det er lige nu, er der nemlig ikke nogen hjælp til ejeren og direktøren i de personligt ejede virksomheder med mellem 10 og 50 ansatte, påpeger erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

"Bare fordi man har mere end 10 ansatte, så skal man jo stadigt betale mad, børnepasning og husleje. Og det er et stort problem når ordrebogen er tom. Jeg vil gerne appellere stærkt til, at de politikere, der er på vej til forhandlinger netop nu, sørger for at få alle med. Både af hensyn til den enkelte virksomhedsejer, men også for at sikre, at hjulene i økonomien bliver ved med at dreje. Det er helt afgørende for, at sundhedskrisen ikke også bliver en finanskrise," udtaler Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark.

Han peger på, at likviditeten allerede nu er presset i mange virksomheder og at dagens initiativer, derfor ikke bør stå alene:

"SMV'erne er presset på deres likviditet. Vores seneste måling blandt SMV'erne viser, at de fleste (57 pct.) ikke ved, hvor de står økonomisk. Men blandt den fjerdedel, der ved det og oplever problemer, forventer 41 pct. gå konkurs indenfor 5 uger og 70 pct. at gå konkurs indenfor 9 uger. I den sammenhæng har udskydelse af næste skatte- og momsbetaling ikke stor effekt. For hvis ordrebogen er tom, så er der ingen midler at betale skat og moms af," lyder det fra Jakob Brandt.

Konkret anbefaler SMVdanmark, at Skat tilbagebetaler de selvstændige og virksomhedernes seneste skatte- og momsindbetaling, mod at de står som en fordring hos Skat til 0 pct. i rente.

"Det kan hjælpe med at tage presset af virksomhederne," lyder det fra Jakob Brandt.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

Partier bakker op om udspil til livstruede virksomheder: "Folk er jo desperate"

Her er regeringens udspil til ny hjælpepakke til selvstændige og mindre virksomheder

Regeringen vil kompensere omsætningstab for selvstændige 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også