Energirådgiver lægger an til markant vækst efter køb af Ørsted-division

Med købet af Ørsteds energirådgivningsdivision og udsigten til en ny energispareordning er der lagt op til markant vækst hos EBAS fra næste år, fortæller adm. direktør.
Foto: EBAS/PR
Foto: EBAS/PR

At gøre energitunge industrivirksomheder mere energieffektive skal være et nyt vækstben for den danske rådgivervirksomhed EBAS. Det fastslår selskabets direktør, Hans Jørgen Lorenzen, i forlængelse af, at EBAS netop har fået godkendt sit køb af Ørsted energirådgivnings-division.

"Der er ingen tvivl om, at vi med opkøbet får tilført en markant styrkelse af vores i forvejen stærke kompetencer inden for energirådgivning, både i bredden og dybden og med specialkompetencer," siger Hans Jørgen Lorenzen.

"Det andet, vi får med fra Ørsted, er nogle enormt spændende kunderelationer med virksomheder, der har et energitungt produktionsapparat," tilføjer han.

EBAS, som hører under energikoncernen NRGI, er i forvejen en af landets førende udbydere af tilstandsrapporter, energimærker og el-tjek samt energirådgivning men vender med opkøbet af Ørsted-divisionen og de tilhørende 20 ansatte i endnu højere grad blikket mod energieffektivisering i industrien.

Opkøbet er samtidig kulminationen på den strategi, NRGI lagde for dagen i 2018 med netop energirådgivning som et afgørende satsningsområde. Dengang blev alle energirådgivningsaktiviteterne samlet under EBAS, og allerede året efter blev forretningens kompetencer indenfor energiberegninger styrket med opkøbet af IT-virksomheden Energy Systems.

Ny tilskudsordning – nyt vækstkapitel

Med købet af Ørsteds energirådgivnings-division kigger Hans Jørgen Lorenzen nu mod næste kapitel i vækstplanerne for EBAS, som ikke mindst flugter med den nye energispareordning, der træder i kraft næste år og erstatter energispareforpligtelserne i den gamle ordning med en separat indsats for henholdsvis bygninger og erhverv.

"I 2021 er vores ambition at træde ind i den nye energispareordning som kompetent og betydende aktør. Det mener vi absolut, at vi kan," siger Hans Jørgen Lorenzen og peger på, at den nye ordning foruden betydelige tilskud til energibesparelser i industrien konkret erstatter den nuværende ordnings omdiskuterede energispareforpligtelser til en udbudsordning med flere tilskudspuljer.

Med opkøbet af Ørsteds division går I fra 100 til 120 ansatte. Hvad forventer I, at det vil udmønte sig i på top- og bundlinjen?

"Hvad vi præcist har af budgetter, vil jeg ikke ud med. Men nu overtager vi dem endeligt primo august, og i andet halvår har vi en klar ambition om, at vi trods udgifter til integrationen går i nul for Ørsted-delen, og at vi så har overskud i 2021. Vores eget kører i forvejen fint og godt, så samlet laver vi naturligvis et plus i erhvervsenheden," siger Hans Jørgen Lorenzen og tilføjer:

"Jeg tror, at en markant vækst er det bedste udtryk, jeg kan komme med. Med den it-virksomhed, vi også har købt, er ambitionen at kombinere brainware (rådgivning, red.) og software for at kunne skabe endnu bedre tilbud til kunderne – og en ekstra gevinst for klimaet."

Fokus på industrien

EBAS' kundeliste tæller i dag især kommuner og bygningsejere, men med Ørsted-divisionen i folden og den nye energispareordning i kikkerten bliver fokus fra næste år rettet mod industrien.

"Vi taler om store virksomheder, som selv tager skridt ind i den grønne omstilling og også ser en gevinst i energioptimering for deres egen produktion – og her fornemmer vi i den grad, ligesom for vores offentlige kunder, en stigende interesse for det," siger Hans Jørgen Lorenzen.

Grøn omstilling går hånd i hånd med grøn indstilling, som Hans Jørgen Lorenzen formulerer det. Og sidstnævnte oplever han i stigende grad, om end han afviser at læse navnene op på den liste over "spændende og store kunder" med en grøn indstilling, som EBAS får med fra Ørsted.  

Kigger Hans Jørgen Lorenzen ind i krystalkuglen, ser han også gode muligheder i at udnytte den øvre NRGI-koncern til at gøre grøn strøm fra moderselskabet og installationsopgaver via datterselskabet El:Con til en del af pakken.

I første omgang er fokus dog at få integreret de 20 nye ansatte i forretningen. De bliver efter planen i deres lokalområder – tæt på deres kunder, som EBAS-chefen formulerer det – hvilket for rådgivningsvirksomheden kommer til at betyde en noget stærkere tilstedeværelse i Hovedstaden end i dag og nye kontorer i henholdsvis Fredericia og Aalborg.

Prisskiltet på opkøbet er ifølge Hans Jørgen Lorenzen fortroligt – men selv om udbruddet af coronavirus gav anledning til yderligere overvejelser om købet, rystede EBAS-direktøren ikke på hænderne, da de endelige kragetæer blev sat.

"Jeg kan ikke bekræfte hverken det ene eller andet om prisen, men vi er godt tilfredse med den samlede handel," siger han og tilføjer:

"Selvfølgelig gjorde vi os nogle tanker omkring det i forhold til corona, fordi det er blevet sværere at se ud af forruden, men vi er af den overbevisning, at den grønne omstilling og fokus på klima kommer tilbage. Vi kan allerede mærke, at det er her," siger han.

Frygter ikke konkurrence

Uafhængigt af om EBAS i fremtiden skal bide skeer med andre kundeejede energiselskaber eller private rådgivende ingeniører, er direktøren optimistisk for fremtiden og mener at stå stærkt i markedet for energirådgivning i Danmark:

"Vi træder jo ind et nyt regime, når vi taler om den her energispareordning, så vi kender ikke helt til situationen i markedet endnu. Men vi kommer til at ligge i toppen af feltet," vurderer Hans Jørgen Lorenzen.

Hvad er håret i suppen?

"Det er, om vi igen får fuld skrue på den grønne dagsorden, hvilket vi tror på. I helikopterperspektivet vil det også have betydning, hvordan økonomien udvikler sig generelt – også i de lande, vi eksporterer til. Og internt er spørgsmålet selvfølgelig, hvor dygtige vi er."

Danmarks vej til at nå klimamål er blevet længere

Grøn renoveringsbranche glæder sig over "tiltrængt" regeringsudspil

Cofoco-ejer satser millioner på energirenoveringer: "Det er en af de sikreste investeringer" 

Sustain Solutions energirenoverer ejendomme uden at kunden har penge oppe af lommen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også