Ny Esbjerg-satsning skyder efter CO2-fangst

Selskaberne EMS og Melsing sætter et nyt samarbejde op i Esbjerg, som skal gøre partnerne i stand til at byde ind på større og mere komplekse projekter på blandt andet power-to-x og carbon capture-området.
Foto: EMS/Melsing
Foto: EMS/Melsing

I et nyt strategisk partnerskab satser ingeniørfirmaet Melsing og energiselskabet EMS, som specialiserer sig i stålkonstruktioner, på at jage såvel vind- som olie/gas-, carbon capture- og PtX-projekter (Power-to-X).

Partnerne har i en årrække samarbejdet om projekter inden for vindindustrien, men med det nye samarbejde stiller de sig på et stærkere fundament og puljer kræfterne.

Hermed får industrien en større aktør, der kan spille på flere tangenter samtidig.

"Vi skal styrke vores evne til at levere som totalleverandør ind mod energisektorerne. Det har været en udfordring for både os og Melsing, at vores kunder gerne har set, at vi kunne komme med en samlet løsning. Derfor er det her et rigtigt godt match," siger Kenneth Hagelskjær, der er adm. direktør hos EMS.

Analysehus ser gyldne tider for CCS-investeringer i Europa – også i Danmark

Gode hensigtserklæringer

Hvor Melsing ikke har noget værksted, har EMS kun en ganske lille ingeniørafdeling. Nu kan de gøre brug af hinandens.

I første omgang bliver partnerskabets fokusområde at byde ind prototyper inden for energiområdet - også altså ud fra et bredt sigte.

Dermed får Melsing adgang til fabrikationen af den slags ordrer, mens EMS får adgang til viden og udvikling, design og beregninger. Derfor har det været logisk for parterne at se hinandens vej.

De seneste uge har de taget temperaturen på, hvordan interessen har været for deres fælles løsninger. Processen har givet anledning til optimisme:

"Det er en måneds tid siden, at vi underskrev aftalen, men vi har allerede fået de første ordrer, og vi har en hel del forespørgsler inde og mange positive tilbagemeldinger fra vores store kunder," siger Kenneth Hagelskjær.

Han fortæller, at han har underskrevet hemmelighedserklæringer på de foreløbige ordrer og derfor ikke kan sætte navn på disse kunder.

Tager sig af første del

EMS-direktøren giver gerne et eksempel på, hvordan en opgave kunne se ud.

"Hvor Power-to-X (PtX) jo handler om at lave overskudsstrøm til en anden energikilde, der bliver vores job ikke at komme med løsningen på, hvad det skal være for en energikilde. Det er der allerede nogen, der har lavet et projekt på. Det, vi skal, er at vi skal komme med tilbud på design af processerne og produktion af procesanlæggene," siger Kenneth Hagelskjær.

Derudover er partnerskabet engageret i to forskellige CCS-projekter, som handler om testfaciliteter og målinger.

"Det kræver en masse ingeniørarbejde, inden der kommer produktion – men man kan ikke rigtig få ingeniørarbejdet, uden at der kommer produktion. Så det hænger rigtig godt sammen," mener EMS-chefen.

Han tilføjer, at partnerskabet skal kunne ramme hovedet på sømmet første gang, når de byder ind på et projekt, men at det i første gang handler om pilotdelen af diverse projekter.

"For så kan det godt være, at vi ikke kan være konkurrencedygtige på den produktion, der kommer. Men vi kan give kunderne den fordel, at de får et produkt, som de kan lægge ud hurtigt – og til den rigtige pris," lyder det.

Esbjerg-baseret af en grund

Inden for vind og olie har Melsing og EMS fælles kunder, hvoriblandt partnerskaber allerede har været rundt hos flere for at lufte deres fælles ideer. Det har med samme ført til, at Melsing og EMS er blevet tænkt til større og mere komplekse opgaver, fortæller Kenneth Hagelskjær.

Som led i satsningen vil Melsing, som egentlig har base i Middelfart, oprette en afdeling i Esbjerg, hvor EMS holder til.

Ifølge parterne er valget af Esbjerg helt essentielt i forhold til strategien bag partnerskabet, idet området er et globalt knudepunkt for havvind og desuden ventes at få en stor rolle i forhold til PtX og CCS.

Partnerskabet har imidlertid også fokus på det internationale marked, hvor der også meldes om dialog i forhold til flere nye projekter.

Et tredje element i partnerskabet er, at EMS og Melsing fremover må bruge hinanden i markedsføringsmæssige sammenhænge.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Den grønne brints galionsfigur skal stå i Avedøre 

Haldor Topsøe vil være verdensførende i grøn teknologi inden 2024 

ARC's carbon capture-anlæg tager form: Byggeri kan starte til foråret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også