Danmark er nummer sjok i EU på emballage: Medicinalbranchen klar til større ansvar

KLIMAMØDER: Virksomhederne bør tage større ansvar for den emballage, de sender ud på markedet, og som kan ende som plastaffald i naturen, mener Lægemiddelindustriforeningen, der også ser udvikling af ny teknologi som et bærende punkt i den grønne omstilling.
Foto: Lif / PR
Foto: Lif / PR

Danmark har som det eneste land i EU endnu ikke indført producentansvar for emballage, og det arbejde skal politikerne og industrien i gang med, mener Ida Sofie Jensen, der er koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif).

Statsminister Mette Frederiksen (S) har meldt ud, at regeringen vil mødes med erhvervslivet branche for branche for at udarbejde såkaldte klimakontrakter, der tilsammen skal indgå i regeringens klimaplan. Derfor har Watch Medier spurgt Lif og en række andre interesseorganisationer om, hvilke krav og ønsker de bringer med til bordet.

"Der skal etableres en dansk model for udvidet producentansvar for emballage og emballageaffald," skriver Ida Sofie Jensen en mail til Watch Medier.

Derfor er producentansvar for emballage ét af de tre vigtigste krav og ønsker, Lif tager med, hvis Mette Frederiksen inviterer til et møde om en klimakontrakt med lægemiddelindustrien. De to andre er smartere beskatning for overskudsvarme og udvikling af ny teknologi.

1. Større producentansvar for emballage

Alle EU-lande på nær Danmark har indført producentansvar for emballage, hvilket blandt andet betyder, at producenter og importører skal indsamle og håndtere emballageaffald svarende til de mængder, de sender ud på markedet.

Det er en bunden opgave for Danmark at følge trop, for der skal ifølge EU-lovgivningen indføres udvidet producentansvar for emballage og emballageaffald i alle EU-lande senest 31. december 2024. Det arbejde vil Lif gerne støtte op om.

"Vi bidrager gerne til gode løsninger, der fremmer etableringen af en effektiv dansk model, som indtænker lægemiddelområdets særlige hensyn til patientsikkerhed og lægemiddelkvalitet," skriver Ida Sofie Jensen.

I Danmark er der i dag producentansvar for elektronik, batterier og biler.

2. Smartere beskatning af overskudsvarme

I marts i år vedtog et bredt flertal i Folketinget en række tiltag, der skal sikre, at virksomhedernes overskudsvarme i fremtiden bliver udnyttet langt bedre. I alt afsatte politikerne fra 2020 133 mio. kr. til blandt andet at omlægge den såkaldte værdiafgift på 33 pct. af virksomhedens indtægter fra overskudsvarmen til en fast afgift på 25 kr.

Men der bør gøres mere for at udnytte overskudsvarmen, mener Lif.

"For eksempel skaber beskatningsforhold meget begrænsede incitamenter til at tilslutte overskudsvarme fra fabriksanlæg til det omkringliggende fjernvarmenet. Vi vil gerne være med til at diskutere, hvordan man finder en model, hvor åbenlyst spild af væsentlige varmeressourcer undgås," skriver Ida Sofie Jensen.

3. Udvikling af ny teknologi

Forskning og udvikling er uundgåeligt, hvis man vil i mål med den grønne omstilling, mener Lif. Den holdning er der bred enighed om, og regeringen har derfor også afsat en ekstra mia. kr. til grøn forskning på finansloven for 2020.

Konkret ser Lif gerne, at der udvikles nye teknologier inden for vandsystemer og ventilationssystemer.

"Lægemiddelindustrien har generelt fokus på at implementere tiltag, der sparer ressourcer i produktionen for eksempel i forhold til brug af energi og vand. Derfor er det vores ønske, at kravene til Good Manufacturing Practice (GMP) understøtter, at for eksempel vandsystemer og ventilationssystemer kan klimaoptimeres," skriver Ida Sofie Jensen og tilføjer:

"For at det kan ske, skal vi have en dialog om, hvordan nye teknologier kan udvikles, testes og implementeres i produktionen, så virksomhederne ad den vej også kan bidrage til flere ressourceoptimeringer." 

Regeringen vil inden jul lave en klimalov for at binde politikerne til at mindske udslippet af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990. Når klimaloven er lavet, vil statsministeren lave klimakontrakter med de store brancher og komme med en klimahandlingsplan, der skal sikre, at den grønne målsætning rent faktisk bliver indfriet.

Watch Medier har spurgt Statsministeriet om, hvilke brancher der konkret bliver inviteret til at lave klimakontrakter med regeringen, og hvornår møderne går i gang. Men Statsministeriet er ikke vendt tilbage med svar inden redaktionens deadline.

Denne artikel er lavet i samarbejde mellem MedWatch og de 12 andre nichemedier, der er en del af Watch Medier.

Analyse: Erhvervslivet kræver penge på bordet til klimastrategier 

Coop erstatter en halv mio. plastikbakker med græspap

Topchef i ARC: Højere plastafgift skal ramme blandede plastprodukter

Carlsberg investerer millioner i genbrug af vand

Udfasning af afgift kan få "kæmpe effekt" for dansk rørproducent 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også