Faldende priser på papirmasse halverer overskud hos endnu en papirkoncern

Trods en nogenlunde flad udvikling i omsætningen betyder faldende priser på papirmasse, at svenske Metsä Groups på linje med flere af sine konkurrenter må tage sig til takke med et overskud, der er klippet over på midten. Kvartalet afsluttes med lanceringen af en ny klimaplan.
Foto: PR / Metsä Board
Foto: PR / Metsä Board

Fællesnævneren i de seneste ugers kvartalsregnskaber fra papirkoncernerne UPM Kummyne, Stora Enso, Cellulosa og Ahlstrom-Munksjö har været tilbagegang på bundlinjen i et marked præget af økonomisk uro og pressede priser på papirmasse.

Et lignende billede tegner sig i regnskabet for svenske Metsä Group, som trods en nogenlunde flad udvikling i omsætningen kommer ud af kvartalet med et overskud, der er mindre end halvt så stort som i samme periode af sidste år.

Driftsresultatet i årets tredje kvartal ender konkret på 110 mio. euro mod 223 mio. euro i tredje kvartal 2018, viser Metsä Groups regnskab. Tilsvarende er resultatet før skat dykket fra 208 til 96 mio. euro mellem de to perioder.

Tilbagegangen skyldes udover mindre produktionsstop faldende priser på papirmasse – også kaldet pulp – i især Kina, lyder forklaringen.

"Prisen på pulp i Europa fortsatte med at dykke som et resultat af Kinas lavere prisniveau," vurderer CEO Ilkka Hämälä med henvisning til et fald i de europæiske priser på lange såvel som korte pulp-fibre på 13 pct. sammenlignet med forrige kvartal.

For årets første ni måneder ender Metsäs driftsresultat på 342 mio. euro mod 635 i samme periode af 2018. Skal man sammenligne de to tal er der ifølge regnskabet dog reelt tale om en tilbagegang fra 641 til 418 mio. euro. 

Metsä Group forventer, at årets fjerde kvartal i tråd med sæsonmæssige udsving bliver dårligere end tredje kvartal. Selskabet noterer dog, at de kinesiske priser på papirmasse fra blødt træ steg en smule igen ved udgangen af september.

Udover et nyt lån på 150 mio. euro og en tilhørende kreditfacilitet præsenterer Metsä Group i forbindelse med kvartalsregnskabet også ny plan for, hvordan selskabet vil realisere sine grønne målsætninger om blandt andet fossilfri papirmøller i 2030.

Planen bliver styrende for Metsäs investeringer og fokuserer blandt andet på bæredygtig skovbrug, ressourceeffektivitet, brug af vedvarende energikilder og en reduktion af vandforbruget.

Økonomisk usikkerhed og et presset marked rammer endnu en papirproducent

Lavere priser skærer næsten en fjerdedel af bundlinjen hos Svenska Cellulosa

Finsk papirproducent skærer 70 pct. af bundlinjen

Efterspørgsel på alternativer til plast øger svenske Holmens salg af papemballage

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også