Støttemilliard punkterede markedet for varmepumper i efteråret

2020 tegnede til at blive endnu et rekordår for varmepumper, indtil regeringens løfte om støtte til varmepumper lagde markedet dødt i hele efteråret. Markedet er udfordret og visse steder er kassen ved at være tom, siger montører og brancheforeningen Tekniq Arbejdsgiverne.
Bilerne på Midtjysk El Centers parkeringspladser holder noget mere stille i efteråret i forhold til et forår med rekordomsætning. | Foto: PR / Midtjysk El Center
Bilerne på Midtjysk El Centers parkeringspladser holder noget mere stille i efteråret i forhold til et forår med rekordomsætning. | Foto: PR / Midtjysk El Center

Da Bent Snedker påbegyndte sin sommerferie og satte kursen mod Øster Hurup camping ud til Kattegat, var humøret højt.

Han er energikonsulent ved Midtjysk El Center og ser tilbage til en tid før klimaaftalen for energi og industri, hvor alt var rosenrødt. For syv år siden valgte den mellemstore montørvirksomhed at satse på varmepumper og første halvår af 2020 slog alle rekorder.

"Det var helt vildt. Der var fuldt knald på. Vi hyrede flere og flere installatører, men kunne ikke slet, slet ikke følge med. Vi arbejdede over i et væk. Vi har vækstet syv år i streg, men fra sommeren 2019 til 2020 vækstede vi med 40 procent. Interessen eksploderede,” siger han.

Mens Bent Snedker nød en klassisk grå dansk sommer, fik han dog bange anelser. I aviserne kunne han læse om tilskud til varmepumper. Enorme tilskud der lå lidt ude i horisonten.

"Og sådan som jeg læste det og vores kunder forstod det, så kunne alle få tilskuddene," siger han.

Da han kom tilbage fra ferien i august, var løfterne fra Christiansborg blevet til lov, og Bent Snedkers bange anelser til virkelighed.

"Markedet ligger fuldstændig dødt. Fra den ene dag til den anden forsvandt 90 pct. af vores omsætning, og eftersom det var så svært at hyre installatører, vil vi ikke afskedige. Men alle udgifterne er der jo stadig. Pengene fosser ud af kassen, og det har de gjort i næsten et halvt år nu," siger Bent Snedker.

Rutsjebanen 2020

I den anden ende af Danmark på Østerbro i København har Martin Falch Rasmussen oplevet 2020 som noget af en rutsjebane.

Han er medstifter af og direktør for Enova A+. En virksomhed der siden sin tilblivelse i 2014 har satset alt på varmepumpernes kommen.

"Vi ville bidrage til den grønne omstilling og gøre vores til at bekæmpe de klimaforandringer, som er så stor en trussel. Det her er ikke bare en forretning. Det er hjerteblod," siger Martin Falch Rasmussen.

Hjerteblod som også har været en god forretning. Ligesom Midtjysk El Center har Enova A+ oplevet kontinuerlig vækst, og da 2020 kom i gang, så installatørvirksomheden med syv ansatte ind i endnu et rekordår.

"Vi har haft det bedste år til dato. I slutningen af september havde vi allerede installeret flere varmepumper end i hele 2019, og normalt er fjerde kvartal højsæsonen. Så det tegnede til at blive et helt fantastisk år," siger Martin Falch Rasmussen.

Tal fra Energistyrelsen bakker montørernes oplevelse op. I første halvår 2020 blev der installeret 5.090 luft til vand varmepumper, der benyttes til opvarmning af helårsboliger.

Det bedste halvår nogensinde, og eftersom der historisk set er blevet installeret omkring 50 pct. flere varmepumper i andet halvår, var der lagt i oliefyret til et år med enorm vækst.

Til at starte med var Martin Falch Rasmussen optimistisk, da han hørte om de store milliardtilskud, som ville komme til varmepumperne.

Op til 37.000 kr. i tilskud kunne folk få, hvis de udskiftede deres gas- eller oliefyr med en luft/vand varmepumpe med bedste energimærke.

"Vi var begejstrede. Vi kontaktede kunder, regnede det ind og benyttede det som salgsargument, og der var nærmest en varmepumpeeufori. Folk kom ind og ville bare have den bedste og dyreste. Hvorfor nøjes med en Fiat, når man kan få en Ferrari, sagde de. Jeg har aldrig oplevet noget lignende," siger Martin Falch Rasmussen.

Det var i sensommeren 2020.

Nedturen i efteråret

I takt med at dagene blev kortere og bladene på træerne gulnede, fordampede meget af begejstringen dog og blev erstattet af tiltagende usikkerhed for den lille montørvirksomhed.

"Det var surrealistisk. For ordrerne væltede ind, men installationerne udeblev. Folk ventede, og vi blev mere og mere nervøse som ugerne gik, og der intet nyt kom fra Energistyrelsen," siger Martin Falch Rasmussen, der dog drog et lettelsens suk, da tilskudsbekendtgørelsen endelig blev vedtaget og puljen åbnede i midten af oktober.

Direktøren stillede sig op i TV2 Nyhederne og meddelte, at Enova A+ nu søgte flere folk. Nu ville markedet galopere afsted igen. En måned senere er Martin Falch Rasmussen ikke længere så sikker.

"De planer er blevet taget op til fornyet overvejelse . Markedet er simpelthen for usikkert," siger Martin Falch Rasmussen.

Energistyrelsen åbnede for ansøgning til bygningspuljen den 15. oktober og modtog 14.500 ansøgninger, før puljen løb tør for penge allerede godt en uge senere. Ifølge Energistyrelsen håber man på, at de sidste ansøgere kan modtage svar inden årets udgang.

Som udviklingen har været indtil nu er Martin Falch Rasmussen ikke sikker på, at der kommer nær det skub i markedet, som ellers har været hensigten med tilskuddene.

"Vi har hjulpet vores kunder, som sad klar kl. 10.00 den 15. oktober, da puljen åbnede. Men allerede første dag blev der modtaget 2.000 ansøgninger, og tallet steg nærmest ekspontionelt de efterfølgende dage. Det er simpelthen et lotteri, om man får det," siger han.

Martin Falch Rasmussen var klar til at hyre, men det er nu sat på pause, da forløbet med støttepuljen har gjort markedet usikkert. | Foto: PR / Enova A+
Martin Falch Rasmussen var klar til at hyre, men det er nu sat på pause, da forløbet med støttepuljen har gjort markedet usikkert. | Foto: PR / Enova A+

Energistyrelsen meddelte torsdag, at man nåede at modtage 18.000 ansøgninger, før puljen lukkede, og at man er "overvældet" over interessen.

"Den store interesse er meget positiv, men det er klart, at det er en stor udfordring på kort tid at opbygge en administration, ansætte de nødvendige sagsbehandlere og opbygge et it-system," siger kontorchef hos Energistyrelsen, Heidi Ingeman Koch, til Midtjyllands Avis og meddelte, at 300 ansøgere indtil videre torsdag havde fået svar.

Et generelt problem

Ifølge installatørernes brancheorganisation, Tekniq Arbejdsgiverne, er Bent Snedker og Martin Falch Rasmussen oplevelser ikke enestående.

"Vi hører det fra hele branchen. Det er rigtigt godt, at politikerne prioriterer området, og det er også helt forventeligt, at det tager noget tid at få tilskudssystemet op at stå. Men effekten blev, at salget bremsede kraftigt op fra den ene dag til den anden. Vi har talt med medlemmer, som på hyrede massivt ind i den travlhed, som alle har forventet oven på klimaaftalen. Nu taler de om at fyre i stedet," siger Troels Hartung, chefkonsulent for Tekniq Arbejdsgiverne.

Ifølge Troels Hartung er opbremsningen i markedet forventelig, når forbrugerne venter på muligheden for støtte. Ventetiden har dog været lang og problematisk.

Troels Hartung mener, at problemet er, at når puljen så endelig bliver åbnet, tager det for lang tid at få svar på sin ansøgning om tilskud, selvom Energistyrelsen har prioriteret mange ressourcer til at behandle ansøgningerner.

"Man har siddet så længe og ventet og ventet, mens man har haft medarbejderne til at gå og feje nede på gårdspladsen, mens man ventede på at markedet kom i gang. Og når det så endelig går i gang, er der bare endnu mere ventetid," siger Troels Hartung:

"De her virksomheder er ved at være rigtig pressede. Også fordi man kan ikke bare kan afskedige. Det gør rigtig ondt og visse steder er kassen ved at være tom," siger Troels Hartung.

 

Et stop go-marked

En stor del af problematikken er ifølge Tekniq Arbejdsgiverne, at puljemidler blot udbetales en gang om. Næste gang sker det i første kvartal 2021, hvilket vil skabe en stop go-mekanisme på markedet med korte perioder med høj aktivitet og lange perioder med lav aktivitet.

"Det ville mere hensigtsmæssigt, hvis man kunne søge om midlerne hele året rundt i stedet for nu, hvor puljen formentlig vil løbe tør i starten af året," siger Troels Hartung.

Tilbage på kontoret på Østerbro, ser Martin Falch Rasmussen en usikker fremtid i møde. Meget af sommerens varmepumpe-eufori er fordampet, og direktøren forventer, at de kommende runder for puljemidler vil skuffe stadig flere forbrugere.

"I starten af august så vi ind i en fremtid, hvor vi forestillede os en ny og stærk udvikling drevet af tilskud. I dag er vi begyndt at sige til vores kunder, at de ikke skal basere deres beslutning om køb af varmepumpe på forventningen om et tilskud. Det er et totalt lotteri, om du får det, og det vil kun blive værre. Til foråret, hvor dem der ikke fik tilskud i oktober vil søge igen, og hvor samtidig mange nye drevet af den store medieomtale her i efteråret vil komme til, bliver det fuldstændig sindssygt," siger Martin Falch Rasmussen.

Energiminister Dan Jørgensen kalder udviklingen i markedet i efteråret for ærgerlig. Han vurderer dog, at milliardstøtten og de fremrykkede midler vil sætte skub i markedet lige så snart, at de mange ansøgere fra efterårets ansøgerrunde begynder at få tilsagn.

"Så forhåbentlig er der snart godt gang i hjulene igen hos de mange varmepumpemontører," skriver Dan Jørgensen til EnergiWatch.

Ifølge Energistyrelsen åbner næste ansøgerrunde til bygningspuljen i første kvartal 2021. Der vil være 375 mio. kr. i puljen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Varmepumpe-salg er gået i stå: Energistyrelsen er stopklods

Bosch: Ny støtteordning bremser salget af varmepumper

Grøn omstilling skaber massivt behov for arbejdskraft

Fjernvarmen frygter fravalg på grund af teknikalitet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også