Branchechef skønner at mere end 200.000 danske hjem om få år vil blive opvarmet med spildvarme fra datacentre

Ny markedsundersøgelse viser fokuseret indsats på at udnytte stadig mere spildvarme fra danske datacentre.
Foto: PR
Foto: PR
AF NIELS SANDØE

Brugen af spildvarme fra datacentre til opvarmningen af danske hjem vil eksplodere over de kommende år.

Driverne er ifølge en ny stor markedsundersøgelse fra datacentrenes brancheorganisation DDCI kombinationen af en tredobling af datacentrenes totale energiforbrug frem mod 2025 kombineret med stadig bedre muligheder og større incitament til at bruge spildvarmen i det danske fjernvarmenet.

"I den optimale verden er der i 2025 mulighed for at danske datacentre kan levere spildvarme nok til at opvarme mellem 400 til 500. 000 danske husstande. Reelt tror jeg, at vi kommer til at opleve leverancer svarende til opvarmningen til måske mellem 200 og 300.000 husstande i 2025 voksende til rundt regnet en fjerdedel af samtlige danske husstande i 2030," lyder skønnet fra adm. direktør Henrik Hansen fra Dansk Datacenter Industri.

Da DDI sidste år offentliggjorde deres store årlige markedsundersøgelse var der en anderledes negativ grundtone i form af en konstatering af, at kun 6 ud af 64 større danske datacentre udnyttede deres overskudsvarme fra de brandvarme servere.

Siden har fokus flyttet sig fra fyring for fuglene til genbrug af spildvarme. Et fokus, der lige nu er forstærket af Ruslands invasion af Ukraine og det tilhørende ønske om at gøre os uafhængige af russisk gas. En driver for udviklingen er en række store nye etableringer og udvidelse af datacentre fra udbygningen af Apples datacenter ved Viborg til planer om etablering af tre nye Microsoft datacentre på Sjælland.

"Skønsmæssigt er der en varmeproduktion i danske datacentre, der hvis den blev genudnyttet kunne levere varme nok til 100.000 danske husstande. Og der er et potentiale til en to- eller tredobling af det niveau frem til 2025. Det er tal, som vi baserer på undersøgelse blandt aktørerne på det danske marked. Så det er et fair og kvalificeret bud," siger Henrik Hansen

Ifølge DDI har danske datacentre i dag købt sig ret til at kunne bruge strøm nok til at producere spildvarme til at opvarme et par hundrede tusinde danske hjem. Men reelt ligger forbruget skønsmæssigt kun på det halve. Det er det tal som ifølge DDI forventes at blive tredoblet frem til 2025.

Amerikanske Facebook, Google og Apple er de største energislugere blandt danskbaserede datacentre efterfulgt af hollandske Interxion og dansk stiftede Globalconnect.

Noget af det, som ifølge Henrik Hansen vil være med til at skubbe på øget udnyttelse af spildvarme fra danske datacentre, er at stadig flere i de kommende år vil skifte fra luft- til vandkøling. En teknologi, der i dag kun bruges på et enkelt datacenter hos DTU samt en forsøgsopstilling hos danske Asetek, der i en lang årrække har solgt vandafkølingssystemer til computermarkedet. Ifølge to tredjedele af medlemsvirksomhederne i DDI er det en teknologi, der forventer at vinde stadig mere indpas i løbet af de næste 3 til 5 år.

"Vi ser nu flere producenter herunder Dell levere vandafkølede standardudstyr til datacentre samtidig med at fjernvarmeselskaber arbejder mod at kunne bruge vand med lavere temperaturer direkte i deres systemer. Det betyder, at vand som er varmet op til omkring 55 grader efter at have afkølet servere i fremtiden sandsynligvis vil kunne bruges direkte i fjernvarmesystemer," forklarer Henrik Hansen.

Resultatet kan blive at vand efter at være passeret igennem varmeapparater ville kunne recirkuleres til genopvarmning i datacenre for at blive sendt tilbage til fjernvarmesystemet.

Men de måske to største drivere for den forventede øgede genbrug af spildvarme fra danske datacentre er ifølge Henrik Hansen dels den erklærende politiske målsætning om genbrug fra EU kaldet Fit for 2055, som forventes at blive omsat til dansk lovgivning, samt datacenterkundernes ønske om at kunne medtage varmegenbrug i deres miljøregnskab.

"Der er dels udsigten til national lovgivning samt markedsdriveren fra virksomheder, der efterlyser grønne løsninger. Og i udlandet skæver man her misundeligt mod Danmark, fordi vi har et ret udbygget fjernvarmenet, der gør det til en langt nemmere omstilling end for en række andre EU-lande," forklarer Henrik Hansen.

Høje Taastrup Fjernvarme investerer millioner i yderligere udnyttelse af overskudsvarme 

Højere energipriser fremtvinger grøn omstilling hos datacentrene 

Fortum indgår aftale med Microsoft om fjernvarme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også