CleantechWatch

Midtjylland klar til oprensning af Høfde 42: Har ministeren pengene har vi metoden

Krüger er klar til at rense giftdepotet Høfde 42 og tør allerede melde ind med en cirka pris på 175 mio. kr., som er et godt stykke under det frygtede niveau. Også Fortum har en metode klar. Nu mangler det grønne lys fra politisk hold, melder Region Midtjylland.

Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Region Midtjylland er klar til at sætte gang i oprensningen af Høfde 42 ved Harboøre Tange. Nu mangler miljøminister Lea Wermelin (S) bare at sende pengene.

Det er ifølge Dagbladet Holstebro den melding, regionen efter et møde med Krüger og Fortum vil tage med videre, når Danske Regioner senere på måneden skal danne et samlet overblik over generationsforureninger i Danmark til forhandlingerne om finansloven for 2021.

Fortum foreslår at grave depotet ved Høfde 42 op, køre det forurenede sand væk og fylde hullet med andet sand, mens kemikalierne spules ud, mens Krüger i stedet vil opvarme den forurenede jord, så kemikalierne fordamper og senere kan indfanges, skriver mediet.

Krüger er ifølge Dagbladet Holstebro så langt med deres forsøg, at de kan gå i gang i morgen, og selskabet tør allerede nu at sætte en cirka pris på 175 mio. kr. på oprensningen, hvilket er noget billigere end de 250 mio. kr., der tidligere har været på tegnebrættet.

"Nu er det udelukkende et spørgsmål om politisk vilje," siger formanden for Regional Udvikling, Jørgen Nørby, til mediet.

Ingen penge på nuværende finanslov

At regeringen fravalgte at afsætte penge til oprensning af generationsforureninger på den nuværende finanslov blev blandt andet kritiseret af den nu afgående direktør i brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi, Jørn Jespersen, som kaldte det et skævt sigte i prioriteringen.

Over for CleantechWatch pegede Jørn Jespersen blandt andet på, at der i regi af Det Miljøtekniske Udviklingsprogram MUDP, hvor han selv sidder i bestyrelsen, er testet en teknologi, som viser sig at kunne fjerne stort set al kviksølvet og pesticiderne i netop giftdepotet Høfde 42.

"Hvis man nu havde gjort det, så havde man lavet et kæmpe demonstrations-site i Danmark for en banebrydende teknologi, som kan fjerne jordforurening – og som der ville være en massiv efterspørgsel på i hele verden," lød det i december fra Jørn Jespersen, som tilføjede, at de områder, der lige nu ligger døde hen på grund af forurening, i stedet kunne bruges til erhvervsudvikling.

Regeringen begrundede den manglende prioritering af generationsforureninger med behovet for, at regionerne først får lavet en prioriteret oversigt med eksempler på, hvad det vil koste at rydde op på de forskellige giftgrunde og deponier.

Miljøministeren afsætter kræfter til oprydning efter Danfoss-forurening

Regeringens milliardfond får kold skulder af grøn branche

SF: 200 millioner til oprensning af giftdepot 

Mere fra CleantechWatch

Færre unge går ingeniørvejen

Både på civilingeniør- og på diplomingeniøruddannelserne har ifølge nye ansøgningstal for de videregående uddannelser oplevet et fald i ansøgere. Det overrasker ingeniørernes formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs