Ny løsning til at fjerne PFAS kan være godt nyt for vandbranchen

12 forskere på Aarhus Universitet håber at have samlet løsning til at fjerne PFAS i ét trin klar i løbet af tre til fire år.
Ph.d.-studerende Charlotte Skjold Qvist Christensen (tv), adjunkt Zongsu Wei (midt) og ph.d.-studerende Allyson Leigh Junker (th.), alle en del af forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitet, der arbejder på en simpel, bæredygtig måde til at komme PFAS til livs. Foto: Nicolai Hildebrand.
Ph.d.-studerende Charlotte Skjold Qvist Christensen (tv), adjunkt Zongsu Wei (midt) og ph.d.-studerende Allyson Leigh Junker (th.), alle en del af forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitet, der arbejder på en simpel, bæredygtig måde til at komme PFAS til livs. Foto: Nicolai Hildebrand.

Hvis alt fortsætter i samme positive spor som hidtil, kan forskerhold fra Aarhus Universitet om få år have en metode klar, der kan fjerne PFAS i én samlet løsning. Det er godt nyt for vandbranchen, hvor en ny kortlægning mandag viste en langt større udbredelse af PFAS i grundvandet, end hidtil antaget. 

”Vi har udviklet flere forskellige metoder, der kan indfange og nedbryde PFAS. Nu er vi ved at samle teknologierne i et samlet design. Vi er det eneste sted i Danmark, der arbejder på en ét-trins løsning til at indfange, opkoncentrere og nedbryde PFAS i én arbejdsgang,” fortæller lektor Zongsu Wei, der leder forskningsgruppen Water Engineering Innovation på Aarhus Universitets Institut for Bio- og Kemiteknologi, i en pressemeddelelse. 

På instituttet arbejder 12 af universitetets forskere på at udvikle en teknologi, der ved hjælp af restbiomasse fra landbruget og solens eget lys kan indfange og derefter nedbryde PFAS i én samlet løsning.

Den vil falde på et tørt sted, efter at PFAS-problematikken på det seneste er kommet mere og mere i fokus. 

Som også Cleantech har beskrevet, er stofferne blandt andet fundet i drikkevandsboringer og på brandøvelsespladser

Tirsdag kunne DR oplyse, at regionerne har fundet 104 steder, hvor der er målt en koncentration af PFAS i vandet, som overstiger grænseværdien mere end 100 gange. Så sent som onsdag morgen gav Mads Duedahl (V), regionsrådsformand i Region Nord og formand for Danske Regioners miljøudvalg, over for DR udtryk for, at man frygter kun at have opdaget toppen af isbjerget.

Satser på fuld skala om 3-4 år

Indtil videre kan drikkevand filtreres for PFAS på forskellig vis. Ifølge forskerne på Aarhus Universitet skal alle filtre efterfølgende sendes til forbrænding for at destruere det PFAS, der er opsamlet i filtrene, mens den løsning, de arbejder på, er permanent. Målet er et filter, der konstant indfanger og nedbryder PFAS og regenererer sig selv, og som kan installeres for eksempel ved drikkevandsboringer eller rensningsanlæg.

Foreløbig har teknologien vist sig at fungere i laboratoriet. Her kan man indfange PFAS og derefter nedbryde stofferne via en metallisk fotokatalysator. Filteret, der benyttes, består af biokul produceret af restbiomasse typisk fra landbruget i modsætning til aktiveret kul, der benyttes i nuværende filtre. Derved bliver processen mere miljøvenlig. 

Målet er, at filteret sammen med fikserede fotokatalysatorer skal kunne fjerne al PFAS fra gennemstrømmende vand. Forskerholdet har i laboratorieskala indtil videre demonstreret, at filteret kan fjerne over 99 pct. PFAS, og at fotokatalysatorerne kan nedbryde 53 pct., skriver forskerholdet i meddelelsen. Næste opgave er at optimere fotokatalysatoren.

”Og så skal vi teste teknologien i renset spildevand. Derefter designer vi en samlet flowreaktor og tester projektet i pilotskala. Forhåbentlig kan det hele integreres i fuld skala i løbet af tre til fire år,” fortæller Zongsu Wei.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også