EU vil sænke global opvarmning med ny klimalov

Enhedslistens EU-parlamentsmedlem har været med til at forhandle et forbud mod F-gasser igennem.
Enhedslistens parlamentsmedlem, Nikolaj Villumsen, har været med til at forhandle om det nye F-gas forbud. | Foto: Philip Davali/ritzau Scanpix
Enhedslistens parlamentsmedlem, Nikolaj Villumsen, har været med til at forhandle om det nye F-gas forbud. | Foto: Philip Davali/ritzau Scanpix
af ritzau

EU-Parlamentet er nået til enighed med ministerrådet om en klimaaftale, der ifølge EU-Kommissionens beregninger vil nedsætte den globale opvarmning med 0,1 grad i år 2100.

Det fortæller EU-parlamentsmedlem Nikolaj Villumsen til Ritzau torsdag.

Aftalen, som Enhedslistens parlamentsmedlem har været med til at forhandle hjem, indeholder et forbud mod F-gasser, som blandt andet bruges i nogle varmepumper. 

F-gasser er drivhusgasser, som er op til 25.000 gange mere klimaskadelige end CO2. Danmark har længe haft strammere lovgivning, men EU har haltet bagefter.

”Det her er en markant forbedring for klimaet, vi har landet i dag. Der er ingen tvivl om, at det her kommer til at mindske den globale opvarmning”

”Det er jeg ekstremt stolt over, at vi er kommet i mål med,” siger Nikolaj Villumsen.

EU-Parlamentet har nået frem til en komplet udfasning af de skadelige gasser i år 2050. Nikolaj Villumsen fortæller, at EU-landenes regeringer ikke var enige i, at der skulle sættes et sluttidspunkt for brugen af gasserne.

”Jeg er meget glad for, at EU-landene langt om længe gav efter for fornuften og gik med til total udfasning. Det sender det helt rigtige signal til både industrien og verden,” siger han.

Man har med aftalen også undgået, at de mest klimaskadelige F-gasser blot erstattes medmindre skadelige gasser, som indeholder PFAS.

Den nye aftale stiller nye krav til industrien, som skal omstille sig.

”Al erfaring viser, at det kan sagtens lade sig gøre, når reglerne er klare, og på flere områder har vi allerede et naturligt alternativt, som man straks kan gå over til,” forklarer Nikolaj Villumsen.

Aftalen skal nu en tur forbi EU-Ministerrådet igen til godkendelse, og så skal Parlamentet give sit endelige grønne lys.

Nikolaj Villumsen er dog ikke bekymret.

”Vi har en god aftale for klimaet, og det der mangler, er ren formalia. Derfor tør jeg også godt fejre sejren allerede, og det tror jeg også, at klimaet vil gøre,” siger han.

Foruden varmepumper bruges F-gasser blandt andet nogle køleskabe og airconditionsystemer. De blev taget i brug i stedet for de også klimaskadelige CFC-gasser, der blev udfaset i løbet af 00’erne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også