Dansk sensorvirksomhed satser på internationalt væksteventyr

Nystiftede Sulfilogger mener at have fundet et guldæg i form af en sensor, der kan måle svovlbrinte i spildevand. Men den skal ud over landets grænser for at blive en god forretning, siger direktør.
Foto: Sulfilogger/PR
Foto: Sulfilogger/PR

Den nyligt stiftede virksomhed Sulfilogger håber at kunne spinde guld på en sensor, der meget præcist kan måle mængden af svovlbrinte i spildevandet.

Skal sensoren imidlertid blive til et væksteventyr, kræver det, at den også bliver en succes uden for landets grænser, siger adm. direktør i Sulfilogger, Søren Porsgaard. 

”Vi vil selvfølgelig gerne sælge i Danmark, og vi lærer enormt meget af at være til stede og iværksætte forskellige demonstrationsforsøg på vores hjemmemarked. Når det er sagt, så skal vi lykkes med salget i udlandet for at få en god forretning ud af det her,” siger Søren Porsgaard til CleantechWatch.

Det begrænsede antal af danske forsyningsselskaber, som er Sulfiloggers primære kunder, sætter nemlig en øvre grænse for, hvornår markedet er udtømt. 

Sulfilogger – som er født ud af den større, danske sensorvirksomhed Unisense – har derfor brugt store dele af 2020 på at komme ud på det europæiske marked og få etableret kontakter hos nogle af de store forsyninger. 

I forbindelse med et EU-projekt har virksomheden blandt andet fået sat sin sensor op i Berlin, Antwerpen, London, Stockholm og en række franske byer, og indtil videre er der positive tegn at spore i markedet, fortæller Søren Porsgaard. 

”Målet for resten af året er at sætte fuld gang i salget i Vesteuropa. Det er der, vi lægger størstedelen af vores kræfter,” siger direktøren. 

Det er særligt de helt store markeder som England og Tyskland, Sulfilogger håber på at få en fod indenfor på. 

Samtidig har virksomheden iværksæt en række pilotprojekter i blandt andet San Francisco og Silicon Valley i USA. 

”Men det er udelukkende med henblik på at plante nogle frø derovre, så vi om et par år kan gå full-blown ind på det nordamerikanske marked,” siger Søren Porsgaard.

Teknologileverandører vil også være med

I mellemtiden er Sulfilogger ved at opbygge et kundekartotek af ikke bare forsøgskunder, men også betalende kunder, der i dag fordeler sig 50/50 mellem Danmark og resten af Europa.

Mens det i Danmark i høj grad er forsyningsselskaberne, der køber Sulfiloggers sensor med henblik på at kunne måle og dermed mere præcist sætte ind over for svovlbrinte i spildevandet, så har større teknologileverandører uden for landets grænser også fået øjnene op for Sulfiloggers løsning, fortæller Søren Porsgaard. 

Det gælder blandt andet producenterne af de kemikalier, forsyningsselskaberne bruger til at udrydde svovlbrinte i spildevandet med. 

”De har et ønske om at gøre deres produkter lidt mere intelligente og kunne levere en mere komplet og helstøbt løsning,” siger Søren Porsgaard. 

Herhjemme har Sulfilogger installeret virksomhedens sensor hos en række større forsyningsselskaber, herunder Aarhus Vand og Aalborg Forsyning, som Sulfilogger efterfølgende har formået at konvertere til betalende kunder. 

Forsyningerne har brugt sensorerne til at måle og forudsige, hvor i kloaknettet svovlbrinten vil give problemer for eksempel i form af lugtgener. 

Svovlbrinte er ifølge direktøren blevet et stigende problem herhjemme i takt med, at man har nedlagt flere af de mindre renseanlæg og i stedet bygget store anlæg, der kræver, at spildevandet pumpes ind – det er nemlig under pumpningen, at svovlbrinten dannes. 

Forsyningerne håndterer problemet ved blandt andet at hælde kemikalier i spildevandet, men ifølge Søren Porsgaard sker det ofte i blinde, fordi man reelt ikke kender mængden af svovlbrinte og derfor ikke har mulighed for at tilføre den præcise dosering. 

”Det er både dyrt og ineffektivt for selskaberne, men det unikke ved vores produkt er, at vi kan få en meget præcis måling direkte i spildevandet, og derfor kan man også få den rette dosering kemikalier helt fra begyndelsen,” siger direktøren. 

Kapital fra fonde har hjulpet på vej

Sulfilogger udspringer af sensorproducenten Unisense, men det har længe ligget i kortene, at virksomheden på et tidspunkt skulle skilles ud i et separat selskab, der udelukkende skulle fokusere på svovlbrinte-sensoren. 

Tidspunktet for det træk har ikke været tilfældig, fortæller Søren Porsgaard. 

”Med den markedsmodtagelse, vi har fået, blev vi enige om, at tiden nu var inde, og at vi havde muskler nok til at blive en særskilt virksomhed,” siger han. 

For at udvikle sensoren og for alvor gå ind på markedet både herhjemme og i udlandet har virksomheden blandt andet hentet kapital fra en række fonde, herunder Innovationsfonden, MUDP, EUDP og EU’s Horizon 2020-program. Senere er der også kommet kapital fra Vækstfonden. 

”Vi regner med at skulle ud og hente kapital igen i fremtiden, når vi på et tidspunkt skal opskalere forretningen,” siger Søren Porsgaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også