Miljørådgivere kalder Cityringen "Københavns største oprensningsprojekt"

Udover sit bidrag til infrastrukturen er Cityringen ifølge EKJ Rådgivende Ingeniører det største oprensningsprojekt nogensinde i København. Omkring 3 mio. kubikmeter forurenet grundvand er blevet renset under byggeriet, ligesom 630.000 tons forurenet jord er gravet væk.
I alt 3,8 mio. tons jord er ryddet af vejen for at gøre plads til Cityringen. En stor del af jorden var forurenet. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
I alt 3,8 mio. tons jord er ryddet af vejen for at gøre plads til Cityringen. En stor del af jorden var forurenet. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Cityringen har ifølge EKJ Rådgivende Ingeniører haft en ganske stor betydning for forureningen i København.

Krav til fjernelse af og rensning af forurenet jord har ifølge EKJ, som blandt andet har stået for miljørådgivningen i byggeriet, har ført til, at omkring 3,8 mio. tons jord og herunder 1,2 mio. ton forurenet jord og tunnelmuck er blevet fjernet.

"Det er interessant, at dette projekt – udover at være et vigtigt infrastrukturprojekt – faktisk placerer sig som Københavns største oprensningsprojekt. Håndteringen af jord og grundvand i forbindelse med projektet har medført en væsentlig reduktion af forureningen i København," udtaler afdelingsleder i EKJ's Miljøafdeling, Christina Lindskov, i en meddelelse fra ingeniørvirksomheden.

I forundersøgelserne til byggeriet er der desuden blevet identificeret forureninger, som Københavns Kommune nu er gået videre med at undersøge og placere ansvaret for, lyder det.

"Det unikke her i forhold til andre byggesager er, at stationerne ligger dybt nede i jorden, så der er gravet mange meter ned i kalken. Der har betydet, at vi har fået identificeret forureninger, som vi ikke vidste eksistererede," udtaler afdelingslederen videre.

EKJ vurderer sammenlagt, at der er bortgravet 630.000 tons forurenet jord og oprenset omkring 3 mio. kubikmeter forurenet drikkevand i forbindelse med det nye metrobyggeri.

Samtidig er der samlet blevet udboret 1,7 mio. tons muck, skriver EKJ i meddelelsen.

DSB's gamle dieseltog kan give nedsat lungefuktion og DNA-skader

Østrigsk togselskab dropper diesel - bygger CO2-neutrale tog med Siemens

Dansk ingeniørfirma skal opvarme Londons bygninger med overskudsvarme fra metroen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også