Coronakrisen sænker farten på energieffektiviseringer

En rapport fra det Internationale Energiagentur viser, at energieffektivitet har ramt sin sløveste periode i et årti under coronakrisen.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Der skal ske noget snart, hvis de internationale klimamål skal nås, for energieffektiviseringen er blevet alt langsom under den verdensomspændende coronapandemi.

Sådan lyder det fra Det Internationale Energiagentur, IEA, i rapporten "Energy Efficiency 2020".

Agenturet påpeger, at energieffektiviseringen skal ses på lige fod som vedvarende energi som en essentiel del af midlet for at nå verdens fremsatte klimambitioner.

"Sammen med vedvarende energi er energieffektivitet en af ​​grundpillerne i den globale indsats for at nå energi- og klimamål. Mens vores nye analyse viser et opmuntrende momentum for vedvarende energi, er jeg meget bekymret for, at forbedringer af global energieffektivitet nu er på den laveste hastighed i et årti," siger Dr. Fatih Birol, der er administrerende direktør for IEA.

For der har ikke været de store forsinkelser inden for udbygningen af vedvarende energikilder som vind- og solenergi under coronakrisen. Tværtimod er det gået ret så fortrinligt. Men forbedringerne af energieffektiviteten er ikke fulgt med, lyder det.

Og det giver ifølge Birol verdens regeringer mulighed for at vise, hvor meget de egentlig vil gå efter at nå deres grønne mål.

”For regeringer, der er seriøse omkring at øge energieffektiviteten, vil lakmusprøven være i den mængde ressourcer, de afsætter til effektiviseringen i deres økonomiske genopretningspakker, hvor effektivitetsforanstaltningerne jo også kan hjælpe med at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser.”

Den primære globale energiintensitet, som IEA kalder en nøgleindikator for, hvor effektivt verdens økonomiske aktivitet bruger energien forventes at blive forbedret med mindre end 1 pct. i år. Det er den mindste stigning siden 2010.

Langt fra nok

Rapporten viser derudover, at de negative tendenser forværres af et stort dyk i investeringer i energieffektive bygninger, udstyr og køretøjer midt i den økonomiske krise, der er blevet udløst af pandemien. Samlet set falder investeringer i energieffektivitet på verdensplan med 9 pct. i 2020.

”Vi byder regeringers planer om at booste investeringer i energieffektivitet velkommen som et svar til den økonomiske krise, men det vi har set indtil videre har langt fra været nok,” siger Dr. Faith Birol.

Han mener også, at det burde være en ekstremt høj prioritet for regeringer i jagten på at sikre en grøn genopretning, mens det kan skabe flere jobs og spare penge i det lange løb.

At bruge flere midler på energieffektivisering lignende tiltag ser ud til at generere næsten 2 mio. fuldtidsjob mellem 2021 og 2023 ifølge IEA-analysen. Disse jobs er hovedsageligt i byggesektoren og hovedsageligt i Europa.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Synergi: Faldet i det danske energiforbrug går ikke hurtigt nok

Nyt millionsamarbejde vil booste grøn innovation på tværs af Danmark og Sverige

Kommissionen kritiserer dansk energieffektivisering 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også