Universitet i ny regnefejl: Udledning er mindre end antaget

I ny sag erkender universitet nu, at der er begået en regnefejl. Danmark udleder mindre kvælstof end antaget. Opdateret.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Af Ritzau

Aarhus Universitet har begået en ny regnefejl, hvor det nu fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst, men stadig for meget.

Fejlen rækker tilbage til 1990 og betyder, at der er udledt 3000 ton mindre end oplyst i 2018. Det fremgår af en pressemeddelelse. Sagen kommer efter en anden regnefejl fra universitetet, som omhandlede lavbundsjorde.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er ærgerlig.

"Det er dybt utilfredsstillende, at Aarhus Universitet ikke har haft styr på tallene, og det er desværre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og træffer politiske beslutninger," siger Lea Wermelin og fortsætter:

"Det er afgørende, og derfor har mit ministerium bedt universitetet om en plan for, hvordan de vil øge kvalitetssikringen af deres forskning fremover."

Universitetet er endnu ikke klar over det præcise omfang i den nye sag.

Aarhus Universitet har oplyst, at de har nedjusteret, hvad forskere kalder den "afstrømningsnormaliserede" kvælstofudledning for 2018 fra 58.000 til 55.000 ton.

Det er dog stadig mindst 10.000 ton mere end det mål, der arbejdes med i dag. I forbindelse med de kommende vandområdeplaner for 2021-2027 vil målbelastningen blive opdateret.

"Tilstanden i vandmiljøet er stadig slet ikke god nok, det ændrer fejlen ikke på. Vi skal stadig reducere udledningen af kvælstof. Derfor er det så utilfredsstillende, at vi ikke har haft de rigtige data. Men det skal vi undersøge helt til bunds," siger Lea Wermelin.

De årlige udledninger i perioden 1990-2018 er som gennemsnit overestimeret med cirka 1000 ton.

Ministeren har bedt Aarhus Universitet om en teknisk gennemgang af sagen.

Seniorrådgiver Hans Thodsen fra Aarhus Universitet forklarer, at det nye resultat skyldes et bedre beregningsgrundlag.

"Det kaldes for en regnefejl, men vi regner på samme måde nu. Det er beregningsgrundlaget, der kunne have været bedre. Det har ikke været velegnet til det, det er brugt til."

"Men teknisk set er det ikke en regnefejl, det er ikke sådan, at vi har skrevet plus, hvor det skulle have været minus," siger han.

Siden basisåret 1990 er der brugt nogle bestemte målestationer til faktatjek af beregningerne, men forskerne har fundet ud af, at de ikke egner sig til det.

Mens fejlen er rettet for udledning af kvælstof, mangler der ifølge ministeriet stadig beregninger for fosfor. Seniorforskeren oplyser dog, at udledningerne for fosfor også går ned.

I gennemsnit er den hvert år fra 1990 til 2018 faldet med 100 tons fosfor årligt.

Artikel opdateret kl. 21.50 med kommentar fra seniorrådgiver Hans Thodsen.

Danske virksomheder har ikke styr på klimaregnskabet

Kvoterabat til de største danske CO2-udledere får kritik 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også