Børsnotering har sat midlertidig kæp i hjulet for FOM Technologies' vækst

Både en børsnotering og coronapandemien har været en klods om benet for vækstambitionerne for den grønne udstyrsproducent FOM Technologies, der dog går efter en fordobling af toplinjen i 2021.
Foto: FOM Technologies/PR
Foto: FOM Technologies/PR

I et ellers ifølge ledelsen "ekstraordinært" 2020 og en succesfuld børsnotering, der har styrket kapitalgrundlaget, har selv samme notering og en dertilhørende coronapandemi sat en midlertidig stopper for vækststrategien for FOM Technologies, der producerer højteknologisk udstyr til forskning i vedvarende energi.

Det fremgår af det årsregnskab for 2020, som virksomheden netop har præsenteret.

Mere specifikt er omsætningen skrumpet fra godt 8,3 mio. kr. i 2019 til 6,7 mio. kr. for 2020 – en omsætning, der ifølge ledelsen "bærer præg af en global lock-down inden for stort set alle selskabets kundesegmenter," lyder det i regnskabet.

Alligevel er omsætningen dog landet inden for FOM Technologies' senest udmeldte guidance.

Bruttofortjenesten er i regnskabsåret faldet fra omkring 3 mio. kr. til en bruttofortjeneste på 77.000 kr., mens underskuddet på driftsresultatet er vokset fra et minus på 463.000 kr. til et minus på 5,9 mio. kr.

Indtjeningen lander lidt under FOM Technologies' senest udmeldte guidance, hvilket ifølge ledelsen skyldes, at selskabet trods coronaepidemien har fortsat sin "agressive investering" i innovation, udvikling af nye produkter, etablering af strategiske partnerskaber, opbygning af et globalt distributionsnetværk, skalering i antallet af medarbejdere samt i selskabets organisation, lyder det i regnskabet.

Til gengæld er selskabets egenkapital mere end fordoblet fra 4,5 mio. kr. i 2019 til 11,8 mio. kr. i 2020, og "med styrket kapitalgrundlag og en voldsom investering i selskabets fremtidige platform betragter vi årets resultat som tilfredsstillende," skriver ledelsen.

Vil fordoble toplinjen i år

Det var med stor succes, at FOM Technologies i juni sidste år lod sig notere på den danske minibørs Nasdaq First North, hvor selskabet endte med at rejse 16 mio. kr. til blandt andet oprustning af salgsafdelingen, PR og marketing og opbygning af et distributionsnetværk til det fremtidige salg.

Og mens coronapandemien for nuværende har sat en kæp i hjulet for de videre vækstambitioner, så fortalte direktør i FOM Technologies, Michael Stadi, i et interview med CleantechWatch tidligere på året, at virksomheden regner med at fordoble sin toplinje allerede i år.

"Vi forventer at vokse i år og har meldt et konkret mål ud på en omsætning mellem 16 og 20 mio. kr.," sagde direktøren blandt andet.

Den guidance holder stadig stik i det 2020-regnskab, som selskabet har præsenteret fredag. Målsætningen følger det prospekt, som virksomheden lagde frem ved sin børsnotering i juni, og med en allerede øget medarbejderstab som følge af vækstkapital i ryggen er FOM Technologies allerede i år gået i gang med at bygge et robust distributørnetværk op, fortalte Michael Stadi i begyndelsen af februar.

"Man er simpelthen nødt til at have nogle arme og ben for at komme ud over rampen, og det er en proces, der er startet nu her, og som vi vil fortsætte med fremadrettet," lød det fra direktøren, der samtidig kunne fortælle, at virksomheden holder fast efter at realisere sin plan om at nå 50 mio. kr. i salg i 2023 og ikke mindst sorte tal på bundlinjen allerede fra næste år.

Styrket amerikansk tilstedeværelse

I begyndelsen af året tog FOM Technologies et afgørende skridt for at nå sine vækstambitioner uden for landets grænser med et etableringen af et amerikansk datterselskab i byen Palo Alto i Silicon Valley.

Datterselskabet skal styrke virksomhedens fokus på det amerikanske marked og er samtidig nødvendigt for at overholde lovgivningsmæssige regler for at drive forretning i USA, lød det fra FOM Technologies tidligere på året.

"Datterselskabet skal skabe en amerikansk platform til at øge forretningsmuligheder og F&U-samarbejder (forsknings- og udviklingssamarbejder, red.) med amerikanske aktører," sagde Michael Stadi om etableringen.

Placeringen i netop Palo Alto, som ligger i hjertet af Silicon Valley på den amerikanske vestkyst, skyldes FOM Technologies' tætte forbindelser til virksomhedens strategiske partnerskabsuniversitet The University of Washington i Seattle.

Virksomheden fik i midten af 2020 sit første mini-gennembrud på det amerikanske marked med salget af en af virksomhedens maskiner til det amerikanske energiministerium – et træk, som Michael Stadi på daværende tidspunkt kaldte "en enestående mulighed" for en lille dansk virksomhed.

FOM Technologies satser på fordobling af toplinjen i år

Grøn udstyrsproducent åbner datterselskab i Silicon Valley

Ombejlet børsdebutant sætter turbo på væksten

FOM Technologies kapper næsten en tredjedel af omsætningen 

Ombejlet børsdebutant sætter turbo på væksten

Dansk teknologivirksomhed får gennembrud med stor amerikansk aftale 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også