Højere energipriser fremtvinger grøn omstilling hos datacentrene

Selv om energihungrende datacentre typisk køber el på lange og helt specielle kontrakter, vil et fremtidigt højere niveau for energipriserne skubbe til en grøn omstilling af datacentre. Grøn omstilling er blevet en konkurrenceparameter for længst, forklarer industrien.
Foto: PR
Foto: PR

Det kunne ellers ligne den perfekte storm for datacenterindustrien - en glubsk og stadigt stigende efterspørgsel på kapacitet, datamængder, der stiger med stor hast - og så den pludselige, stærke stigning i prisen på elektricitet, der ikke ser ud til at slutte lige foreløbig.

Samtidig er udviklingen i retning mod cloud nu så stærk, at ingen længere kan forestille sig et arbejdsliv uden at have adgang til data og software døgnet rundt.

Men de aktuelle høje energipriser er faktisk ikke en dårlig nyhed for datacenterindustrien - tværtimod. Det mener formand for datacenterindustrien og selvstændig konsulent på samme område, Thomas Volder, der giver et suk fra sig, da ITWatch ringer og spørger, hvordan datacentrene håndterer udsigten til højere elpriser.

Sukket skyldes, at han meget ofte før har fået spørgsmål om de el-sultne datacentre - og ofte har givet samme svar: Ja, datacentre bruger meget energi. Men de sparer også energi, fordi det er bedre at køre videomøder end at flyve til møder, og det er meget mere klimavenligt at samle data i store, energioptimerede centre, end at vi alle har en server stående bag døren på kontoret.

Alligevel er der noget om snakken.

Ikke her og nu

Den senere tids kraftige energistigninger kommer ikke til at påvirke datacenterindustrien nu og her, I hvert fald ikke for alle datacentre, da nogle køber typisk el uden om spotmarkedet og på meget lange kontrakter. Men udsigten til et muligt generelt højere prisniveau, vil gøre det til en stærkere business case at investere i energi- og ressourceoptimering, forklarer Thomas Volder.

”De stigende priser vil påvirke alle brancher, men for datacenterindustrien sker det på en anden måde. Coronakrisen har vasket den sidste tvivl om cloud væk. Nu kan alle se, at fremtiden er flere virtuelle møder, bedre samarbejdsværktøjer, mere dokumentdeling. Det kræver, at man opbevarer noget data, og derfor er vores branche i vækst,” siger han.

Mange af de store giganter, blandt andet Apples store datacenter i Viborg, ligger blandt andet i Danmark fordi vi ligger i smørhul fyldt af nordisk grøn strøm, hvilket flugter med ambitionerne om Co2-neutralitet, som mange af de store techgiganter lufter.

Foreløbig er flere af de gode intentioner dog blevet ved snakken, og som eksempel leverer Apples datacenter ved Viborg fortsat ikke den fjernvarme til de mange private hjem, der ellers var planer om for år tilbage. Det var varme, der skulle udvindes af overskudsvarmen i centeret, men det er fortsat ikke kommet i stand.

”Datacentre bruger meget elektricitet og meget vand. Og det er begge råstoffer, der kommer til at stige fremadrettet. Derfor er der også noget at hente for branchen, hvis den høster de muligheder, der ligger for at bruge mindre af begge dele. Det er vi heldigvis også langt med,” siger han.

Undvære bøffer men ikke Snapchat

Thomas Volder peger på, at de to faktorer er en omkostning ved at levere ydelserne - og at man derfor står bedre i konkurrencen, hvis man kan levere med et lavere og billigere Co2-aftryk. Men det er kun den ene side af sagen:

”Kunderne interesserer sig faktisk også det. Mange unge er meget bevidste om disse ting, og vil gerne undvære en bøf eller en flyrejse for at skåne klimaet. Men de holder ikke op med at bruge apps og sociale medier, og derfor interesserer mange sig for, hvor klimavenlig denne ydelse er,” lyder det fra Thomas Volder.

Datacentre har ellers mange gange tidligere været i skudlinjen for at udfordre den grønne omstilling, fordi de bruger ekstremt meget energi. Forskellige beregninger har gennem tiden forsøgt at fremskrive, hvor stor en del af Danmarks energiforbrug, der går til at drive datacentre i årene, der kommer.

Blandt andet har beregninger, foretaget for Energistyrelsen for få år siden spået, at datacentre kan sluge næsten 17 procent af det samlede, danske elforbrug i 2030. Andre beregninger har givet en endnu højere forventning - men fælles for beregningerne er, at der er en vis usikkerhed i tallene, fordi teknologi udvikler sig hastigt.

”Den digitale omstilling frigør også enormt meget andet energiforbrug. Ting vi gør digitalt med få klik i Danmark, kræver i Tyskland, at man kører 20 kilometer i bil til sin bank eller lignende for at skrive under. Men samtidig er man i branchen begyndt at kigge på Scope 3, hvor man ikke bare kigger på grøn strøm, men hvor grønt alt omkring datacentret er, fra vugge til grav,” siger han og fortsætter:

”For os at energipriserne en fascilitator, der skubber på. Vi har virksomheder, der arbejder på at blive Co2-negative, som allerede er Co2 neutrale, og nu vil være det med tilbagevirkende kraft. Datacentrene skaber ikke energikrisen, de arbejder langsigtet på at nedbringe deres energiforbrug, og der har allerede været en kolossal udvikling,” siger han.

Datacenterindustrien repræsenterer et stort antal aktører i økosystemet, blandt andet selskaber som Google, BULK, Globalconnect og andre.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch)

Nyt Rambøll-opkøb skal ”sætte damp” under datacentres klimareduktion

Debat: Energieffektivisering af datacentre er næste lavthængende frugt på klimatræet

Datacentre fyrer for fuglene: Energi nok til at opvarme flere danske byer sendes op i den blå luft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også