CleantechWatch

Fruergaard om varmeafgift: Vi er nødt til at kigge på hele vores afgiftssystem

Der er en grundlæggende modsætning, når det gælder CO2-forbruget i Danmark, lyder meldingen fra Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen. Og den betyder, at vi skal tage et kig på den grundlæggende måde vi tænker afgifter.

Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Når Novo Nordisk direktør kigger på afgifterne for overskudsvarme, var der et klart paradoks. Det skriver Dagbladet Børsen.

"Vi har overskudsvarme, faktisk 1000 Terrajoule i Kalundborg, som vi ender med at lukke ud til fuglene, fordi det er for dyrt at genanvende det. Modsat er det gratis at bruge CO2. Det er sådan et omvendt incitament, så man kommer ikke udenom, at man skal kigge på, hvordan vi indstiller os med afgifter som driver adfærd," sagde Lars Fruergaard Jørgensen i forbindelse med en klimatopmøde for Life Science på Christiansborg onsdag.

Netop derfor er man også nødt til at gentænke det danske afgiftssystem, lød budskabet.

Fruergaard slutter sig dermed til en anden del af den danske erhvervstop – Grundfos-topchef Mads Nipper – som onsdag fastslog, hvordan der ikke var ”overensstemmelse mellem lyd og billede”, når det gjaldt afgifterne på overskudsvarme.

”Når vi siger, at vi vil have verdens mest ambitiøse klimamålsætning, og vi så stadigvæk har en afgift på den varme, som vi én gang har produceret. Det hænger simpelthen ikke sammen, og det sender et uheldigt signal om, at provenuet spiller en vigtigere rolle end virkelig at sætte handling bag ordene på de lovgivningsmæssige rammer, vi har. Så den skal væk," sagde han til Dagbladet Børsen.

Klimapartnerskab: Væk med afgifter på overskudsvarme

Regulering og økonomi bremser grøn omstilling af vandforsyninger  

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs