Dansk pyrolyse-pionér øjner konsortium på ryggen af finanslovsmillioner

Med et trecifret millionbeløb sat af til pyrolyse-området på næste års finanslov ser Aquagreen konturerne af et partnerskab med et dansk biogasselskab. "For os handler det nu om at gå i tænkeboks og danne et konsortium," siger ejer.
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

I Aquagreen kan de 200 mio. kr. afsat til pyrolyseområdet på næste års finanslov blive adgangsbilletten til biogasscenen.

"Med den her funding i ryggen vil vi kunne gå ud og hive fat i nogle af de store biogasanlæg i blandt andet Jylland og sammen forsøge at løfte vores teknologi til det næste niveau," siger medejer og direktør i AquaGreen, Henning Schmidt-Petersen.

Aquagreen har udviklet en pyrolyseteknologi, der kan omdanne våd biomasse til næringsholdig biokul, pyrolysegas og fjernvarme, og har i dag solgt anlæg til håndtering af spildevandsslam hos Odsherred Forsyning, Vandcenter Syd og Samsø Vedvarende Energi.

Men skalaen og dermed potentialet i at tørre og pyrolisere sig til CO2-reduktioner er langt større i landbruget end i spildevandssektoren, og planen har derfor hele tiden været at bringe teknologien i spil på biogasscenen.

De planer kan statsstøtten være med til at skubbe på, vurderer Henning Schmidt-Petersen.

"For os handler det nu om at gå i tænkeboks og danne et konsortium med de virksomheder, der kunne være interessante at få med i sådan et her projekt," siger han.

200 mio. kr. batter

Særligt i SF blev der forud finanslovsforhandlinger slået på tromme for at afsætte statsmidler til at fremme pyrolyseteknologi, og selvom det endte med i alt 200 mio. kr. i 2021-2022 frem for de 800 mio kr., støttepartiet havde håbet på, er man godt tilfreds.

"Pyrolyse kan være en gamechanger for landbruget, og derfor er det vigtigt, at vi nu har afsat et substantielt beløb," lød det således fra SF's landbrugsordfører tirsdag efter præsentationen af næste års finanslov.

Støttekronerne, som er afsat til "teknologier med stort reduktionspotentiale inden for landbrugssektoren", skal blandt andet gøre det muligt at pilotprojekter inden for pyrolisering skal kunne søge tilskudspuljen med henblik på at skalere små anlæg op til større demonstrationsanlæg.

Også i Aquagreen vurderer man, at beløbet er i en størrelsesorden, hvor "det batter", som Henning Schmidt-Petersen formulerer det.

"Det er absolut nok til at rykke på noget. Vi har jo for eksempel allerede solgt et kommercielt pyrolyseanlæg på 2MW (til en kunde i Sydafrika, red,), så for os handler det lige nu om at brede vores teknologi ud og skalere den. Og det vurderer vi, at en del af den støtte vil være nok til," siger han.

Finanslovsmillioner skal forløse dansk potentiale i pyrolyse

Aquagreen sælger første to anlæg til danske forsyningsselskaber 

Dansk udvikler har fundet den "perfekte rådgiver" til stort pyrolyseanlæg 

Quantafuel allierer sig med Rambøll: Vil etablere genanvendelsesfabrikker i hele Europa 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også