Ombejlet børsdebutant sætter turbo på væksten

Udstyrsproducenten FOM Technologies er nu klar til at sætte gevaldigt fut under salget af teknologisk udstyr til forskning i materialer inden for alternativ energi.
Sådan lyder det fra direktør Michael Stadi i kølvandet på virksomhedens børsnotering på den danske minibørs Nasdaq First North i slutningen af juni i år, hvor virksomheden endte med at hente langt flere penge end planlagt.
"Nu starter vores rejse med at vokse virksomheden og få skabt nogle resultater, og det har vi haft travlt med siden," siger Michael Stadi til CleantechWatch.
FOM Technologies gik oprindeligt efter at hente 16 mio. kr. på børsnoteringen, men en overvældende interesse betød, at virksomheden endte med at rejse 64 mio. kr. – og kunne have rejst mere end det dobbelte.
En del af den ekstra kapital skal nu bruges på at opruste FOM Technologies' salgsafdeling, fortæller Michael Stadi.
Som en dansk virksomhed, der udelukkende sælger globalt, er det begrænset, hvor meget det danske salgsteam kan komme ud til potentielle kunder. Det er ofte dyrt og tidskrævende at lukke en handel, forklarer Michael Stadi.
"Når vi nu har et ønske om at vokse, er det derfor også vigtigt, at vi får stablet et globalt salgsteam og nogle distributører og samarbejdspartnere på benene, som kan være vores forlængede arm i markedet," siger direktøren.
Sætter massivt ind på branding
Udover en stærkere salgsafdeling, er en helt essentiel del af FOM Technologies' vækststrategi også et "massivt" sats på PR og marketing, fortæller Michael Stadi.
FOM Technologies nåede på det punkt et – ifølge direktøren – gennembrud tidligere på sommeren, da virksomheden underskrev en kontrakt om levering af en af sine maskiner til det amerikanske energiministerium.
En aftale, som Michael Stadi på daværende tidspunkt kaldte for en "enestående mulighed" og et "kvalitetsstempel" af virksomhedens teknologi.
Selvom aftalen ikke vælter kegler i regnskabsbøgerne, så håber Michael Stadi, at den – og flere lignende aftaler i fremtiden – kan være med til at styrke FOM Technologies' brand og kendskabet til virksomhedens teknologi.
"Vi tror, at potentialet for vores teknologi er meget større. Det er stadig en forholdsvis ny og umoden teknologi, og kun de allerfermeste materialeforskere i verden kender til den. Derfor ligger der stadig et stort arbejde i at udbrede kendskabet til den," siger han.
Produktionskapacitet udvides
FOM Technologies er oprindeligt et spinoff fra DTU, som senere er blevet kommercialiseret og er gået fra primært at have akademiske kunder – det vil sige uddannelses- og forskningsinstitutioner – til i dag også at servicere ofte store private virksomheder, som har egne forskningsafdelinger.
I 2019 bragte FOM Technologies' teknologi godt 8,3 mio. kr. ind i omsætning. Det højteknologiske udstyr, som virksomheden producerer, bruges til forskning i materialer inden for alternativ energi, herunder blandt andet sol og batterier.
Når der forskes i materialer til alternativ energi, forskes der typisk i forskellige lag af kemiske opløsninger, som ligger oven på hinanden og giver materialerne en eller anden form for karakteristika. FOM Technologies' udstyr kan lave de meget fine lag oven på hinanden, forklarer Michael Stadi.
Men det tager tid og mange penge at bygge udstyret. Derfor er et helt centralt punkt i Michael Stadis vækststrategi også en udbygning af produktionskapaciteten.
"Når man er en virksomhed uden den store kapital, tager levering langt længere tid, fordi vi ikke har et lager, vi kan hente fra. Men med et større kapitalgrundlag kan vi udvide lageret, bygge flere maskiner ad gangen og dermed få langt hurtigere gang i salget," siger direktøren.
Med til den ligning hører også, at der skal bruges meget krudt og kapital på at være på forkant med teknologien og fortsætte med at innovere produkterne, fortæller Michael Stadi.
Energilagring kan blive guldkalv
Når direktøren kigger ind i fremtiden, er FOM Technologies en virksomhed med to primære forretningsområder. Det første er solenergi, hvor man gennem materialeforskning arbejder på at kunne trække mere energi ud af solen.
Her er FOM Technologies' teknologi "essentiel," forklarer direktøren.
Men han ser også mulighed for vækst i markedet for energilagring i batterier.
"Vi har ikke tidligere haft specielt mange kunder til det, men det er et område, vi er ret sikre på, at vores teknologi kan anvendes til. Vi er derfor nu i gang med at undersøge, hvordan vi kan prøve det af og lige så stille og roligt få hul igennem til markedet og gøre klar til dén rejse," siger Michael Stadi.
FOM Technologies har i dag mere end 60 kunder fordelt på cirka 20 lande med en overvægt af kunder i Nordamerika og Kina.
Dansk teknologivirksomhed får gennembrud med stor amerikansk aftale
Bill Gates-finansieret virksomhed opnår gennembrud med varme fra spejle og sollys
Nordjysk energilagringsvirksomhed nupper patent fra kriseramt konkurrent
Fra Teslas garage til kurs mod milliardsalg – her er historien om danske Lithium Balance