CleantechWatch

København vil forbyde dieselmaskiner i byggeriet

Ifølge Københavns Kommune udleder de store maskiner på byggepladserne i kommunen hvert år 80.000 tons CO2. En lovændring skal komme problemet til livs, lyder det fra overborgmester Frank Jensen (S).

Foto: Philip Davali//

Det skal være slut med store gummigeder og gravkøer, der sender beskidte dieseldampe op fra byernes byggepladser. I hvert fald, hvis man spørger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), skriver Politiken onsdag.

Han ønsker en lovændring, så kommunerne kan kræve, at både offentlige og private byggerier laves med miljøvenlige maskiner. Det er et vigtigt led i, at byen – der fra i dag er vært for det fire dage lange globale C40-klimatopmøde – kan nå sit mål om at blive CO2-neutral i 2025.

"I første omgang bliver det med at have biobrændstof på maskinerne, men på sigt bliver det også, at de skal være elektrificerede," siger Frank Jensen til Politiken.

Københavns Kommune har beregnet, at alene de store maskiner på dens byggepladser hvert år udleder det, der svarer til 80.000 tons CO2.

Kommunen er allerede ved at indføre klimakravene om grønt brændstof til sine egne byggerier, og det giver god mening at udvide kravet til private, mener Henrik Friis, der er branchedirektør i byggeriets organisation, Dansk Byggeri. I hvert fald, hvis man starter lidt forsigtigt.

"Det er helt nyt for mig, men det er en rigtig god ide at se på byggepladserne, og de byggemaskiner, han taler om, findes jo – selv blandt store gravemaskiner findes der nogen, der kan køre på el. De er bare op til tre gange så dyre. Men de bliver jo billigere," siger han til Politiken.

Overborgmesteren har opbakning i højre side i Københavns Borgerrepræsentation. Jakob Næsager, der er gruppeformand hos Konservative, understreger, at erhvervslivet skal have råd til at opfylde kravene. Samme holdning har Caroline Næsager (V).

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

København vil have arbejdsmaskiner over på fossilfrie alternativer 

Cleantech-løsninger i fokus på C40-topmøde i København

Regeringen investerer i grønnere eksport 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs