Analytiker: Energipriser giver både med- og modvind for Rockwool

Rockwool får svært ved at gennemføre prisforhøjelser som planlagt, lyder vurderingen.
Foto: Rockwool/PR
Foto: Rockwool/PR
AF MARKETWIRE

Rockwools lønsomhed ventes i første kvartal at være hjulpet af afkølede energipriser, men det gør det samtidig sværere at eksekvere på prisstrategien.

Det vurderer Sydbanks senioranalytiker Mikkel Emil Jensen i et analysenotat forud for Rockwools regnskab for første kvartal, der præsenteres onsdag den 10. maj om eftermiddagen.

Aftagende aktivitet særligt i nybyggeri ventes ifølge Sydbank at have tynget væksten i første kvartal, hvor Sydbank ventes at levere en negativ omsætningsvækst på 2 pct. til 903 mio. euro.

Prisforhøjelser ventes at have understøttet salget, men det pointeres dog, at de planlagte prisforhøjelser dog blev sat i søen med argumentet om højere gaspriser, der sidenhen er faldet tilbage.

Derfor forventer Sydbank, at Rockwool får svært ved at gennemføre prisforhøjelser som planlagt.

Aktivitetsniveauet ventes holdt nede af længere beslutningsprocesser, men til gengæld ventes mildere vejrforhold at have understøttet væksten i Europa.

I Vesteuropa ventes væksten hæmmet af en skarp opbremsning i nybyggeriet. Der ventes dog mere modstandsdygtighed fra renovering i særligt Frankrig.

I Østeuropa venter Sydbanks analytiker et lidt lavere aktivitetsniveau og modvind fra volumen i Rusland, men prisforhøjelser ventes at understøtte væksten.

I Nordamerika ventes lageropbygning af bidrage positivt til væksten og i Asien ventes medvind fra genåbning i Kina.

For Rockwools Systems-division, der blandt andet producerer akustiske lofter og dyrkningssubstrater, ventes en stigning i salget på 4 pct. til 208 mio. euro.

Lønsomheden hos Rockwool ventes i første kvartal ifølge Sydbank at have været hjulpet af yderligere fald i gaspriserne på 30 pct. siden årets start samt lavere transportudgifter.

”Modsat vil aftagende volumensalg sænke effektiviteten i fabrikkerne, mens højere lønninger vil tynge i forhold til første kvartal 2022,” vurderer Mikkel Emil Jensen.

Samlet venter Sydbanks analytiker, at driftsindtjeningen målt på EBIT i kvartalet vil være reduceret til 96 mio. euro fra 102 mio. euro i samme periode året forinden.

Dermed vil driftsmarginen være reduceret til 10,6 pct. fra 11,0 pct. i første kvartal 2021.

Prognosen ventes at blive fastholdt

Rockwool ventes ifølge Sydbank at fastholde sin prognose i forbindelse med onsdagens regnskab.

”En bedre makroøkonomisk udvikling end forventet ved årets start, kombineret med faldende energipriser giver optimisme for 2023-prognosen,” skriver Mikkel Emil Jensen, der dog pointerer, at energikrisen kan blusse op igen.

Høje renter, inflation og en potentiel recession kan også holde byggeaktiviteten nede.

Rockwool venter i år at levere en negativ vækst i omsætningen på op til 10 pct. samt en EBIT-margin på 8-10 pct.

Her venter Sydbank en negativ vækst på 7 pct. og en ebit-margin på 10,1 pct., hvorfor der ses mulighed for en opjustering senere på året.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også