En del af Watch Medier

CleantechWatchsøndag5. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
27.10.2021kl. 16.10

Brintbranchens næste kvantespring tages nu i Skive

EU har givet grønt lys til trecifret millionstøtte til et 100 MW-brintprojekt i Skive med store danske aktører. Projektet skal være den afgørende trædesten til brintprojekter i gigawatt-klassen og brintproduktion til havs.
EU har valgt at støtte et 100 MW-brintprojekt i Greenlab Skive med 223 mio. kroner. Projektet skal bygge bro mellem de nuværende mindre anlæg og fremtidens storskala PTX-anlæg i GW-klassen. | Foto: PR / Greenlab Skive
af VICTOR EMIL KRISTENSEN

Danmarks regering omtaler ofte brint som et grønt erhvervseventyr og nøglen, der skal låse døren op til et fossilfrit samfund, mens EU med store armbevægelser har lanceret en strategi i sin Green New Deal, som skal tilvejebringe 6 GW produktion i 2025 og monstrøse 40 GW i 2030.

Det er ord, som står i skærende kontrast til landskabet anno 2021, hvor der blot er installeret få hundrede MW, mens de leverede anlæg er på få MW og blot til tider sniger sig op på et tocifret niveau.

Anlæggene leveres af selskaber såsom danske Green Hydrogen Systems (GHS), norske Nel og ITM Power. Selskaber der i højere grad kan kaldes for pionerer end giganter i og med, at de i sammenligning med den fossile verdens gigantiske selskaber mere minder om startups end etablerede selskaber.

Nu skal der så bygges bro mellem de forkromede ambitioner og nutidens realiteter i Greenlab Skive, hvor EU har valgt at give 30 mio. euro (223 mio. kr.) i støtte til udviklingen af et elektrolyseanlæg.

Dette er skridtet mod brintprojekter i gigawatt-størrelsen

Teknisk direktør i Greenlab Skive, Anders Bøje Larsen

Projektet, som er blevet døbt Green Hyscale, vil i første omgang være på 6 MW for derefter at blive opskaleret til 100 MW i 2024.

"Dette er næste generation indenfor evolutionen af brint. Der findes i dag sammenlagt cirka 200-300 MW installeret kapacitet på verdensplan, og nu etablerer vi 100 MW bare her i Skive. Det er kæmpestort. Man skal huske på, at vi ikke taler om visioner, men om et faktisk projekt, som nu skal etableres i virkeligheden," siger teknisk direktør i Greenlab Skive, Anders Bøje Larsen.

100 MW-brintanlæg i Skive

Green Hyscale går nu officielt i luften og første skridt er at bygge en 6 MW prototype i Greenlab Skive.

Fra 2024 vil anlægget blive udbygget til 100 MW. I samme ombæring vil den indledende 6 MW-prototype blive opgraderet til 7,5 MW og blive benyttet til test af offshore brintproduktion.

Projektet er støttet med 30 mio. euro (223 mio. DKK) fra EU's Horizon 2020-program og skal bevise, at storskala brintproduktion med et tryksat alkalisk elektrolyseanlæg er muligt. I samme ombæring har EU givet samme støtte til anden fase af Refhyne-projektet i Storbritannien, som Shell og ITM Power står bag, som skal bevise det samme for PEM-elektrolyseanlæg.

Partnerne bag Green Hyscale mangler stadig en lille mia. for at kunne finansiere 100 MW-anlægget. Der er endnu ikke fundet en aftager til brinten.

Anlægget vil være et tryksat alkalisk elektrolyseanlæg leveret af Green Hydrogen Systems (GHS), mens franske Lhyfe vil stå for kontrolsystemer, og Everfuel vil stå for driften ved færdiggørelsen. Norske Equinor og Siemens Gamesa træder ind som fortrinsvist videnspartnere, mens Energy Cluster Denmark har stået for at facilitere kontakten.

EnergiWatch kunne første gang berette, at projektet var undervejs i maj. Nu er støtten fra EU dog blevet givet officielt, og projektet går i gang, hvilket selvsagt glæder adm. direktør i Energy Cluster Denmark, Glenda Napier.

"Det er gode nyheder for Europas grønne omstilling, at dette projekt går i gang. Hvis vi skal opfylde Europas ambitiøse målsætninger for CO2-reduktioner, har vi brug for projekter som Green Hyscale, og vi har brug for at samle kræfter på tværs af kontinentet," siger hun i en meddelelse.

Green Hyscale-projektet udgør næste generation indenfor PTX-anlæg og skal være trædestenen til de kommende brintprojekter i GW-klassen. | Foto: PR / Greenlab Skive
Green Hyscale-projektet udgør næste generation indenfor PTX-anlæg og skal være trædestenen til de kommende brintprojekter i GW-klassen. | Foto: PR / Greenlab Skive
 

Svaret på paradokset

Når konsortiet bag Green Hyscale nærmest ikke kan underdrive projektets betydning, er det fordi, at det udgør et svar på det, der betegnes som brintens paradoks: Prisen på brintteknologi skal ned for at gøre det konkurrencedygtigt med fossil energi, men det kan kun ske, hvis der gøres erfaringer ved at bygge og udvikle nye anlæg, hvilket kræver en efterspørgsel, som først kommer, når brint er konkurrencedygtigt med fossil energi.

For at løsne op for paradokset har politikere typisk to håndtag: CO2-kvoter og afgifter eller subsidier. Green Hyscale er første gang, at EU overrisler Danmark med støttemillioner til brintproduktion.

En så stor støtte fra EU er et klart signal om, at det skal gå stærkt

Adm. direktør i GHS, Sebastian Koks Andreassen

"Det er spændende både for os, men også for alle fremtidige brintprojekter. Dette er skridtet mod brintprojekter i gigawatt-størrelsen," siger Anders Bøje Larsen

Første fase, som starter nu, vil være opførslen af et 6 MW-anlæg, mens anden fase vil være opskaleringen til 100 MW i 2024. I anden fase vil Green Hyscale derudover forsøge at opgradere 6 MW-anlægget til 7,5 MW med henblik på undersøge og løse potentielle udfordringer ved at have offshore brintproduktion på eksempelvis energiøer eller i forlængelse af havvindparker.

GHS som bannerfører

EU's tilskud til Green Hyscale er en del af Horizon 2020-programmet, hvor de 30 mio. euro udgør halvdelen af en pulje, som skal kvalificere realiseringen af storskala brintprojekter.

Mens anlægget i Skive som nævnt er et tryksat alkalisk elektrolyseanlæg, er den anden halvdel af pulje blevet tildelt et PEM-elektrolyseanlæg på 100 MW, som et konsortium med bl.a. Linde-ejede ITM Power og Shell skal opføre i England som anden fase af Refhyne-projektet.

De to konkurrerende teknologier vil altså med EU-støtte blive opført i henholdsvis Danmark og England. Adm. direktør i GHS, Sebastian Koks Andreassen, ser frem til at blive bannerfører for tryksat alkalisk elektrolyse.

Det Green Hydrogen Systems, som skal levere 100 MW-anlægget. Anlægget vil være baseret på GHS' kommende X-serie og vil derfor positionere selskabet gunstigt i forhold til de kommende mega-anlæg, siger Sebastian Koks Andreassen. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Det Green Hydrogen Systems, som skal levere 100 MW-anlægget. Anlægget vil være baseret på GHS' kommende X-serie og vil derfor positionere selskabet gunstigt i forhold til de kommende mega-anlæg, siger Sebastian Koks Andreassen. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
 

"Støtten er en anerkendelse af vores teknologi, som vi er stolte af at være bannerførere for. Vi har fravalgt PEM, da vi vil være uafhængige af ædelmetaller og eksponeringen i forhold til vareknaphed," siger direktøren.

GHS har kort tid efter sin børsnotering været nødsaget til at nedjustere sine forventninger på grund af forsinkelser på leverancer og har derfor tørstet efter gode nyheder.

"Vi er i gang med at opskalere vores produktion, og i øjeblikket producerer vi A-serien, men dette projekt er baseret på den fremtidige X-serie, så det har stor betydning for os på flere niveauer. En 100 MW-ordre har i sig selv ganske stor betydning rent kommercielt, men det positionerer os også gunstigt i forhold til, når vi i fremtiden skal levere store anlæg," siger Sebastian Koks Andreassen

Leder efter milliardinvestor

På trods af at en lille kvart milliard er et stort beløb i EU-regi, når det gælder støtte for et enkelt projekt, er det dog blot nok til at påbegynde projektet, melder konsortiet.

"Nu er projektet officielt gået i gang, og vi påbegynder de indledende øvelser og analyser forud for etableringen af testmodulet på 6 MW, som skal udgøre basen for udviklingsaktiviteterne. Samtidig skal vi arbejde på at finde de relevante investorer og aftagere af brinten, som skal bane vejen for etableringen af de 100 MW gennem en investering på omkring en mia. kr.," siger Anders Bøje Larsen og meddeler, at man endnu ikke har lagt sig fast på, hvilken sektor brinten skal leveres til

Partnerne bag

Green Hyscale skal opføres i Greenlab Skive.

Green Hydrogen Systems skal levere elektrolyseanlægget, mens Energy Cluster Denmark står for at facilitere samarbejdet. Franske Lhyfe vil stå for kontrolsystemer og levering af overskudsenergy til andre projekter på Greenlab Skives matrikel.

Everfuel vil stå for den kommercielle skalering af projektet, mens Siemens Gamesa og Equinor står for projektledelse og rådgivning. De to sidstnævnte er især interesseret i offshoreproduktionen af brint.

DTU, Imperial College London, Quantafuel og Euroquality er ligeledes involveret i projektet.

Det er til gengæld sikkert, at brintens næste kvantespring skal tages i Danmark, som endnu en gang placerer sig i frontlinjen, når de nye grønne løsninger skal modnes.

"En så stor støtte fra EU er et klart signal om, at det skal gå stærkt, og at skaleringen skal ske samtidig med, at prisen på brint bringes ned. GreenLab Skive er verdensførende for fremtidens grønne og bæredygtige teknologier, og dette projekt skriver sig ind i historien om Danmark som et foregangsland. Vi så det indenfor landvind og havvind. Nu sker det også indenfor grøn brint," siger Sebastian Koks Andreassen.

Greenlab vil sikre fremtidig udvikling med tre nye ledere 

Greenlab udvider familien med grøn byggegigant 

Greenlab Skive og DTU lancerer ny forskningsplatform 

Relaterede artikler:

  • GreenLab Skive er på en vækstrejse, og tre nye profiler får et væsentligt ansvar for den fremtidige udvikling, lyder det i en pressemeddelelse fra virksomheden. | Foto: Energy Supply

    Greenlab vil sikre fremtidig udvikling med tre nye ledere

    For abonnenter

  • "Vi glæder os meget over den lokale investering i Unwasted Ltd. som er et vigtigt skridt mod realiseringen af fabrikken i GreenLab," siger direktør i Greenlab Skive Christopher Sorensen. | Foto: Greenlab/PR

    Greenlab udvider familien med grøn byggegigant

    For abonnenter

  • Greenlab Skive. | Foto: PR / Greenlab Skive

    Greenlab Skive og DTU lancerer ny forskningsplatform

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jens Hartmann
Vand

Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X

Det haster med at få ændret lovgivningen, hvis vi skal have tilstrækkeligt med vand til at opfylde Danmarks Power-to-X-mål, lyder det fra brancheforeningen.
  • Politiker advarer mod brug af grundvand til varslet elektrolyseanlæg på Bornholm
  • Din Forsyning: Spildevand er kæmpe gevinst i Power-to-x
”Vi forventer at ramme vores målsætning om at sortere en femtedel af den husstandssorterede plast i andet kvartal af 2023,” sagde underdirektør i Damifo Christa Engell Hansen mandag til CleantechWatch. | Foto: Damifo
Nyheder

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Foto: Marcus Emil Christensen
Miljøteknologi

Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller

Svendborg Kraftvarme på Bodøvej er blevet købt af Svendborg Fjernvarme. | Foto: PR / Svendborg Kommune
Affald

Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding

For abonnenter

Sådan skal den nye campus med datatcentrene i Sæby se ud. | Foto: Pr/prime Data Centers
Miljøteknologi

Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme

For abonnenter

Arkivfoto.
Vand

Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø

Læs også

Photo: Viega/pr
Miljøteknologi

Leverandør af vandteknik løfter hovedtallene

Vandkoncernen Viega nærmer sig et tocifret millionoverskud i Danmark. 

For abonnenter

Photo: Sønderborg Forsyning/pr
Vand

Driftschef: Fremtiden kalder på alternative vandkilder

Vand er en ressource, som ser ud til at blive knap i fremtiden. Derfor kigger driftschef ved Sønderborg Forsyning mod alternative løsninger til at levere vand. 

For abonnenter

Helle Damm-Henrichsen, der kender forsyningsbranchen fra flere tidligere direktørposter i Trefor, starter senest 1. juni. | Foto: Din Forsyning
Vand

Vestjysk forsyning henter tidligere Trefor-direktør ind som ny øverste chef

Din Forsyning har fundet afløseren for Christian Udby, der i efteråret rykkede til Sønderborg Forsyning. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme – 3. feb.
  • Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X – 3. feb.
  • Her er ugens bedste historier på CleantechWatch – 3. feb.
  • Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller – 3. feb.
  • Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø – 3. feb.
  • Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding – 3. feb.
  • Leverandør af vandteknik løfter hovedtallene – 3. feb.
  • Trods protester får byggeri af stort milliardanlæg til biorester grønt lys – 3. feb.
  • Trecifret millioninvestering: Finsk genanvender vil imødekomme øget efterspørgsel – 3. feb.
  • Organisation: Virksomhederne skal få flere kvinder ind på STEM-uddannelser – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Watch Job

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

Se flere jobs

Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Se flere jobs

Kolofon

CleantechWatch
Søg

Sektioner

  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Emma Gelbjerg-Hansen

egh@cleantechwatch.dk

Tlf.: 3330 8343

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Job

Abonnement

Prøv CleantechWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

cleantechwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Læs mere om abonnement her

Adresse

CleantechWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8410

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © CleantechWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
CleantechWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge