Alfa Laval løfter top- og bundlinje markant

Udstyrsproducenten Alfa Laval kom ud af 2019 med en pæn fremgang i omsætningen såvel som det endelige resultat, viser årsregnskab. Særligt salget af maritime cleantech-løsninger luner på bundlinjen. (Opdateret)
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Af Simon Valeur og Emma Gelbjerg-Hansen

Væksten fortsætter i svenske Alfa Laval, som også i fjerde kvartal kan notere fremgang på både top- og bundlinjen.

Cleantech-virksomheden kommer dermed ud af 2019 med en samlet vækst i omsætningen på 14 pct. fra 40.666 mio. svenske kroner i 2018 til 46.517 mio. svenske kroner i 2019, viser selskabets årsregnskab.

På bundlinjen er fremgangen endnu større. Her har Alfa Laval øget sit nettoresultat fra 4.537 mio. svenske kroner til 5.508 mio. svenske kroner mellem de to perioder, hvilket svarer til en procentmæssig vækst på over en femtedel.

Mens omsætningen slog rekord i fjerde kvartal med tæt på 13 mia. kr. – en fremgang på 16 pct. – tegner kvartalet sig for en mindre fremgang på 10 pct. på bundlinjen, der ender på 1.424 mio. svenske kroner mod 1.217 mio. kr. i de sidste tre måneder af 2018.

"Den positive trend i markedet fortsatte gennem fjerde kvartal, og de fleste af Alfa Lavals slutmarkeder voksede sammenlignet med sidste år," udtaler koncernchef Tom Exion i en kommentar til regnskabet.

Fremgang over hele linjen

Alfa Lavals greenhouse-division har været reduceret til en fodnote i regnskabet siden frasalget af luftvarmeveksler-forretningen i april, og den udvikling satte udstyrsproducenten i udgangen af december et endeligt punktum for med salget af divisionens forretning i USA.

Det er til gengæld også den eneste division, som ikke er vokset omsætnings- såvel som resultatmæssigt i årets løb.

I Energy-divisionen er salget øget med tæt på en femtedel i fjerde kvartal og tegner sig for en vækst på over 10 pct. for året som helhed, hvor salget er steget fra omkring 12,4 mia. svenske kr. i 2018 til 13,8 mia. svenske kroner i 2019.

Marginerne er også forbedret en smule, og samlet set ender driftsindtjeningen i divisionen på over to mia. svenske kr., hvilket er en fremgang på knap 17 pct. sammenlignet med året forinden.

Trods en faldende efterspørgsel fra biotek- og farmaindustrien tegner et lignende billede sig i Alfa Lavals division for mad og vand, hvor omsætningen er øget fra 13,2 til knap 14,2 mia. svenske kr.

Her er marginerne dog flade og driftsindtjeningen er øget en smule mindre fra omkring 2,1 til 2,26 mia. svenske kroner, svarende til en fremgang på omkring 7,5 pct.

Maritime cleantech-løsninger er vækstdriver

Alfa Lavals Marine-division fortsætter i fjerde kvartal kursen fra resten af året og er resultatmæssigt den største succeshistorie i årsregnskabet med en samlet omsætningsvækst på 33 pct. og en driftsindtjening, der er øget med 50 pct. fra de 2,3 mia. svenske kr. i 2018 til knap 3,5 mia. svenske kr. i det forgangne år.

Foruden salg af ballastvandsystemer er det især salget af røgrensere, der luner på bundlinjen. Det skyldes ikke mindst nye krav fra FN's søfartsorganisation (IMO), som trådte i kraft 1. januar og betyder, at skibe skal sejle med mindre svovlholdigt brændstof, medmindre de har installeret en røgrenser til at filtrere svovlen fra skorstenenes røg fra.

Mens de rederier, der har købt en røgrenser, givetvis får brug for serviceydelser i de kommende år, konstaterer Alfa Laval i sit årsregnskab også, at bestillingerne på nye scrubbere er stagneret, og ordrebogen i divisionen er således skrumpet fra omkring 13 til 11,5 mia. svenske kr.

Efterspørgslen på ballastvandsystemer er dog højere end sidste år, skriver udstyrsproducenten i sit regnskab.

Kernemarkederne forbliver stabile i 2020

Alfa Laval har forberedt sig på et mere usikkert erhvervsklima i 2020 ved blandt andet at holde omkostningsniveauet for salg og administration fladt, skriver cleantech-virksomheden i regnskabet – og virksomheden går ind i det nye år med en "stærk balance," fortæller Tom Exion.

Men selvom Alfa Laval fortsat vil træde forsigtigt, når det kommer til både faste omkostninger og kapacitetsudvidelser i 2020, forventer Tom Exion alligevel, at året vil bære præg af, at virksomhedens kernemarkeder vil forblive stabile.

I første halvdel af 2020 forventes efterspørgslen at holde sig på omtrent samme niveau som 2019, siger Tom Exion.

Alfa Laval skal levere spildevandsteknologi for millioner til italienske renseanlæg 

Øget salg af cleantech-løsninger løfter Alfa Lavals bundlinje med 35 pct. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også