Sorteringsvirksomhed melder sig klar til boom i tekstilaffald med millioninvestering

Tekstilsorteringsvirksomheden Newretex har med en udvidelse af lageret forberedt sig på en større efterspørgsel i kølvandet på det kommende affaldsdirektiv om sortering af tekstilaffald.
Foto: Stefan Stein, NewRetex PR
Foto: Stefan Stein, NewRetex PR

Tekstilsorteringsvirksomheden Newretex står klar med et udvidet lager, der kan aftage 20.000 ton tekstil fra affaldssektoren, når det kommende affaldsdirektiv om sortering af tekstilaffald træder i kraft fra 2023.

Det fortæller Rikke Bech, der er direktør og stifter af virksomheden Newretex, der ved hjælp af sensorteknologi kan modtage, sortere og processere tekstiler, i et interview med CleantechWatch.

”Vi skal op i en vis skala, både rent økonomisk, men også da der kommer til at være enorme mængder af affald” siger hun og refererer til EU-direktivet, som påbyder EU-landene at sortere tekstilaffald inden udgangen af 2025.

Newretex har investeret et tocifret millionbeløb i lagerudvidelsen, som kommer fra ejerkredsen samt fondsmidler fra Miljøstyrelsen, der har været med under udviklingsfasen.

I dag kan lageret håndtere op til 15 ton tekstil ugentligt, men når udvidelsen står færdig i tredje kvartal i 2023, vil det altså kunne processere 20.000 ton tekstil til genanvendelse.

Lagerudvidelsen kommer i kølvandet på de kommende kommunale udbud om tekstilsortering, som virksomheden forudser vil komme.

Newretex er her underaftagere på vegne af virksomheder, som byder på de kommunale udbud. Vestforbrænding er den første forbrændingsvirksomhed, som har indgået en aftale med virksomheden.

Det anslås, at kravet om tekstilsortering vil afføde et stort behov for at kunne genanvende de større mængder tekstilaffald, og det er ifølge Rikke Bech vigtigt, at Newretex kan imødekomme det fremtidige behov.

”Hvis vi skal forsyne det næste led, går det ikke, at man ikke er kontinuerlig,” siger hun og understreger, at det er vigtigt, at virksomheden kan følge med de større mængder affald, som kommer gennem anlægget, hvilket også er årsagen til udvidelsen.

Når virksomhederne afregnes for tekstilaffald, sker det gennem en såkaldt gate fee, som virksomheden estimerer som værende 2.500 kr. per ton:

”Nogle virksomheder kan aflevere rene faktioner i større mængder, mens andre kommer igennem hele sorteringsprocessen,” siger Rikke Bech og tilføjer, at der ligger et større arbejde i forsorteringen, altså om der er genbrugeligt tøj.

Virksomheden har derfor allerede lavet en aftale med Blå Kors, som aftager det tøj, der kan genbruges i sin fulde form.

Rikke Bech forventer, at der vil komme en positiv indtjening, når virksomheden aflægger sit første regnskab i 2023.

Hun uddyber, at det er vigtigt at indgå i et tværfagligt samarbejde med andre virksomheder, når det drejer sig om den cirkulære økonomi.

”Vi er mange virksomheder med vidensdeling og partnerskaber, der kræver investering. Vi kan ikke komme i gang med den grønne omstilling, hvis vi ikke kan løfte nye teknologier,” siger Rikke Bech og tilføjer afslutningsvis:

”Der er en større industri indenfor området, men der er generelt ikke en stor risikovillgihed i finanssektoren til at låne pengene.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også