34 byer går sammen om at sikre ren luft

Borgmestre fra en række af verdens største byer forpligter sig nu i fællesskab til at begrænse luftforurening i tråd med anbefalinger fra WHO. Omkring 40.000 dødsfald om året kan forhindres, lyder det.
Foto: Matt Dunham/Ritzau Scanpix
Foto: Matt Dunham/Ritzau Scanpix

C40-TOPMØDE

Borgmestre fra 34 byer har skrevet under på den såkaldte C40 Clean Air Cities-deklaration og forpligter sig dermed til at sikre ren luft for mere end 140 mio. mennesker.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt af Økonomiforvantningen i Københavns Kommune på vegne af C40-netværket.

Byerne tæller foruden København alt fra London og Paris til Jarkarta og Mexico City.

Med den nye deklaration sætter byernes borgmestre "ambitiøse mål for at reducere luftforurening og implementere substantielle politikker senest ved udgangen af 2025," lyder det i meddelelsen. 

Ifølge World Health Organization (WHO) er luften beskidt i ni ud af ti byer rundt om i verden, og syv mio. mennesker lider hvert år for tidlige dødsfald på grund af luftforurening.

Luftforurening er i det lys en global og offentlig sundhedskrise, som skal håndteres, mener borgmestrene bag den nye aftale.

"Ren luft er en menneskeret, og det er på tide, at vi begynder at behandle det sådan," udtaler Londonds borgmester Sadiq Khan og tilføjer, at det er borgmestres ansvar at beskytte borgere fra de helbredsmæssige implikationer forbundet med beskidt luft.

Gik alle byer i C40-netværket sammen om at "rense deres transport, bygninger og industri", vil det ifølge forskning i C40-regi være muligt at reducere udledningen af drivhusgasser med 87 pct. og tæt på halvere mikropartikler (PM 2,5) – med forhindring af 220.000 for tidlige dødsfald til følge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også